Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Norská dominance platila i ve smíšené štafetě, Češi se trápili na střelnici

Suverénní závod předvedli Norové v závodě smíšených štafet ve Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Na osmi střeleckých položkách chybovali jen čtyřikrát, pohodlně si dojeli pro zlato a přiblížili se zisku malého křišťálového glóbu. Čeští reprezentanti pohořeli na střelnici a skončili jedenáctí. Přímý přenos závodu smíšených dvojic sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz od 13:25.

Norská štafeta
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Norové mají za sebou další sólový závod. Smíšeným štafetám dominovali hned od začátku a suverénka sezony Eckhoffová společně s Röiselandovou vytvořily bezpečný náskok po jediné chybné ráně na čtyřech položkách. Bratři Tarjei a Johannes Böovi pak norské galapředstavení dokonali.

Za Norskem skončili druzí Italové, třetí místo obsadili Švédové. Českému kvartetu ve složení Jessica Jislová, Markéta Davidová, Mikuláš Karlík a Michal Krčmář se vůbec nedařilo při střelbě. Nezaznamenali ani jednu nulu, naopak Karlík musel na trestné kolo a Krčmář zakončil závod až na jedenácté příčce.

Jak závod probíhal?

Norky nasadily hned od začátku velké tempo podpořené perfektním výkonem na střelnici. Eckhoffová byla po druhé zastávce na stadionu stoprocentní a následně všem soupeřkám pláchla, na pátém kilometru už měla náskok dvaceti sekund. Röiselandová sice vleže jednou chybovala, ale vedení ještě navýšila.

Češky se naopak od startu při střelbě trápily. Jislová musela vždy dvakrát opravovat, Davidová musela třikrát dobíjet. Muži výkon na střelnici nevylepšili. Karlík při premiéře v disciplíně ztratil chladnou hlavu a po propadu na ležce musel na trestné kolo. Krčmář potřeboval pět nábojů navíc.

"Mrzí mě to trestné kolo vleže. Strávil jsem tam strašnýho času, a stejně jsem to nedokázal dobít. Úplně nevím, kde rány byly. Cvakal jsem na začátku proti větru, pak se ustálil, tak jsem to vracel a možná to byla chyba. Možná to vůbec nebylo větrem. Těžko říct. Ležka se nepovedla a doufám, že to někdy budu mít šanci vylepšit," řekl Karlík.

Nejvíc chyb měl z Norů Tarjei Bö, a to hned tři, ale přesto přispěl k jednoznačnému úspěchu týmu. Jeho bratr Johannes pak závod v poklidu dokončil o více než minutu před Itálií. Třetí Švédsko ztratilo dalších čtrnáct sekund.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko):

Smíšená štafeta (4x6 km): 1. Norsko (Eckhoffová, Röiselandová, T. Bö, J. T. Bö) 1:01:24,1 (0 tr. okruhů + 4 dobíjení), 2. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Windisch, Hofer) -1:08,7 (0+10), 3. Švédsko (E. Öbergová, Magnussonová, Nelin, Ponsiluoma) -1:22,7 (0+10), 4. Francie -1:42,3 (1+9), 5. Ukrajina -2:16,5 (1+10), 6. USA -2:26,4 (0+7), ...11. ČR (Jislová, Davidová, Karlík, Krčmář) -4:10,3 (1+17).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články