Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Po úvodním úseku hrůzy se Češi zvedli jen na 14. místo, vyhráli Italové

Čtrnácté místo obsadili ve smíšené štafetě v Kontiolahti čeští biatlonisté. Na lepší výsledek nemohli pomýšlet už po pokaženém úvodním úseku, na kterém Eva Puskarčíková musela na tři trestná kola. Nejlepší byli italští biatlonisté.

Italští biatlonisté
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Pro českou štafetu byl závod "u konce" už po prvním úseku. Puskarčíková musela po stojce na tři trestná kola a odsoudila své kolegy k boji o místa ve druhé desítce. Další úseky už žádným propadákem neskončily, vpřed se však Češi propracovávali jen ztuha. Nakonec z toho bylo čtrnácté místo. 

"Byl problém, že nás na střelbu přijelo moc. Rozhodčí nám neříkali, kde máme stát, a my jsme se postupně odsouvaly. Omlouvám se všem, protože jsem to odpálila už na prvním úseku," hledala pro Českou televizi důvody svého fiaska Puskarčíková. "Tři čtvrtě trati jsem nikoho neviděla," dodala k tomu druhá na trati Jessica Jislová.

Vítězství slaví Italové, kteří však rozhodli až v posledním stoupání před startem. V něm v sobě Hofer našel více sil než jeho soupeři z Ukrajiny, Norska a Ruska. 

Jak závod probíhal?

Českou štafetu rozběhla Puskarčková ve slušném tempu a příliš ji nezpomalila ani jedna chyba v leže. Ovšem na stojce přišel vyložený "výbuch" – biatlonistka z Harrachova musela na tři trestná kola a veškeré šance na dobrý výsledek tím byly pryč. Česká štafeta dokončila první úsek jako beznadějně poslední s více než dvouminutovým mankem.

Na druhém úseku se Jislové podařilo kosmeticky vylepšit postavení české štafety, když minula pouze jednou a předávala devatenáctá se ztrátou bezmála tří minut. Na čele se v polovině závodu držely štafety Slovenska, Ruska, Ukrajiny, Norska a Itálie, které se držely v rozmezí pěti vteřin od sebe.

To už neplatilo po třetím úseku, protože Slováci museli na dvě trestná kola a výrazně se propadli. Rusové, Ukrajinci, Norové a Italové ale běželi pospolu, což se nezměnilo ani na poslední střelbě. Rozhodoval tak závěrečný úprk do cíle, který nejrychleji zvládl italský závodník Hofer. Druzí skončili Ukrajinci, třetí Norové.

Českou štafetu dokázal na třetím úseku na střelnici bezchybný Michal Krčmář posunout na šestnáctou příčku, pak už vše bylo na Adamu Václavíkovi. Ten však přidal ještě jedno trestné kolo k chabé české bilanci a nakonec do cíle doběhl na čtrnácté příčce se ztrátou více než čtyř minut.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články