Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

O školáckých chybách a víře v masák. Moravec je rád, že stoupá vzhůru

Sprint Ondřeje Moravce byl v lecčems podobný tomu, který v úvodním závodu Světového poháru v Novém Městě na Moravě předvedl Michal Krčmář. Také první rána na střelecké položce vleže šla vniveč. "Školácká chyba," zlobí se Moravec, který nakonec dojel 23., jen o tři místa za svým týmovým parťákem. Před stíhačkou neskládá zbraně a doufá, že se podívá i do nedělního závodu s hromadným startem. "Je to pro mě neuvěřitelně důležité," dodává čtyřiatřicetiletý trojnásobný olympijský medailista. Přímé přenosy ze Světového poháru sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Podle Moravce je dost těžké vypořádat se s vědomím toho, že vás ve Vysočina Areně úpěnlivě sleduje dvaadvacetitisícový dav, jako tomu bylo ve čtvrtek. "Na trati to úplně uvolněný nebylo. To je strašně složitý jet to s nějakým dobrým pocitem."

Když ale přijel na střelnici, už šel Moravec do první položky s tím, že se stresovat nebude. "A bylo to až moc," přiznává. První ránu prý totiž šel na velkou jistotu. "Moc jsem si věřil. Ležky v posledních závodech byly takhle. Je to hodně školácká chyba, která mě stála spoustu umístění. Ale vzít zpátky to nemůžu."

Na první závod to tedy podle Moravce nebylo úplně ono. "Ale zase určitě lepší než v Hochfilzenu. Takže pomalými krůčky to jde nahoru," říká s vírou, že v sobotním stíhacím závodu to bude zase o něco lepší.

Co ho ale netěší, je výhled počasí. "To má být docela srandovní," připomíná Moravec blížící se vichr. "Takže ten závod může člověk poskočit klidně o patnáct míst dopředu, nebo o čtyřicet dozadu," směje se. "Stát se může cokoliv," dodává muž, který má za sebou podle svých slov skvělou přípravu.

Nyní chce hlavně dělat vše pro to, aby se dostal mezi třicet biatlonistů do závodu s hromadným startem. "Musím jet v neděli. Nechtěl jsem o tom vůbec mluvit, ale teď je to hlavní cíl. Posledně jsem to dal o třicet míst, to nebylo špatný, ale reálně si pojďme říct, že se to nestane," myslí si Moravec.

Zbraně však přesto před stíhačkou vůbec neskládá. "Dám do toho všechno, ten závod je pro mě neuvěřitelně důležitý. Musím se na něj dobře připravit hlavně po psychické stránce, pak už se uvidí, co se stane."

A navíc, nechce v tom prý Bimbase (Michala Krčmáře, pozn. red.) nechat samotného. "Rozhodně, byla by to škoda," vtipkuje Moravec, který bude startovat s odstupem pouhých tří vteřin. Že by si však mohli vzájemně pomoct, si nemyslí. "Ve stíhačce tohle většinou nebývá," přiznává člen zlaté smíšené štafety z mistrovství světa 2015 v Kontiolahti.

S Krčmářem budou zhruba ve středu pole a zatím nedokáže odhadnout, jak se pojede. "Ale bývá to tak, že na konci se jezdí zběsilá tempa. To se mi potvrdilo v Hochfilzenu. Na prvním kole jsem jel druhý běžecký čas, a to mě tam ještě neskutečně brzdil nějaký Fin," říká rodák z Ústí nad Orlicí. Ve stíhačce se představí z Čechů ještě mladík Jakub Štvrtecký.

Spolupráci Moravec příliš neočekává, to snad až v masáku. "Anebo bychom museli jet někde strašně vepředu. Nebo sami, to si pomoct můžeme, postrčit se z kopce, využít rychlosti, ale jinak nic velkýho," doplňuje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články