Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Ostřílené pušky, ale i mladé naděje. Čeští biatlonisté odstartují SP v plné sestavě

V plné sestavě i s největšími hvězdami začnou čeští biatlonisté Světový pohár. Na úvodní dva díly do finského Kontiolahti, kde sezona začne příští týden, pojedou opory Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Markéta Davidová či Lucie Charvátová, ale v nominaci jsou také nováčci Tomáš Mikyska a Eliška Teplá.

Tomáš Mikyska
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Fredrik Karlsson

Trenéři zveřejnili nominaci na webu biatlonového svazu. Krčmáře s Moravcem, který má před sebou poslední zimu, a Mikyskou doplní Jakub Štvrtecký, Adam Václavík a Tomáš Krupčík. Šestičlennou sestavu žen s Davidovou, Charvátovou a Teplou tvoří Eva Puskarčíková, Jessica Jislová a Tereza Voborníková.

V závodech může vždy reprezentace nasadit pět mužů a stejný počet žen. "Jedeme v šesti, abychom měli náhradníka v případě pozitivního testu (na koronavirus)," vysvětlil širší týmy kouč mužů a zároveň sportovní manažer Ondřej Rybář.

O nominaci pětice Krčmář, Moravec, Štvrtecký, Václavík a Krupčík, která se v elitním seriálu pohybovala i v minulé sezoně, bylo jasno. O šesté místo bojovali Mikyska, Milan Žemlička, Mikuláš Karlík a Vítězslav Hornig a uspěl dvacetiletý Mikyska i díky druhému a pátému místu ve víkendových testovacích závodech ve švédském Idre.

"Mikysovi to vyšlo v Idre a nejlepší byl z kluků i v žebříčku letních závodů. Je mi sympatické, že se chce v jakémkoliv rychlém tréninku poměřit s kluky z áčka a porazit je. Má k nim respekt, ale rozhodně se jich nebojí," vyzdvihl Rybář.

Po Mikyskovi dostane šanci také Žemlička. "Pokud se nic nestane, tak by měl vystřídat jednoho z kluků v Hochfilzenu," uvedl Rybář a k případnému startu mladíků v některém ze závodů SP doplnil: "Oba by si měli zazávodit. Řekli jsme si, že i když pojedou jako náhradníci, tak určitě nějaký závod absolvují."

I u žen bylo jasno o účasti zkušených Davidové, Charvátové a Puskarčíkové. Nakonec pojede i Jislová. "Čekali jsme, jak na tom bude po prodělaném covidu. V Idre vypadala dobře, byla schopná absolvovat i rychlejší tréninky," řekl Rybář.

Voborníková už v minulé sezoně absolvovala tři závody Světového poháru a jednadvacetiletá Teplá má šanci na světovou premiéru.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články