Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Norská show ve sprintu v Novém Městě. Fenomenální Bö opět úřadoval, Krčmář byl třináctý

Pokud se v této biatlonové sezoně jede sprint, nemusí se ani řešit otázka, kdo vyhraje. Johannes Thingnes Bö totiž v této disciplíně nemá v ročníku absolutně konkurenci, což potvrdil také v úvodním závodě Světového poháru v Novém Městě na Moravě, kde ovládl už sedmý sprinterský podnik v řadě a drží si stoprocentní bilanci. I další pozice na stupních vítězů uzmuli Norové. Nejlepší Čech byl Michal Krčmář, který skončil třináctý.

Jelo se sice v Novém Městě na Moravě. Ve Vysočina Areně, v jejíž našlapaných ochozech vlála spousta českých vlajek. Realita byla však taková, že mužský sprint na 10 kilometrů na českém území více než závod Světového poháru připomínal norský šampionát.

Důvod? Výsledková listina. První místo – Nor. Druhé místo – Nor. Třetí místo? Opět Nor. A ještě nekončíme. I čtvrtá pozice patřila norskému biatlonistovi. Změnu přineslo až páté místo, kde se objevila poprvé jiná vlajka než ta norská.

Severská země tak opět potvrdila, kdo v současnosti vládne mužskému biatlonu, a to ještě chyběl na startu druhý muž seriálu Sturl Holm Laegreid, jenž z Česka musel nečekaně odcestovat kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

A jestli biatlonu vládne severská země, tak nad všemi pak ční její největší hvězda. Johannes Thingnes Bö, který dominanci v této sezoně potvrdil také hned v úvodním vystoupení v Novém Městě.

Do bílé stopy se vydal hodně brzy, hned s číslem 2. Do cíle ale dorazil už jako první, a navíc nastavil takovou laťku, kterou už nikdo nepřekonal. Norský fenomén obě střelecké položky vyčistil suverénně. Zejména ta druhá v jeho podání vypadala, jako by nepálil z malorážky, ale spíše z kulometu.

K přesné palbě jako bonus přidal úplně nejrychlejší běh ze všech, což v konečném zúčtování znamenalo jediné. Devětadvacetiletý závodník opět mohl slavit. V nejkratší disciplíně ovládl zatím všechny vystoupení v ročníku. Před Novým Městem vyhrál všech šest, pět v rámci Světového poháru a jeden na mistrovství světa. Nyní přidal triumf číslo sedm.

"Miluju toto místo. Trať, bouřlivé fanoušky," pochvaloval si Bö po závodě. Díky triumfu si i pojistil malý křišťálový glóbus za vítězství v disciplíně SP, který měl jistý ovšem už před startem díky absenci Laegreida.

Druhé místo stejně jako na mistrovství světa v Oberhofu pro sebe uzmul jeho starší bratr. Tarjei byl podobně jako jeho sourozenec přesný na střelnici a za vítězem zaostal přesně o půl minuty. Třetí čas měl Vetle Sjaestad Christiansen, který musel na jedno trestné kolo a zaostal za svým krajanem minutu a patnáct sekund.

"Jeli jsme v první nebo druhé skupině, ostatní týmy udělaly opak a výsledek můžete vidět sami. Skvěle jsme stříleli a lyže byly rovněž výborné. Jako tým to nemohlo být lepší," dodal Bö. Jediný z Norů, kterému závod nevyšel, byl Johannes Dale, jenž zapsal dvaadvacáté místo. Důvodem byla špatná střelba, kdy musel hned na čtyři trestná kola. 

Stupně vítězů po sprintu v Novém městě na Moravě. Zleva Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö, Vetle Sjaastad Christiansen
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Nejlepší z Čechů byl Krčmář, další chybovali na střelnici

O útoku na stupně vítězů snili i čeští biatlonisté, kterých do sprintu vyrazilo hned pět. Největší opora národního týmu – Michal Krčmář – si s touto ideou mohla pohrávat skutečně reálně. To by si ale musel počínat na střelnici bezchybně.

Dvaatřicetiletý biatlonista ale jednou chyboval v položce vestoje, což znamenalo metry navíc, a v konečném součtu měl v cíli třináctý nejlepší čas. Na vítězného Böeho měl ztrátu minuty a šestačtyřiceti sekund. Na bronzového Christiansena pak půl minuty.

"O jedné ráně mimo ani nevím. Myslím, že to bylo něco těsného, ale byla mimo a nic s tím neudělám. S výkonem jsem spokojený. Na trati jsem nechal absolutní maximum, diváci mě vyburcovali," řekl Krčmář, jehož z ochozů sledovalo 15 800 diváků.

"Jsem opravdu rád, že se po té pauze mohli vrátit. Jsou neskuteční a jsem moc rád, že se vrací v takovém počtu. A to je čtvrtek, který je pracovním dnem. V sobotu to bude určitě něco neskutečného. Moc se na to těším a všem děkuju," dodal.

Michal Krčmář
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Dalším Čechem v pořadí byl Adam Václavík, který měl při střelbě bilanci 2+1, což mu zajistilo šestatřicátou pozici a také účast ve stíhacím závodě. Zejména nepovedená ležka ho ale mrzela. "Dvě chyby vleže jsou moc. Možná nějakou roli sehrálo zapadající slunce, jelikož si nejsem vědom chyb. Musím si to rozebrat, ale mrzí mě to, jelikož na své poměry jsem letos odstřílel dobrou stojku," popsal.

Ten pojede i Tomáš Mikyska, který při premiéře v Novém Městě rovněž musel na tři trestná kola a skončil devětatřicátý. "Body jsou super, ale tady před domácím publikem jsem chtěl trochu víc. Moc se mi to nepovedlo," zhodnotil.

Na střelnici se trápil Jakub Štvrtecký, který netrefil hned pět terčů a obsadil šedesáté místo, které jako poslední znamená účast ve stíhačce. Do ní se naopak nepodívá Jonáš Mareček, který se netrefil čtyřikrát a skončil šestasedmdesátý. "Asi jsem se na to nedokázal úplně zkoncentrovat. Mrzí mě to, ale jsou to velké zkušenosti. I tak jsem si tenhle závod užil," řekl rodák právě z Nového Města na Moravě.

Kouč Michael Málek rovněž měl rozporuplné pocity. "Myslím, že tu Michal předvedl super závod. Škoda jedné chyby vleže, ale to by pak byla značka ideál. Na druhou stranu jsem však zklamaný. Dnes jsme nechali absolutně vše na střelnici. Pro mladé kluky tohle musí být za jedna nebo za nula, jinak přes to nejede vlak," konstatoval.

V pátek je v Novém Městě na programu sprint žen, kde bude mít česká reprezentace opět celou řadu želízek v ohni. Největší nadějí bude Markéta Davidová.

Muži - sprint (10 km):

1. J. T. Bö 22:39,6 (0 trest. okruhů), 2. T. Bö -30,0 (0), 3. Christiansen -1:15,2 (1), 4. Strömsheim (všichni Nor.) -1:17,9 (0), 5. Claude (Fr.) -1:23,0 (1), 6. Ponsiluoma (Švéd.) -1:25,1 (2), ...13. Krčmář -1:46,3 (1), 36. Václavík -2:42,4 (3), 39. Mikyska -2:46,4 (3), 60. Štvrtecký -3:23,8 (5), 76. Mareček (všichni ČR) -4:05,2 (4).

Průběžné pořadí SP (po 15 z 21 závodů): 1. J. T. Bö 1229, 2. Laegreid (Nor.) 920, 3. Christiansen 648, 4. T. Bö 523, 5. Fillon Maillet (Fr.) 510, 6. Ponsiluoma 507, ...14. Krčmář 390, 43. Štvrtecký 59, 52. Mikyska 43, 80. Mareček 8, 84. Václavík (ČR) 5.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články