Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Neomylný Laegreid si v individuálu dojel pro zlato, Čechům to tentokrát střílelo

Udržel nervy na uzdě, všechny terče vybílil a skvěle zastoupil Johannese Böa. Mistrem světa z vytrvalostního závodu je další Nor - Sturla Holm Laegreid. Střelecké trápení prolomili i čeští biatlonisté: Ondřej Moravec chyboval jen jednou, Milan Žemlička při své premiéře na MS dokonce vůbec. Přímé přenosy z Pokljuky sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Slavící Nor Sturla Holm Laegreid
zdroj: REUTERS autor: Borut Zivulovic

V Kontiolahti na úvod sezony první, v Anterselvě druhý, nyní v Pokljuce opět první.

Laegreid je vládcem vytrvalostních závodů letošní sezony. Stoprocentní střelbu tentokrát podpořil šestým nejrychlejším během.

A v cíli mu následně mohl gratulovat i Laegreidův velký vzor a dosavadní mistr světa z loňské Anterselvy - Francouz Martin Fourcade. Ten s biatlonem skončil po minulé zimě.

Favorizovaní Norové dnes obecně potvrdili, že je letošní sezona jejich. 

Johannes Bö sice nakonec neudržel stupně vítězů a po dvou chybách skončil čtvrtý, bronz ale vyválčil Johannes Dale. Stříbro bral Němec Arnd Peiffer.

"Je tomu těžké uvěřit. Je to něco, o čem jsem snil celý život. I když jsem měl tak dobrou sezonu, nečekal jsem, že se stanu mistrem světa. Je to neuvěřitelný pocit," řekl Laegreid.

Výborný výkon předvedl také Ondřej Moravec, který měl před sebou velkou vidinu případné účasti v nedělním závodu s hromadným startem.

S pouhou chybou závod na 20 km dokončil jako jedenáctý.

"Jsem spokojenej moc. Sice k dokonaslosti chyběla jedna rána, ale když to řeknu blbě, vem to čert. To umístění je úplně super, jsem rád, že se to povedlo," řekl Moravec v rozhovoru pro ČT sport.

"Tajnej cíl byl masák, ale ten visel strašně vysoko. To asi nemá cenu zoufat. Ale dneska se fakt nemám za co stydět," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil: Milan Žemlička a jeho premiérový start na MS

V Pokljuce panovaly perfektní podmínky na střelnici, téměř bezvětří. Teploty se pohybovaly okolo šesti stupňů na nulou.

Čeští trenéři tak řešili hlavně nasazení kvůli eventuální změklosti trati. Michal Krčmář ale nechtěl dlouho čekat na svůj start ve čtvrté skupině, proto byl nakonec zařazen do té druhé.

Biatlonisty čekalo v nejdelším závodu MS celkově pět čtyřkilometrových okruhů.

Jakub Štvrtecký se na první střelbě zmýlil jednou, stejně tak na druhé. Pátou ránu dlouho odkládal, ale třetí zastávka byla stoprocentní. 

Komplikace pro něj přišla v závěru, na střelnici sváděl velký boj s dechem, strávil tam téměř minutu a půl a výsledkem byly tři trestné navrch.

Michal Krčmář závod rozjel o něco pomaleji, od nejrychlejšího Johannese Böa dostal téměř půl minuty a stejným časem měl čistě odstříleno.

Michal Krčmář
zdroj: AP autor: Darko Bandic

Průběžně byl šestý, což ale pokazil chybou na další střelbě, minutu navíc přidal i posléze kvůli těsnému kalibru. A když se totéž opakovalo v závěru, výsledkem byly celkem tři minus a 27. místo.

"Bohužel jsem na střelnici nechával jedničky. V cíli jsem měl ještě síly dost, možná jsem to měl od začátku víc tlačit," mrzelo Krčmáře.

Ondřej Moravec hned v úvodu zapsal jeden nesestřelený terč, následně ovšem následovala trojnásobná nula a po čtvrté položce byl průběžně osmý, nakonec skončil o tři místa hůře.

Premiérové vystoupení Milana Žemličky na světovém šampionátu dopadlo perfektně, čtyři nuly hovořily samy za sebe, 26. místem vybojoval dosavadní nejlepší výsledek kariéry.

"To je borec," prohlásil Moravec k Žemličkovi.

"Ještě mi to furt nedochází. Je to pro mě obrovskej úspěch. První mistrovství, první start, čtyři nuly, pomalejší, ale spadly tam. Asi mi to dojde pozdějc, ale je to velký," řekl Žemlička.

Po pátečním dni volna půjde mistrovství světa do svého velkého finále. Sobotní štafety vystřídají v neděli závody s hromadným startem.

V březnu pak bude Světový pohár pokračovat dvěma díly v Novém Městě na Moravě. Biatlonové zpravodajství sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

MS v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko) - vytrvalostní závod mužů (20 km):

1. Laegreid (Nor.) 49:27,6 (0 tr. minut), 2. Peiffer (Něm.) -16,9 (0), 3. Dale (Nor.) -40,9 (1), 4. Fillon Maillet (Fr.) -1:12,9 (2), 5. J. T. Bö (Nor.) -1:13,5 (2), 6. Chalili (Rus.) -1:45,3 (0), 7. Eder (Rak.) -1:59,7 (1), 8. Doll (Něm.) -2:06,9 (2), 9. Pryma (Ukr.) -2:31,2 (1), 10. Rees (Něm.) -2:31,6 (1), 11. Moravec -2:32,8 (1), ...26. Žemlička -4:12,2 (0), 27. Krčmář -4:21,5 (3), 79. Štvrtecký (všichni ČR) -8:05,1 (5).

Konečné pořadí vytrvalostních závodů (po 3 závodech): 1. Laegreid 120, 2. J. T. Bö 94, 3. Loginov (Rus.) 91, 4. Fillon Maillet 91, 5. Peiffer 84, 6. Moravec 70, ...24. Krčmář 44, 48. Žemlička 17, 57. Krupčík 6.

Průběžné pořadí SP (po 18 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 837, 2. Laegreid 779, 3. Dale 666, 4. Fillon Maillet 630, 5. T. Bö (Nor.) 625, 6. Jacquelin (Fr.) 615, ...24. Krčmář 232, 35. Moravec 147, 70. Žemlička 17, 79. Krupčík 7, 81. Štvrtecký 6.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články