Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Opožděně, ale přece. Moravec začíná po problémech s játry přípravu na biatlonovou sezonu

S týmem sice odjel, závodit ale ještě určitě nebude. Řeč je o Ondřeji Moravcovi, který se s širší biatlonovou reprezentací vydal do Norska. Tamní soustředění spojí závodníci s exhibicí. Moravec na ní ale bude chybět. Do přípravy se totiž vrací po prodělaných problémech s játry.

Ondřej Moravec
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

Moravec přerušil přípravu na novou sezonu už v polovině května, kdy měl zakázanou jakoukoli fyzickou zátěž. Stejně jako předloni ho i letos postihly problémy s játry. Nyní už opět trénuje.

"Tělo mi zrosolovatělo. Musím nejprve získat základní objemovou kondici - vytrvalost a sílu. Takže budu hodně trénovat sám, jinak než ostatní kluci a holky. Alespoň se však se všemi budu potkávat," uvedl Moravec.

Pětatřicetiletý stabilní člen A-týmu vynechal biatlonový šampionát na horských kolech a nyní se neukáže ani na Blinkfestivalenu, kam si Češi odskočí ze soustředění.

"Možná si zkusí střelecké duely, ale jinak závodit nebude. Musí začít zvolna," řekl trenér biatlonistů Zdeněk Vítek k trojnásobnému olympijskému medailistovi.

Ondřej Moravec
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

"Získat vstoje pár sekund, to je ohromný risk. Ale vleže, věřím, se mi to může podařit. Tam střílím položku obyčejně za půl minuty a více, to je strašně moc. Pokud bych se dostal na 22 až 24 sekund, a to je nějakých osm deset sekund na položku, byl bych opravdu spokojený. Snažím se pracovat tak, abych zrychlení zvládl, a přitom se ještě nedostal do risku," uvedl Moravec.

Zpátky už je i Tomáš Krupčík. Ani ten v polovině června nestartoval na republikovém mistrovství na kolech. Rovněž za to mohlo zdraví, protože doléčoval boreliózu.

Právě včetně střeleckých klání, o nichž mluvil Vítek, se Češi představí např. vedle francouzské hvězdy Martina Fourcada v hromadných startech a supersprintech.

Exhibiční závody se pojedou v norském Sandnesu od 1. do 3. srpna a jinak se jich účastní takřka kompletní reprezentace včetně B-týmu.

"Bude to pro ně nová zkušenost. Je to rozdílný závod, ale dobrý pro zapracování na střelbě a porovnání sil s běžci v jednom závodu do kopce," řekl trenér biatlonistek Egil Gjelland v souvislosti s očekávanou účastí Therese Johaugové.

"Není to těžké, ale je to jiné," dodal Gjelland. Ten si sám účast na Blinkfestivalenu vyzkoušel. "Ale to už je mnoho let," uvedl norský expert, kterého vedení českého biatlonu angažovalo před minulou sezonou.

Volno dostali junioři, na sever nezamířili ani Ondřej Hošek a Michal Šlesingr, který očekává narození druhého potomka, a proto se polovinu přípravy chystá individuálně.

Markéta Davidová slaví výhru ve sprintu v Anterselvě
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Biatlonistky mají za sebou dva měsíce přípravy a Gjelland je hodnotí kladně. "Je to docela dobré, střelba funguje."

Podle slov Markéty Davidové to ovšem byly pěkně perné dny. "Měli jsme spoustu náročných tréninků. Bylo to těžké fyzicky i psychicky," prohlásila.

Na Blinkfestivalen se prý těší velice. "Jsem na to hrozně zvědavá, každý rok se to propaguje a sledujeme to. Těším se na tamní atmosféru," řekla stránkám Českého biatlonu dvaadvacetiletá Davidová.

Ta v předcházející sezoně asi nejvíce zazářila koncem ledna v italské Anterselvě. Tam si nejprve dojela ve sprintu pro zlato, v závodu s hromadným startem pak navíc přidala ještě stříbro. Před novým ročníkem Světového poháru, který startuje 30. listopadu, tak proto očekávání nejsou nízká.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články