Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Nové Město uspořádá v roce 2024 další biatlonové MS

Biatlonové mistrovství světa se vrací tam, kde mu je zatraceně dobře. Na premiérovém virtuálním kongresu IBU se rozhodlo, že Nové Město na Moravě uspořádá v roce 2024 ve Vysočina aréně druhý velký šampionát. O rok později se biatlonová smetánka setká ve švýcarském Lenzerheide.

Burácející tribuny ve Vysočina aréně
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Nové Město nemělo na rok 2024 protikandidáta, přesto šéf českého biatlonu Jiří Hamza nepovažoval věc za formalitu. Aby se na Vysočinu šampionát vrátil po 11 letech, museli organizátoři získat více než 50 procent hlasů.

"Pravděpodobnost, že by to neprošlo, byla malá, ale radost máme velikou, i když možná o trošku menší, protože to nebylo tak napínavý," řekl Vlastimil Jakeš, viceprezident České biatlonové unie a ředitel závodů v Novém Městě.

Na oslavách ubral i fakt, že se kongres konal přes počítač. Česká "delegace" - rovněž šéf svazu Jiří Hamza či další viceprezident svazu Libor Vlček - seděla se sluchátky na uších v kanceláři ve Vysočina Areně.

"Je to kvůli covidu speciální situace, na druhu stranu kongres proběhl rychle a levně jako nikdy," uvedl Jakeš.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v Novém Městě. To nejlepší pro biatlon

Pořadatelé mají v plánu další vylepšení areálu

"Naše vize je na první pohled jednoduchá, ale čeká nás velké množství práce. Máme totiž před sebou komplexní rekonstrukci Vysočina Areny!" upozornil na svazovém webu Hamza. "Areálu bude brzy 20 let, a protože je to venkovní sportoviště, trpí všemi povětrnostními vlivy," dodal.

Jiří Hamza:

"Pokud neopustí diváky nadšení, tak se všichni shodují, že je to to nejlepší pro biatlon, co může být."

Organizátoři chtějí vybudovat zastřešenou střelnici, která by během závodů fungovala jako tiskové středisko a prostor pro hosty. Dále je potřeba rozšířit zázemí pro biatlonisty a upravit tratě. "Je to relativně hodně práce. Sice se zdá, že je šampionát daleko, ale než se všechno rozběhne, tak budeme muset hodně spěchat, aby se to zvládlo," řekl Jakeš.

Nové Město na Moravě už třikrát s kandidaturou neuspělo. Pro šampionát v roce 2019 dostal přednost švédský Östersund, o dva roky později ruská Ťumeň, ale po dopingu ruských sportovců bylo dějiště změněno na slovinskou Pokljuku, a pro rok 2023 německý Oberhof. "Udržovali jsme se v napětí, abychom z toho nevypadli. Máme odkandidováno," smál se Jakeš.

Po Novém Městě v roce 2025 Lenzerheide

Švýcarské středisko uspělo s kandidaturou před běloruským Minskem. "Lenzerheide mi trochu připomíná naši novoměstskou cestu. Krok za krokem stoupá vzhůru. Myslím, že v jeho prospěch navíc rozhodla aktuální nestabilní politická situace v Bělorusku," uvedl Hamza.

Kongres Mezinárodní biatlonové unie (IBU) se měl původně konat v září v Praze, ale kvůli koronavirové pandemii byl přeložen na polovinu listopadu. Nakonec bylo rozhodnuto, že se poprvé v historii uskuteční on-line.

V roce 2013 získala na počátku českého biatlonového boomu domácí reprezentace ve Vysočina aréně jednu medaili - kvarteto Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec bylo třetí ve smíšené štafetě.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články