Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Norové potvrdili dominanci i v singl-mixu, Röiselandová má třetí zlato. Češi byli dvanáctí

Specifický závod s neustálým střídáním ovládlo v posledním závodě Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě norské duo Marte O. Röiselandová – Vetle S. Christiansen. Röiselandová tak ovládla po sprintu a stíhačce také singl-mix. Jessica Jislová s Jonášem Marečkem skončili dvanáctí.

Norská dvojice tak vylepšila dojem z bronzu krajanů ze smíšené štafety. Na rozdíl od poledního závodu však Seveřané nasadili silnou sestavu. Röiselandová potvrdila v Novém Městě skvělou formu, dohnala ztrátu na čelo a připravila pozici pro závěrečný útok Christiansena. Její kolega předčil na předposlední položce Švéda Jespera Nelina, jenž chyboval hned dvakrát, a soupeři po nule pláchl.

Švédsko se nakonec propadlo až na deváté místo, neboť Nelin pokazil poslední střelbu. Na druhou pozici se vyhouplo Švýcarsko, bronz vybojovalo Lotyšsko. Čtvrtá Francie, další z favoritů, doplatila na trestné kolo Anais Chevalierové-Bouchetové.

"Je to takový standard, ale určitě míříme malinko výš. Rádi bychom se dostali do osmého místa. Je to ale složité, v tomhle závodě se toho musí sejít strašně moc. Ač to vypadá, že to je jen o střelbě, tak je třeba mít i rychlé běžce, což jsem dnes nebyla. Jony pak také říkal, že se trochu necítil. Muselo by se to sejít malinko líp," řekla Jislová. "Myslím, že jsme podali takový průměrný výkon. Nebyl to ani propadák. Publikum ale bylo vážně super, takže jsem si to fakt užil. Byla to zábava tady závodit," dodal Mareček, rodák z Nového Města na Moravě.

Jak závod probíhal

Singl-mix, ve kterém se sestavy třikrát prostřídaly, odstartovaly ženy. V čele z počátku vyrovnaného pole se držela Röiselandová, přestože vleže minula dva terče. Jislová se naopak blýskla dvěma nulami a předávala na pátém místě se ztrátou pouhých deseti sekund.

Mareček však nezačal dobře a hned v prvním okruhu zakopl při stoupání o hůl soupeře před sebou. Z pádu se však oklepal a na první zastávce na stadionu chyboval jen jednou, když netrefil poslední ránu. O poznání horší byla stojka, kde musel jednu chybu opravovat natřikrát. Jislové poté předával jako třináctý.

V polovině závodu byla na čele švédská sestava a zdálo se, že si jede pro zlato. Jenže Röiselandová zabrala, dotáhla se na Monu Brorssonovou a Christiansenovi předávala se ztrátou sedmi sekund. Na ležce se pro změnu trápila Jislová, která potřebovala také tři opravy, což znamenalo propad až na patnácté místo. Poslední česká předávka probíhala z dvanácté pozice.

Klíčový souboj o zlato se odehrál na sedmé střelecké položce, po které Christiansen utekl Nelinovi a náskok si další nulou pohlídal. Mareček si pokazil výsledek závěrečnou "dvojkou", Češi se celkově dopustili devíti nepřesností.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Smíšené dvojice: 1. Olsbuová Röiselandová, Christiansen (Nor.) 36:40,5 (0+7), 2. Basergaová, Hartweg (Švýc.) -17,6 (0+10), 3. Bendikaová, Rastorgujevs (Lot.) -29,5 (0+9), 4. Chevalierová-Bouchetová, Guigonnat (Fr.) -45,1 (1+11), 5. Hauserová, Eder (Rak.) -51,4 (1+10), 6. Merkušynová, Cymbal (Ukr.) -52,6 (1+8), ...12. Jislová, Mareček (ČR) -1:49,2 (0+9).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články