Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Norská štafeta nemá konkurenci. Češi selhali na střelnici, trenér Málek se omlouval fanouškům

Norská štafeta je k neporažení. Svou naprostou převahu ukázala i v Hochfilzenu. Druzí dojeli Francouzi, třetí Němci. České kvarteto ve složení Jonáš Mareček, Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík a Adam Václavík vinou špatné střelby dojelo s velkým, více než pětiminutovým odstupem na vítěze dvanácté. Přímý přenos štafety žen vysílá ČT sport a ČT sport Plus ve 14:10.

"Nedařilo se vůbec nic, musím se omluvit všem fanouškům. Co tu kluci předvedli, je absolutní ostuda," pronesl hodně kritický trenér Michael Málek.

Mareček navzdory třem dobíjením na první ležce rozjel závod solidně. "Jsem takový otupělý a možná se to projevilo na střelbě. Celkově spokojený nejsem, protože tři dobití jsou moc. Nakonec to ale nedopadlo tak hrozně," popsal své pocity Mareček.

Klíčový okamžik z českého pohledu přišel na třetí položce. Štvrtecký a střelba vestoje. Po první ráně zásek a čtyři minely. Celkový výsledek jedno trestné kolo a propastné manko. "Je to na nic, takovou položku… Nevím, proč jsem to udělal. Ani na trati to pak nebylo ono. Na střelnici je to problém a hodně mě to mrzí," řekl Štvrtecký ke klíčové pokažené položce.

Desítka byla hodně vzdálená. Karlík navíc přidal dalších 150 metrů navíc. "Necítil jsem se na trati dobře, neměl jsem za kým jet a podepsalo se to i na střelbě vestoje. Chtěl jsem to zkusit," glosoval v cíli.

Tečku nepovedenému závodu dal dalším trestným kolem Václavík.

Co se dělo na trati

V prvním běžeckém okruhu upadl Švýcar Stalder. Na první položce se ale srovnal s podmínkami a dobíjel jen jednou. Co by za to dal Mareček, který minul druhý, třetí a čtvrtý terč. Naštěstí briskně dobil a na trestné kolo nemusel.

Perrot ukázal na stojce velké sebevědomí a odjel jako první. Zobel poslal německou štafetu na trestné kolo. Naopak Mareček zvládl položku výtečně a poskočil na osmou příčku. Na trati ho předjel italský vrstevník Zeni a předával jako devátý.

Jacquelin užuž opouštěl podložku, ale zdržela ho nepřesnost při posledním výstřelu. Štvrtecký musel dvakrát dobíjet a odjížděl osmý se ztrátou bezmála minuty na vedoucí Francii. Zkušený Jakov Fak minul všechny terče a nedokázal je skolit ani s dobitím. Zatímco Slovinec kroužil a kroužil, Tarjei Bö stahoval sekundu po sekundě Jacquelina. Dotáhnout se snažil i Samuelsson.

Jacquelin dokázal hbitě odstřílet s jedním dobitím, poslední ranou chyboval i Tarjei Bö a dvakrát Samuelsson. Francouz si hůře rozložil síly a Tarjei Bö ho na trati předčil.

Štvrtecký se zasekl po první dobré ráně. Alespoň dobíjel přesně a musel jen na jedno trestné kolo. Na dvanáctém místě brázdil rakouské tratě osamocen, manko bylo propastné.

Johannes Bö první dvě rány vleže minul, ale zkušeně srovnal mířídla a závěr položky zvládl bez zádrhele. Fabien Calude terče vybílil a norský tým stíhal. Němci se vyšvihli na medailové pozice. Karlík jednou dobil a odjížděl stále osamocen jedenáctý.

Suverénní Nor se nenechal rozhodit první minelou a pohodlně držel vedení. Francie výrazněji ztrácela a Němci jeli na bronzové příčce. Švédové museli na dvě trestná kola, Karlík to zkusil a nevyšlo to. Po dalších 150 metrech navíc se Češi vrátili na dvanáctou pozici za Rumuny.

Christiansen jel v klidu, Fillon Maillet ho atakovat nemohl. Doll ještě musel odrážet Hofera, ale Ital se zasekl na posledním terči.

Václavík přidal další tři náboje navíc už vleže, dobít už nezvládl vestoje, a ač se na trati snažil stáhnout, co se dá, české kvarteto už výše posunout nedokázal.

Výsledky štafety mužů v Hochfilzenu

1. Norsko (Laegreid, T. Bö, J. T. Bö, Christiansen) 1:15:38,5 (0 tr. okruhů + 5 dobíjení), 2. Francie (Perrot, Jacquelin, Fabien Claude, Fillon Maillet) -28,7 (0+6), 3. Německo (Zobel, Kühn, Nawrath, Doll) -1:06,9 (1+9), 4. Itálie -1:24,1 (0+11), 5. Ukrajina -2:24,9 (0+3), 6. Švédsko -2:36,4 (2+14), ...12. Česko (Mareček, Štvrtecký, Karlík, Václavík) -5:22,7 (3+18).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články