Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Norka Röiselandová vyhrála poprvé závod SP, Vítková vyběhne do stíhačky jako devatenáctá

Prvního individuálního triumfu v kariéře se ve sprintu Světového poháru v Novém Městě na Moravě dočkala Marte Olsbuová Röiselandová. Norská biatlonistka porazila o 4,5 vteřiny Němku Lauru Dahlmeierovou, která prožila nadmíru vydařený návrat po zdravotní pauze. Nejlepší z českého kvarteta Veronika Vítková skončila devatenáctá, do stíhacího závodu postoupily také Eva Puskarčíková a Lucie Charvátová.

Marte Olsbuová Röiselandová
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Vítková byla v hustém sněžení na novoměstské střelnici stoprocentní, na vítěznou Röiselandovou ale ztratila přes minutu.

"Nebylo to vůbec jednoduché. Trať byla hluboká, bořilo se to, ale zase to bylo pro všechny stejné. Mám dobrou pozici do stíhačky a zabojuju," řekla Vítková.

Po přesné ležce si rány vstoje hlídala a nemusela na trestné kolo. "Snažila jsem se, abych nejela ani metr navíc," sdělila Vítková a přiznala, že běžecky se v hlubším sněhu necítí dobře. "Úplně mi to nechutnalo," uvedla.

Pochvalovala si, jak měly české reprezentantky rozdělená startovní čísla. "Vždycky, když některá z nás přijela na střelnici, tak jsme se vzájemně nerušily," připomněla.

"Lidi mě hodně vyhecovali, určitě to bylo lepší, než kdybych tam jela sama. Tohle mně hodně pomohlo," pochválila tradičně bouřlivé prostředí.

První start v sezoně po zdravotní pauze vyšel Dahlmeierové výtečně, i přes jednu chybu na střelnici se vrátila ve Světovém poháru rovnou na stupně vítězů.

"Nevěděla jsem, jestli budu znovu konkurenceschopná, proto je pro mě tohle druhé místo vlastně jako vítězství," uvedla Dahlmeierová, která předvedla nejrychlejší běh z celého startovního pole.

Třetí místo obsadila slovenská reprezentantka Paulina Fialková, která se tak posunula na druhé místo v průběžném pořadí SP.

Dál vede Italka Dorothea Wiererová, i když dvakrát chybovala a skončila devátá. Finka Kaisa Mäkäräinenová totiž vstoje trefila jen jeden z pěti terčů a do stíhačky postoupila až těsně z 58. místa.

Specifické podmínky naopak vynesly k nečekanému umístění některé nové tváře. Pátá skončila Švýcarka Lena Häckiová, osmým místem bodovala Polka Kinga Zbyrutová a až slabší závěr závodu připravil o umístění v první desítce Kanaďanku Sarah Beaudriovou.

Lucie Charvátová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Nejlepší závod po více než dvou letech zajela devětadvacátá Charvátová, byť při ležce i stojce netrefila po jednom terči.

"Je to pro mě překvapení, protože se v sezoně ještě žádný závod nepovedl," řekla Charvátová, která v SP bodovala poprvé od března 2017. "Navíc to vyšlo do třicítky, takže jsem nadšená. Je to pro mě takový skoro dárek k Vánocům," zářila.

Nedokázala odhadnout, jestli výkon ve sprintu znamená obrat k lepšímu. "Nevím, jak dlouho tyhle vlny mohou trvat. Je pravda, že ke mně než se nějaká změna dostane, tak to poměrně trvá. Snad se to zvedá a chvilku se to udrží," poznamenala Charvátová.

Bez bodů zůstala 48. Puskarčíková, alespoň se ale nominovala do sobotní stíhačky. "Jsem běžec, který potřebuje mít dvě nuly, abych dokázala být výš," konstatovala Puskarčíková, která minula vždy hned první terč na položce. "Na sebevědomí to nepřidá," připustila.

Závod nevyšel Markétě Davidové, tři chyby na stojce a čtyři celkem ji srazily až na 67. místo. Třetí závodnice z vytrvalostního závodu ve slovinské Pokljuce tak stíhací závod nepojede. Z českých závodnic přitom měla na trati nejlepší čas.

Závod SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Röiselandová (Nor.) 19:44,6 (0), 2. Dahlmeierová (Něm.) -4,5 (1), 3. P. Fialková (SR) -6,2 (0), 4. Chevalierová (Fr.) -23,0 (1), 5. Häckiová (Švýc.) -29,3 (1), 6. Öbergová (Švéd.) -31,0 (0), 7. Valj Semerenková (Ukr.) -31,4 (1), 8. Zbylutová (Pol.) -32,1 (0), 9. Wiererová (It.) -38,3 (2), 10. Starychová (Rus.) -40,9 (0), ...19. Vítková -1:01,1 (0), 29. Charvátová -1:20,6 (2), 48. Puskarčíková -1:53,2 (2), 67. Davidová -2:26,3 (4).

Průběžné pořadí SP (po 6 z 26 závodů): 1. Wiererová 284, 2. P. Fialková 267, 3. Mäkäräinenová (Fin.) 245, 4. Vittozziová (It.) 225, 5. Starychová 189, 6. Hojniszová (Pol.) 188, ...32. Vítková 69, 37. Davidová 57, 42. Puskarčíková 52, 61. Charvátová 12, 63. Jislová 10.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články