Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Odříkání stálo za to. Tohle je sen, kvůli kterému to dělám, řekla Vítková

Oberhof (Německo) – Třikrát to nevyšlo, napočtvrté dosáhla na vysněné vítězství ve světovém poháru. Třikrát byla Veronika Vítková blízko, ale až ve sprintu v Oberhofu to vyšlo. Po slavnostním vyhlášení se Vítková nesla na ramenou svých kolegů z biatlonové reprezentace. Triumf je pro ni odměnou za léta dřiny, zdravotních potíží a náplastí po dramatickém rozchodu s dlouholetým koučem před letošní sezonou.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK/AP

"Věřila jsem, že to musí přijít. Trénovala jsem hodně, stojí mě to hodně odříkání, ale tohle je sen, kvůli kterému to dělám," řekla Vítková. "Ale že vyhraji s dvěma koly, to jsem nečekala. Asi se to dneska sešlo," uvedla s odkazem na dvě chyby na střelnici.

Před cílem Vítkové trenéři hlásili, že vede, ale žádné další podrobnosti neznala. "Byla jsem v cíli mile překvapená, že vedu o osm sekund. I když bylo ještě třicet holek za mnou, tak jsem věděla, že ty, co většinou bojují o pódium, už jsou v cíli. Doufala jsem v koutku duše, že to klapne," řekla šestadvacetiletá biatlonistka.

Klíčová byla střelba. Na stadionu foukal nárazový vítr, který měnil směr. Vítková ale měla i kousek štěstí. "Trochu jsem se toho bála. Ležka se dala trefit, ale při nástřelu foukalo, vlálo to. Při stojce to se mnou mávalo, ale naštěstí se to pak na moji střelbu trochu uklidnilo," uvedla. Pomohl jí i šéftrenér Ondřej Rybář. Podle jeho rady se měla soustředit na trati na běh a na střelnici na míření. "Abych pořád neřešila ten vítr a neubíjelo mě to i na trati," vysvětlila.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítková vyhrála v lednu 2015 sprint v Oberhofu

To se jí povedlo. Druhý nejrychlejší běh byl její devizou, i když začala pomaleji. "Nechtěla jsem to přepálit, aby zbyly síly, což se vyplatilo. V závěru už ale nemohla. "Po štafetě jsem měla dost sil, ale dnes jsem se v cíli poroučela k zemi, i když jsem nechtěla," usmála se.

Recept úspěchu: Změny, zdraví i týmový duch

Ve svém sportovním životě udělala přes sezonou změny, které nesou ovoce. Jilemnická biatlonistka se po devíti letech rozešla s trenérem Jindřichem Šikolou, nyní ji připravuje Zdeněk Vítek. Juniorské mistryni světa slouží i zdraví, které ji trápilo od zánětu mozkových blan v roce 2009. Kromě jiného změnila pažbu, střílí z jiné polohy, závodí v jiných rukavicích. A také jinak trénuje.

"Těch faktorů, proč se teď daří, je moc. Není to jen jiným tréninkem, základy mám už od Jindry (Šikoly). Navíc teď tady vládne super atmosféra, fungujeme jako tým, slouží zdraví, dobrá je i psychika. Začátek sezony se povedl, člověk jede na vlně," popsala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články