Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Nováček Hošek, navrátilec Šlesingr, zrychlující Moravec. Biatlonisté vyrazí na nejdelší trať

Vytrvalostních závodů se za celou sezonu moc neodjede. Na sklonku listopadu absolvovali biatlonisté 20 kilometrů dlouhé klání v Östersundu, nyní pojedou v Ruhpoldingu a pak už jen v olympijském areálu v Pchjongčchangu. Občas dochází k překvapením, favorité nemají nic jistého. Podaří se mezi elitu proniknout někomu z české pětice Ondřej Hošek, Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr a Adam Václavík? Přímý přenos sledujte na ČT sport nebo na webu ctsport.cz od 13:50.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Johannes Bö v Östersundu převálcoval úplně všechny. Na střelnici předvedl naprosto bezchybný výkon a v cíli měl náskok více než dvou minut před rovněž střelecky stoprocentním Francouzem Quentinem Fillonem Mailletem.

Až třetí byl tehdy na trati sice nejrychlejší, ale dvakrát chybující suverén Martin Fourcade. I kdyby ale střílel přesně, na vítězství by to nestačilo. Důvod? Výrazně pomalejší čas střelby.

"Střelecký závod"

S rychlostí se dá při vytrvalostním závodě na střelnici pracovat. Každá minela totiž znamená jednu minutu navíc. Zřejmý a přísný trest.

Čas strávený na střelnici by chtěl výrazně zkrátit Michal Krčmář. "Na tréninku se mi daří střílet rychle, ale přijde závod a hlava prostě moc chce. Jsem svázaný, neuvolněný, a pak tam jsou ty vteřinky navíc. Dobře o tom vím, ale nedaří se mi to prolomit," poznamenal po stíhacím závodě v Oberhofu.

Jen pro srovnání. Na úvod sezony v Östersundu startovalo celkem 108 závodníků a Krčmář zaznamenal 104. čas na střelnici. Na Böho ztratil na 20 výstřelech přes jednu minutu.

Ondřej Moravec se koncem listopadu rozjížděl do sezony poté, co v přípravě doháněl dvouměsíční tréninkový výpadek zaviněný infekcí jater. Byl po Michalu Šlesingrovi druhý nejlepší z Čechů. Dokázal, že tenhle typ závodu mu sedí. Loni na mistrovství světa v Hochfilzenu slavil stříbrnou medaili, ve Švédsku udělal jednu chybu a jen vinou pomalejšího běhu ztratil na 30. místě přes 5 minut.

Po novém roce ale opět prokazuje, že na trati dokáže být hodně rychlý. Ve stíhačce v Durynském lese zaznamenal čtvrtý nejlepší čas. Pokud nebude chybovat, mohl by patřit k černým koním závodu i tentokrát. "Na přípravě v Hochfilzenu (před závody v Oberhofu – pozn. redaktora) jsem vleže neminul snad žádný terč, a tak doufám, že ta pohoda se mi nejpozději s příjezdem do Alp zase vrátí," uvedl Moravec.

Nejlépe na tom byl v prvním individuálním závodě sezony Šlesingr. Skončil na 26. místě, srazily ho tři chyby na střelnici. Před Vánoci ve Francii si však pochroumal koleno a po odmlce, kdy v Oberhofu nestartoval, se do seriálu vrací. "Bude to pro mě vlastně druhý začátek sezony, takový můj soukromý Östersund," ohlásil.

Adam Václavík by mohl jen překvapit. Úspěšnost jeho střelby je totiž v této sezoně velmi nízká. Zatímco předloni se pohybovala kolem 70 %, v současnosti je o nějakých 10 % nižší a zvláště na položkách vestoje to je velké trápení. Hodnoty pod 50 % by se už daly hodnotit spíše jako neúspěšnost.

Do hry se při nemoci Jaroslava Soukupa dostává i Ondřej Hošek, nadějný dvaadvacetiletý biatlonista, který po štafetě dostane podruhé šanci ve Světovém poháru. Patří mezi spolehlivější střelce. Nezklamal ani v Oberhofu, když v mlžném závodu na hranici regulérnosti musel jen na jedno trestné kolo. V této sezoně IBU Cupu dokázal právě ve vytrvalostním závodu v rakouském Obertilliachu vybojovat skvělé páté místo s jednou chybou na poslední stojce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články