Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Po osmi letech spravedlnost. Štafeta biatlonistek dostane dodatečně bronz za OH v Soči

Musely si na to počkat dlouhých osm let, ale nakonec se dočkaly. Biatlonistky Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová, Veronika Vítková a Jitka Landová dostanou po diskvalifikaci Ruska za doping dodatečně bronz ze štafety na ZOH v Soči 2014. Definitivně to potvrdil Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Češky skončily v závodě při vítězství Ukrajiny čtvrté, na druhou pozici místo Rusek se posunou původně třetí Norky.

"Dnes jsme po dlouhém očekávání obdrželi dopis od Mezinárodního olympijského výboru, který potvrzuje, že české biatlonistky jsou třetí ve štafetě na Hrách v Soči," uvedl sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

MOV o diskvalifikaci ruských biatlonistek ze štafety na 4x6 km rozhodl už v listopadu roku 2017, tehdy kvůli dopingu Jany Romanovové a Olgy Viluchinové. Ty se proti diskvalifikaci a doživotnímu distanci odvolaly ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne, jenž v září roku 2020 rozhodl v jejich prospěch, neboť o jejich zapojení do státem organizovaného dopingu nebyl dostatek důkazů. S odvoláním však neuspěla další mezitím obviněná členka štafety Olga Zajcevová, a proto dnes MOV změnu pořadí závodu definitivně potvrdil.

V rámci takzvaného realokačního procesu by se předávání medailí mělo uskutečnit do jednoho roku od oznámení změny v pořadí. O podobě aktu se však musí rozhodnout během následujícího měsíce.

"Zimní olympijské hry, kde by mohlo dojít k předání, se v nejbližší době nekonají. Ale jsem přesvědčený, že se sportovkyněmi i biatlonovým svazem najdeme adekvátní způsob, jak členkám bronzové štafety medaile předat opravdu důstojně," řekl Doktor. Prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza dodal: "Je to pro nás i satisfakce za to, že jsme stáli v první linii boje proti ruskému dopingu v rámci Mezinárodní biatlonové unie IBU."

Všechny čtyři české reprezentantky se medaile dodatečně dočkají po skončení kariéry. Jako poslední z kvarteta se letos rozloučila s biatlonem Puskarčíková, pro niž stejně jako pro Landovou bude štafetový bronz jedinou olympijskou medailí ve sbírce.

Česká výprava oficiálně vylepší svou rekordní sbírku ze Soči na dvě zlaté, čtyři stříbrné a tři bronzové medaile. V žebříčku zemí zůstane patnáctá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články