Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Norky napodobily biatlonové kolegy, Češky dojely osmé

Štafetu biatlonistek v Hochfilzenu vyhrály sebejistě norské reprezentantky a podtrhly úspěch svých kolegů. Druhé byly Švédky a třetí Francouzky. Tereza Voborníková i Markéta Davidová musely na trestná kola a Češky dojely osmé.

Voborníková po výborném střeleckém představení ve stíhačce, kde neminula ani jeden z dvaceti terčů, najednou musela ve štafetě na trestné kolo. "Zlobím se na sebe, jsem naštvaná, smutná, zklamaná. Vůbec nevím, kde ty rány byly. Jakmile jsem netrefila tři rány, vůbec jsem to neustála," poznamenala po doběhu svého úseku.

Lucie Charvátová byla na trati velmi rychlá a celkově měla na svém úseku třetí nejrychlejší čas. "Užívala jsem si to, když cítím, že mi to táhne, motivuje mě to," podotkla.

Davidová se střelecky nenašla a přidala vleže další trestné kolo. "Cvakala jsem, reagovala na vítr a po tom, co mi teď říkali v cíli, to bylo málo. Nevím. Zkouším asi, kam až se dá spadnout," pronesla smutně. Optimisticky nezní ani směrem k další zastávce v Lenzerheide. "Ne, netěším se tam, těším se domů," posteskla si.

Jessica Jislová dovezla štafetu před dotírajícími kvartety Slovinska a Ukrajiny na osmém místě. "Věděla jsem, že se mnou jedou hodně rychlé běžkyně a že se soustředím hlavně na střelbu. Asi lépe než osmé místo bych nezvládla," řekla spokojená Jislová.

Co se dělo na trati

Řada týmů před startem řešila nebiatlonové zdravotní problémy. Na start se kvůli absencím nepostavily Lotyšky, Estonky a Američanky. Němky narychlo musely povolat Marion Wiesensarterovou.

Německo ovšem začalo výtečně. Grotianová vybílila terče a s Norkou Arnekleivovou byly v čele, Voborníková po opravě na posledním terči neztrácela mnoho.

Stín střelecky pokažené mužské štafety jako by zahalil z českého pohledu i závod žen. Voborníková musela na trestný okruh. Na 12. pozici ztrácela bezmála padesát sekund na vedoucí Němky. Manko na čelo, do kterého se dostaly Švédky, se ještě do předávky navýšilo, byť Charvátová vyjela do svého úseku z 11. příčky.

Vittozziová zvládla položku vleže výtečně a začala si budovat v čele mírný náskok. Charvátová použila jeden náboj navíc, ale s časem 34 sekund mohla být spokojená a pádila pořadím vzhůru.

Vittozziová sice musela dvakrát dobíjet, ale střelbu zvládla za neskutečných 28 sekund. Charvátová také musela použít dva náboje, ale po trati letěla a opět dokazovala, že jí Hochfilzen sedí. V polovině závodu předávala na šestém místě s mankem minuty a 38 sekund na vedoucí Itálii, ale jen něco málo přes minutu na medailové pozice.

Davidová pohodu nenalezla. Sice trefila první ránu vleže, další tři terče však ranou neskolila a musela si přidat 150 metrů navíc. Italka Trabucchiová držela vedení zuby nehty. Za ní se už mocně dotahovaly favorizované Švédky i Norky.

Knottenová po stojce začala odjíždět, ale Trabucchiová rozhodně neselhala. Hanna Öbergová musela dvakrát dobíjet a Braisazová-Bouchetová vrátila Francii do hry o pódium. Davidová bojovala o sedmé místo. Před ní ovšem zela na poslední předávce Jislové časová propast.

Tandrevoldová nedala Elviře Öbergové šanci se dotáhnout, Jislová terče vybílila a vrátila se před rychlou Slovinku Lampičovou na sedmé místo.

S pořadím výrazně nezahýbala ani poslední položka. Simonová pojistila Francii bronzovou příčku. Jislovou předjela v závěru Haeckiová-Grossová, ale další štafety dokázala česká biatlonistka udržet za zády.

Výsledky štafety žen v Hochfilzenu

1. Norsko (Arnekleivová, Skoganová, Knottenová, Tandrevoldová) 1:07:39,0 (0+6), 2. Švédsko (Magnussonová, Brorssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -31,6 (0+10), 3. Francie (Guigonnatová, Jeanmonnotová, Braisazová-Bouchetová, Simonová) -1:01,5 (1+8), 4. Itálie -1:14,7 (0+5), 5. Německo -1:22,9 (0+7), 6. Rakousko -2:20,1 (0+10), ...8. Česko (Voborníková, Charvátová, Davidová, Jislová) -2:40,8 (2+12).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články