Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Pád, nepřesná střelba i velmi špatné lyže. Davidová nejlepším v masáku nestačila. Slavila Eckhoffová

Vstup do Světového poháru v Novém Městě na Moravě měla skvělý, bronzový. To závěr už tak radostný pro Markétu Davidovou nebyl. Jediná Češka na startu závodu s hromadným startem na 12,5 kilometru se potýkala s celou řadou potíží a doběhla do cíle jako dvacátá. Z jasného vítězství se radovala Norka Tiril Eckhoffová. 

Zklamaná Markéta Davidová v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Plíhal Libor

Zatímco ve čtvrtek rozdávala po bronzovém sprintu úsměvy na všechny strany a libovala si, jak se jí vstup do Světového poháru v domácím prostředí povedl, víkend už Markétě Davidové přinesl jenom zklamání.

Začalo to v sobotu ve štafetě žen, kde dlouho běžela fantasticky, jenže poté musela na trestné kolo. Vše pak vyvrcholilo v závodě s hromadným startem, kterým podnik v Novém Městě na Moravě končí.

V něm se to pro třiadvacetiletou Češku sešlo:

Před první střelbou pád, kvůli němuž lehce ztratila, ale obě položky vleže zvládla bezchybně a do poloviny závodu se držela v boji o stupně vítězů.

V té době už bylo ovšem jasné, že má velice špatné lyže a na nejlepší v běžecké stopě nečekaně vůbec nestačí.

To se pak projevilo i na položkách vstoje, kdy kvůli velkému fyzickému vypětí a ovlivněné psychice celkově čtyřikrát minula.

Sečteno podtrženo. Česká reprezentantka na boj o nejlepší příčky neměla a do cíle dorazila jako dvacátá s mankem dvě a půl minuty na vítězku a také značně rozzlobená na situaci s lyžemi. "Raději se k tomu nebudu vyjadřovat, jelikož bych řekla něco, co by mě pak mrzelo," byla taktní po dojezdu.

Sportovní ředitel Ondřej Rybář měl pro závodnici pochopení. "Takhle se chová profesionál a nemá cenu střílet do vlastních řad. Byla zklamaná. A v emocích člověk řekne spoustu věcí a pak jich třeba lituje. Řekla to nádherně, takhle by se měl chovat každý v týmu, protože je dobrý si to vyříkat uvnitř," řekl Rybář.

Problémem nemuselo být jenom špatné mazání, ve hře je i kvalita lyží a struktur na dané vlhké podmínky. "Definoval bych to tak, že lyže byly špatné. Není to poprvé v sezoně, že se to stalo, a nejsme jediný tým, komu se to stalo. Takhle to je a o to víc to mrzí, že to je na domácím Světovém poháru. Markéta je tady určitě připravená dobře, dělala, co mohla, ale lyže jí k tomu nepomohly," řekl Rybář.

To Tiril Eckhoffové měla lyže fantastické, k čemuž Norka přidala i dominantní výkon. Po druhé střelbě se osamostatnila na čele a až do konce závodu se k ní nikdo nepřiblížil.

Eckhoffová jen jednou na střelnici minula a dobrý výkon s malorážkou podpořila i skvělým během. Pro sedmé vítězství v této sezoně Světového poháru, v němž se posunula na druhé místo celkově, si doběhla s náskokem 25 sekund na druhou Švédku Hannu Öbergovou. Třetí Němka Franziska Preussová zaostala o 32 vteřin.

Tiril Eckhoffová po vítězství v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Jak závod probíhal?

Oproti sobotní štafetě tentokrát na ženy čekaly mnohem příjemnější podmínky. Nad Novým Městem na Moravě svítilo slunce a ani vítr tolik nezlobil.

Davidová vstříc 12,5 kilometru vyrazila s číslem 14 a od začátku se držela ve skupině favoritek. Nepříjemností pro Češku byl pád těsně před první položkou vleže, ale mladá naděje se situací nenechala rozhodit a odstřílela bezchybně.

To se povedlo i většině favoritek. Jako první odjela Italka Dorothea Wiererová, která vytvořila skupinku s Tiril Eckhoffovou, Denise Herrmanovou, Jekatěrinou Jurlovovou-Perchtovou a Valj Semerenkovou. Davidová na ně ztrácela 12 sekund.

V další fázi už bylo také jasné, že Češce to vůbec nejede, a při dojezdu na druhou ležku bylo její manko dvacetisekundové. Přesto Davidová znovu odstřílela bezchybně a najednou byla čtvrtá a v boji o "bednu".

Právě druhá ležka rozhodla o vítězce, protože zatímco většina favoritek chybovala, Eckoffová skolila pět terčů suverénně a vytvořila si náskok, který si až do konce závodu kontrolovala.

Slavící Tiril Eckoffová po vítězství v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Plíhal Libor

Kolem Davidové se brzy vytvořila skupina, z které jako jediná odpadla nečekaně právě Češka, jež lyžemi, ač se snažila, na soupeřky nestačila. To se také projevilo při třetí položce, po níž musela na dvě trestná kola a propadla se na patnáctou pozici. Stejně neúspěšně si počínala i do té doby druhá Wiererová.

Za suverénní Eckhoffovou se posunula Justine Brasaizová a třetí jela Paulína Fialková následována Öbergovou.

Norská lídryně sice na poslední položce jednou chybovala, ale situace v boji o výhru se nezdramatizovala. Druhá Brasaizová totiž musela hned na dvě trestná kola a stupně vítězů se otevřely pro jiné.

Čistou položkou se na druhou pozici vyhoupla Öbergová a skvěle vyšla střelba i Franzisce Preussové, jež z osmé pozice poskočila na třetí a dojela si pro první stupně vítězů v sezoně. Vysílená Davidová opět dvakrát minula a dorazila do cíle jako dvacátá.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km): 1. Eckhoffová (Nor.) 34:00,08 (1), 2. H. Öbergová (Švéd.) -25,3 (1), 3. Preussová (Něm.) -32,4 (1), 4. Braisazová (Fr.) -41,3 (3), 5. Wiererová (It.) -43,2 (3), 6. Hojniszová-Staregaová (Pol.) -43,5 (2), 7. Mäkäräinenová (Fin.) -59,7 (3), 8. Lunderová (Kan.) -1:09,6 (3), 9. Valj Semerenková (Ukr.) -1:14,8 (3), 10. Kuklinová (Rus.) -1:21,5 (4), ...20. Davidová (ČR) -2:31,7 (4).

Průběžné pořadí SP (po 19 z 24 závodů): 1. Wiererová 776 b., 2. Eckhoffová 707, 3. H. Öbergová 705, 4. Herrmannová (Něm.) 660, 5. Röiselandová (Nor.) 597, 6. Braisazová 507, ...15. Davidová 404, 29. Charvátová 215, 31. Kristejn Puskarčíková 208, 66. Jislová (všechny (CR) 40.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články