Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Oslněni sluncem. Přípravu na štafetu a sprint doprovází boj s nadmořskou výškou, časem i světlem

Po pěti letech se biatlonový Světový pohár vrací do Spojených států. V olympijském areálu v Soldier Hollow absolvovali čeští biatlonisté první tréninky. Štafeta mužů pojede v novém složení, premiéru ve Světovém poháru zažije Kristýna Otcovská. Přímé přenosy nabídne ČT sport a ČT sport Plus: štafetu mužů sledujte od 20:10, sprint žen od 22:45.

Markéta Davidová na tréninku v Soldier Hollow
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Vysoká nadmořská výška, jet lag a měkký jarní sníh. Takové byly podmínky pro úvodní středeční tréninky v zámoří.

"Zatím se cítím, jako bych byla tři dny na nějaké party, protože mi vadí, když na mě svítí ostré sluníčko, bolí mě trochu hlava, mám pořád žízeň. Ale počítali jsme s tím, že to bude náročné. Máme to trochu jako léčbu šokem," poznamenala Jessica Jislová.

Tereza Voborníková má na olympijský areál výtečné vzpomínky. Před dvěma lety tu brala na juniorském mistrovství světa dvě zlata a jedno stříbro. Také Jonáš Mareček tu vybojoval titul juniorského světového šampiona.

Oba neskrývali radost, že se vracejí na místo úspěchů. "Hrozně mi pomáhá, když mám na nějaký areál hezké vzpomínky. Když se tam pak vrátím, tak je to dobré pro moji psychiku. Trať mám moc ráda a líbí se mi, že je to tu skromnější, žádný obrovský areál," uvedla Voborníková pro svazový web.

Česká sestava pro závody v zámoří:

Ženy

Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Kristýna Otcovská, Tereza Voborníková.

Muži

Vítězslav Hornig, Mikuláš Karlík, Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Jakub Štvrtecký.

"Jsou tu dlouhé, silové a ne tolik prudké výjezdy. A hlavně potom dlouhé sjezdy, ve kterých si člověk hodně odpočine. Mně takový profil hodně sedí. Velký rozdíl oproti jiným střediskům je, že tu kvůli vysoké nadmořské výšce a tomu, jak je areál situovaný, svítí ostré sluníčko do terčů i mimo ně. Je potřeba, aby na to oči byly připravené," přiblížil Mareček.

Základní ženské kvarteto, které absolvovalo pospolu celou sezonu, doplňuje Kristýna Otcovská. Mužskou pětici tvoří kromě Marečka Vítězslav Hornig, Mikuláš Karlík, Michal Krčmář a Jakub Štvrtecký, který se vrací po zánětu dutin. Tomáš Mikyska zakončil seriál Světového poháru v Oslu.

Všechny trápí měkké tratě. "Sníh má jinou strukturu, jsme na to zvědaví. Asi bude hodně záležet na lyžích," poznamenal Štvrtecký.

Šanci v úvodní disciplíně v zámořském areálu dostane nově složené kvarteto Krčmář, Mareček, Štvrtecký, Hornig. "Ve svěťáku sázíme na to, abychom byli co nejvíce úspěšní a nezopakovali štafetu z Hochfilzenu," řekl trenér Michael Málek s odkazem na prosincový propadák se třemi trestnými koly.

Do sprintu žen vyrazí jako první s číslem 22 Davidová, o šest minut později se vydá na trať Voborníková (34), závod absolvují také Jislová (48), Charvátová (67) i Otcovská (94).

Program vysílání SP v biatlonu v Soldier Hollow

Pátek

20:10 Štafeta mužů

22:45 Sprint žen

Sobota

20:15 Štafeta žen

22:50 Sprint mužů

Neděle

16:50 Stíhačka žen

18:40 Stíhačka mužů

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články