Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Podivný závěr sezony a napínavý přesun domů. Nevíme, netušíme, znělo od biatlonistů

Byl to podivný a divoký konec sezony. Dva Světové poháry se odjely bez diváků, poslední se kvůli šíření koronaviru ani neuskutečnil. Čeští biatlonisté sledovali situaci s napětím. Nejen kvůli tomu, co se děje ve světě, ale i s ohledem na rozhodnutí Mezinárodní biatlonové unie (IBU).

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon

Před dvěma týdny se rozhodlo, že SP v Novém Městě na Moravě bude bez diváků. Bezpečnostní rada státu tak učinila razantní, ale nutná opatření v souvislosti s šířící se koronavirovou epidemií. Vysočina Arena očekávala nápor více jak sto tisíc fanoušků.

Podobná situace se opakovala i v Kontiolahti.

Organizátoři sice původně počítali s tím, že se další díl seriálu za zraků diváků narozdíl od Nového Města odjede, na doporučení finské vlády k tomu nakonec ale nedošlo.

V areálu, který pojme 15 tisíc fanoušků, tak nakonec zůstali jen závodníci, realizační týmy, organizátoři a rozhodčí.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisty čeká strastiplná cesta domů a pak karanténa

A informace se následně začaly měnit takřka z minuty na minutu.

Odjede se celý program až do neděle? Nebo pouze jeho část? A co závěrečný SP v Oslu? Samé otázky.

Po čtvrtečním sprintu mužů stále nebylo jasno. Ženy každopádně na trať v pátek ještě vyjely.

"Ani nevíme, jestli se bude v sobotu závodit. Je to takový zvláštní, divný. Snažím se to odfiltrovat," povídal Michal Krčmář v rozhovoru pro český svaz.

Biatlonistům proudily protichůdné informace.

"Je to mazec. Sledujeme fakt už jen zprávy, co se děje u nás v republice a tady. Musíme to zasunout co nejdál do hlavy, ale řeší se to taky. Je to téma číslo jedna," hlásila České televizi Markéta Davidová.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy českých biatlonistek po závěrečném závodu SP

IBU po poradě se zástupci reprezentací nakonec zvolila kompromis: uskutečnily se ještě sobotní stíhačky a nedělní závody smíšených dvojic a smíšené štafety již nikoliv.

Domů mezitím zamířily některé reprezentace – třeba ty americké, rakouské či ukrajinské.

A poslední zastávka sezony v Oslu pak byla zrušena úplně.

Na proslulém Holmenkollenu se měly od pátku do neděle jet sprinty, stíhačky a závody s hromadným startem. Všechna ocenění tak byla rozdána už na Kontiolahden Stadionu.

Místo toho se všechny týmy vypravily – i vzhledem ke koronavirové pandemii, kdy státy uzavírají hranice a řeší krizovou situaci – domů.

Co také biatlonisté řekli:

Lucie Charvátová: "Je to pro nás většinou jedinej měsíc trochu volna a odpočinku. Každej určitě plánoval, že by mohl někam vycestovat. Takhle to vypadá, že budeme muset zůstat doma. Já to musím brát trochu pozitivně, že se mi podaří dokončit studia."

Michal Krčmář: "Možná tím apeluju na všechny lidi, ať jsou v tuhle chvíli ohleduplný. Čím dřív se toho zbavíme, tím dřív zase budeme žít normálním životem. Jdu na čtrnáct dní do karantény."

Češi odletěli v neděli.

"Jsem hlavně ráda, že se nám podařilo sehnat transport, abychom se dostali ještě domů. Pak to bude karanténa," uvedla Eva Kristejn Puskarčíková.

Zbytek týmu se rozdělil. "Jedeme dvě auta, dva řidiči přes Německo. Doufejme, že to bude dobrý," řekl trenér mužů Zdeněk Vítek.

Další část týmu poletí do Česka během pondělí. "Ať už jsme doma, je to tady takové napínavé," přiznal svazovému webu asistent trenéra biatlonistek Jiří Holubec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články