Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Öbergová se propálila k výhře v hromadném závodě. Davidovou odsunula druhá střelba

Olympijské vítězce Hanně Öbergové ze Švédska se podařilo poprvé v sezoně proklouznout na první příčku. O výhře v závodě s hromadným startem rozhodla na poslední střelecké zastávce, kde se dostala před Italku Lisu Vittozziovou. Nejlepší z tria Češek byla Markéta Davidová, kterou z čela závodu odsunula druhá ležka. Zvládla se ale vrátit na 10. místo. Lucie Charvátová skončila 28. a Eva Kristejn Puskarčíková 27.

Švédská biatlonistka Hana Öbergová
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Vítězka Öbergová na čtyřech střelbách jedinkrát minula, a přestože se nezdálo před poslední položkou, že bude kandidovat na výhru, tak ji chyby soupeřek a střelba za 18 sekund katapultovaly na první pozici. Druhá Vittozziová vyjela sice těsně za ní, ale na trati se už nedotáhla.

Markéta Davidová se ukazovala v elitní skupině a zdálo se, že běží v dobrém rozmaru. Na druhé položce vleže ale přišly dvě těsné minely, které ji odsunuly do středu startovního pole, z něhož se ale dvěma čistými stojkami zvládla vymanit. Další dvě Češky Lucie Charvátová a Eva Kristejn Puskarčíková se od první střelby zařadily na chvost pole, z něhož se už neposunuly.

"Desáté místo Markéty je velice hezký výsledek. Na druhé ležce se nechala malinko ovlivnit, její rány byly mimo kalibry. Lucka na každé zastávce na střelnici míjela, stejně tak Eva. Jejich umístění na chvostu tak odpovídá výkonu. Eva, přestože ráno trénovala, tak pozvánku do závodu přijmula a sama chtěla jet. O své účasti se dozvěděla necelé dvě hodiny před startem," informoval trenér žen Jiří Holubec.

Kristejn Puskarčíková měla závod jako tréninkový bonus

Eva Kristejn Puskarčíková se dostala díky množství omluvenek překvapivě do startovní listiny. Dopoledne dokonce absolvovala lehký trénink, jako kdyby ji žádný závod nečekal. Chyběla první žena celkového hodnocení Tiril Eckhoffová, nebo velice dobře jezdící Franziska Preussová z Německa.

Davidová se na první střelbě překonala

V prvním běžeckém kole se Davidová a Charvátová pěkně držely v první polovině pole. Kristejn Puskarčíková dávala najevo, že se potřebuje ještě dostat do pohody, protože závod uzavírala.

Nejrychlejší po první střelbě byla Švédka Hanna Öbergová a s čistou položkou se k ní přidalo 12 závodnic. Velmi mile překvapila Markéta Davidová, jež střílela na své poměry za pouhých 29 sekund. Charvátová a Kristejn Puskarčíková jednou chybovaly, přičemž běžecky se konkurenci rovnala jen prvně jmenovaná.

Hromadný závod žen v Pokljuce
zdroj: ČTK/Imago sportfotodienst autor: Eibner Stiba

Ve druhém kole nakoukla na špici favorizovaná Francouzka Justine Braisazová. Davidová se snažila v závětří šetřit síly na zádi pětičlenné vedoucí skupiny.

Z druhé ležky vyjely jako první Öbergová a Marte Roeiselandová z Norska, naopak Davidová výrazně zaváhala, když musela jet 2 trestná kola. I další české závodnice přidaly další chybu, čímž se deklasifikovaly do bojů ve druhé polovině pole.

V dobré pohodě se zdála skvělá běžkyně Kaisa Mäkäräinenová z Finska, jež přes pomalejší, ale bezchybnou střelbu stíhala čelo.

První tři závodnice první střelbu vestoje bez chyby nezvládly, na což si počkala Italka Lisa Vittozziová a šla s menší výhodou do čela. Davidová zpomalila rytmus do svých obvyklých obrátek a vyplatilo se jí to – čistou střelbou šla na 12. místo. Charvátová i Kristejn Puskarčíková přidaly po chybě, takže záď závodu neopustily. Vittozziovou naháněla čtveřice, do níž se zařadila i její krajanka Wiererová.

Osmnáct sekund a Öbergová si jela pro výhru

Bez chyby na poslední položce zvládly zastřílet právě Vittozziová a Öbergová, která pálila za bleskových 18 sekund. Davidová napravila jediné zaváhání a i druhou stojku zvládla bez chyby. Putovala ze 12. na 10. místo. Zbylé Česky ze svého stínu ani na poslední položce nevystoupily a svorně dvakrát minuly.

Na čele se Öbergová nemohla odpoutat od Vittozziové, ale v nejtěžším stoupání přece jen získala pětisekundovou výhodu, kterou dovezla do cíle. Třetí finišovala Anais Bescondová z Francie. Davidová bezpečně uhájila příslušnost k první desítce. Na další Češky se čekalo skoro čtyři minuty.

Příprava žen na MS

"Příprava bude na stejném místě jako u mužů v Ridnau, akorát odjíždíme až v sobotu. Nedovedu vám ale říct, kdo se k Davidové, Kristejn Puskarčíkové, Charvátové a Jislové přidá," uvedl Holubec.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko) - závody s hromadným startem:

Ženy (12,5 km):
1. H. Öbergová (Švéd.) 34:14,4 (1), 2. Vittozziová (It.) -6,5 (0), 3. Bescondová (Fr.) -27,6 (0), 4. Hojniszová (Pol.) -37,5 (1), 5. Braisazová (Fr.) -44,1 (3), 6. Röiselandová (Nor.) -48,4 (3), 7. Hauserová (Rak.) -59,9 (1), 8. Tandrevoldová (Nor.) -1:09,0 (2), 9. Wiererová (It.) -1:09,6 (3), 10. Davidová -1:22,5 (2), ...27. Kristejn Puskarčíková -3:51,7 (5), 28. Charvátová (všechny ČR) -3:57,2 (5).

Průběžné pořadí SP (po 13 z 24 závodů): 1. Eckhoffová (Nor.) 524, 2. Wiererová 509, 3. H. Öbergová 456, 4. Herrmannová (Něm.) 419, 5. Simonová (Fr.) 385, 6. Tandrevoldová 384, ...16. Davidová 260, 29. Charvátová 161, 31. Kristejn Puskarčíková 144, 60. Jislová (ČR) 40.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články