Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Norský biatlon má v kapse další křišťál za smíšené disciplíny. České duo juniorů skončilo šestnácté

Většina biatlonových velmocí nasadila silné dvojice, obzvlášť Norové měli o motivaci postaráno. A potvrdili svou kvalitu, když s přehledem v estonském Otepää triumfovali Sturla Holm Laegreid a Marte Olsbuová Röiselandová. Norové doběhli do cíle o 12,4 sekundy před Švédskem a předčili severské rivaly i v celkovém hodnocení disciplíny smíšených disciplín SP. Tereza Voborníková a Jonáš Mareček, kteří v únoru zazářili zlatými kovy na juniorském šampionátu, skončili na 16. místě.

Po vítězství v závodě smíšených štafet Norové podrthli velký den ještě ve smíšených dvojicích a nakonec ovládli celkové pořadí ve smíšených disciplínách o 14 bodů před Švédy, třetí příčku obsadili Francouzi. 

V divácky atraktivní disciplíně Norové rozhodli v polovině závodu. Na čtvrté střelecké položce závodu v přímém souboji Olsbuová Röiselandová na stojce nechybovala, naopak Švédka Hanna Öbergová třikrát dobíjela. Poté už si jeli vítězové sólo závod.

Laegreid nemusel riskovat a pečlivě si připravil další střelecké položky. Jedinou chybu udělal při první stojce, Röiselandová byla naprosto bezchybná. Před finišem odjížděla z poslední střelby s náskokem 17 sekund. V cíli měla 12,4 sekundy na Švédsko a 17,9 na třetí Německo.

Čeští junioři sbírali zkušenosti s rychlostí běhu i střelby

Čeští trenéři postavili hrdiny nedávného juniorského mistrovství světa Marečka a Voborníkovou. V disciplíně, v níž je český tým dlouhodobě neúspěšný, museli dohromady třináctkrát dobíjet. 

Mareček se svým představením nebyl spokojený, teprve sbíral zkušenosti. "Soupeři jeli fakt rychle. Bylo pro mě hodně těžké s nimi udržet tempo a přijel jsem úplně na hraně. Střelba byla pro mě těžká. Na druhé půlce štafety už jsem se nedokázal na stojku ani zkoncentrovat. Byla to zbytečně zahozená položka," mrzelo českou naději, jak uvedla v rozhovoru pro ČT sport.

Navíc dvojnásobné juniorské šampionce Voborníkové se nevydařila druhá položka vleže, po níž zamířila na zkrácené trestné kolo.

"Mrzí mě rány vleže, které nás asi pár umístění stály. Nebyla jsem schopná dobít, dělala jsem to všechno rychle a asi jsem byla zbytečně zbrklá. Pořád jsme ale s Jonášem ještě junioři a asi se od nás nic kdovíjakého nečekalo," řekla Voborníková.

Na čelo ztratilo české duo více než tři minuty, na elitní desítku bezmála minutu. V celkovém pořadí si za smíšené disciplíny vysloužili Češi svými výsledky v sezoně sedmou pozici.

SP v biatlonu v Otepää (Estonsko):

Štafeta dvojic: 1. Laegreid, Röiselandová (Nor.) 34:12,8 (0+1), 2. Samuelsson, H. Öbergová (Švéd.) -12,4 (0+4), 3. Lesser, Preussová (Něm.) -17,9 (0+4), 4. Guigonnat, Chevalierová-Bouchetová (Fr.) -1:05,5 (0+7), 5. Hofer, Vittozziová (It.) -1:13,5 (3+10), 6. Gow, Lunderová (Kan.) -1:14,9 (0+5), ...16. Mareček, Voborníková (ČR) -3:02,6 (1+13).

Konečné pořadí smíšených štafet (po 4 závodech): 1. Norsko 205, 2. Švédsko 191, 3. Francie 169, ...7. ČR 126.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články