Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Norové potvrdili dominanci také ve štafetě. Češi se rozloučili s Anterselvou šestým místem

Poslední závod Světového poháru v biatlonu v italské Anterselvě před světovým šampionátem patřil Norům. Štafetu sice nejlépe rozjeli Francouzi, ale Seveřané se před druhou předávkou dostali do čela a vedení už nepustili. Česká sestava doběhla s deseti chybami šestá díky úspěšnému závěru Jakuba Štvrteckého.

Jako rozhodující se ukázal nástup Nora Tarjeie Böa na druhém úseku, který dohnal ztrátu a bratrovi Johannesovi předával už z čelní pozice. Lídr letošní sezony navíc ve třetí pasáži zaznamenal jen jednu chybu, na trati jako obvykle zabral a vytvořil náskok půl minuty.

Vetle S. Christiansen si závěr pohlídal a Francouzi už ztrátu nedohnali, Němci zaostali na třetím místě téměř o 80 sekund za stříbrnými pozicemi. České šance na dobrý výsledek započal Michal Krčmář povedeným úvodním úsekem, Štvrtecký nakonec finišoval jako šestý se ztrátou téměř tří minut na vítěze. V závěru však přesprintoval Švýcara Jeremyho Finella.

Jak závod probíhal

Češi ve složení Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Adam Václavík a Jakub Štvrtecký zanechali dobrý dojem. Už v úvodu byl hodně vidět Krčmář, jenž se ve druhém okruhu propracoval do čela a snažil se roztrhat dlouhý vlak závodníků.

Po úvodní nule sice dvakrát netrefil vestoje, pak ale zase zabral do kopce a rázem se ocitl v souboji o průběžné druhé místo, na němž také Mikyskovi předával. Ten pak sice napodobil Krčmáře zdržením na stadionu a po dvou chybách na druhé zastávce byl na výjezdu sedmý.

"Ve druhém kole jsem se na té trati musel trošku krotit. Přišlo mi, že se vůbec nejede tempo, tak jsem v tom kopci zatáhl, abychom se trošku unavili před tou stojkou. Bylo to rychlé, zábavné, neskutečně jsem si to užil," těšilo Krčmáře.

Na čele závodu se mezitím změnilo pořadí. Vedoucí Francouze předběhli Norové, kteří si začali vypracovávat mírný náskok. Johannes Bö sice vleže nečekaně zaváhal a jednu minelu musel dokonce hned dvakrát opravovat, ale i tak udržel Emiliena Jacquelina za zády. Václavík mezitím držel českou sestavu přes tři nepřesnosti na šestém místě.

"Mám obrovskou radost. Byl jsem nervózní, hlavně v tom stoje, s čímž se potýkám. Jsem hrozně rád, potřeboval jsem to hodně. Jel jsem víceméně plichtu s Ponsiluomou, který patří k nejrychlejším běžcům," uvedl Václavík.

Za Nory finišoval Christiansen, jenž si mohl dovolit i dvě chyby ve svém úseku, neboť Quentin Fillon Maillet chyboval dokonce třikrát. Německou sestavu dovedl k bronzu Roman Rees. Štvrtecký nakonec zvládl souboj o šesté místo se Švýcary, za pátými Italy zaostal o čtyři sekundy.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Norsko (Laegreid, T. Bö, J. T. Bö, Christiansen) 1:11:50,2 (0 trest. okruhů + 6 dobíjení), 2. Francie (Guigonnat, Claude, Jacquelin, Fillon Maillet) -59,0 (0+6), 3. Německo (Zobel, Kühn, Doll, Rees) -2:17,5 (1+11), 4. Švédsko -2:38,7 (1+13), 5. Itálie -2:47,3 (0+7), 6. Česko (Krčmář, Mikyska, Václavík, Štvrtecký) -2:51,5 (0+10).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články