Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Němky slaví štafetový triumf, finišmanka Charvátová dojela šestá i po trestném kole

Kdyby na ochozech byli fanoušci, stadion v Oberhofu by burácel. Němky vyhrály štafetu před Běloruskem a Švédskem. Češky ve složení Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Lucie Charvátová dojely na velmi solidním šestém místě. Až do posledního úseku mohly pomýšlet na zisk cenného kovu, jenže Charvátová kontakt neudržela, a navíc musela na trestné kolo. Přesto je z toho daleko nejlepší umístění v této sezoně.

Německá radost v cíli štafet v Oberhofu
zdroj: ČTK/DPA

Davidová patřila tradičně k nejrychlejším, na svém úseku byla druhá, dobíjela jen jednou a předávala Charvátové v kontaktu s medailovými pozicemi. Charvátová vleže dvakrát úspěšně dobila, vestoje jeden terč na tři náhradní náboje už nikoli. Po dvou jedenáctých místech byl konečný výsledek přesto velkým úspěchem.

Na prvním úseku se po bezmála dvou letech objevila Puskarčíková. Musela dvakrát dobíjet a v běhu ztrácela. "Formu jsem úplně nepotkala, takže každý závod je pro mě utrpení," zhodnotila svůj výkon na náročných tratích v Oberhofu s trochou nadsázky Puskarčíková.

Jislová opět potvrdila svou výbornou výkonnost ve štafetách v této sezoně. Minula pouze jednou a držela kontakt s první pětkou. Zvláště druhá položka byla parádní. "Stojka mě hodně potěšila," poznamenala se širkým úsměvem ke své rychlopalbě. Ve štafetách si vyloženě libuje. "Baví mě," dodala.

Co se dělo na trati

Nejsvižněji začaly Italky zásluhou Lisy Vittozziové. Za ní z druhé střelby vyrazily Němky a Švédky. Puskarčíková musela na každé zastávce jednou dobíjet, ale výrazněji ztrácela na trati. Ruská štafeta po trestném kole opouštěla stadion jen necelých pět sekund za českým týmem.

Jislová vyrazila do svého kola jedenáctá se ztrátou bezmála 50 sekund za Italkami. Třetí střelba, třetí dobíjení. Manko na nejlepší Švédky se umenšilo o deset sekund. Chevalierová Bouchetová letěla a unikla pronásledovatelkám. Alimbekavová vytáhla běloruskou štafetu.

Jislová vestoje za 24 sekund vyčistila terče a odjížděla jako šestá. Českou závodnici ovšem do předávky předjely Korejka Frolinová, Švýcarka Selina Gasparinová i Lunderová z Kanady.

Minimální náskok těchto tří štafet ovšem smazala velmi rychle česká jednička Davidová. Vleže nezaváhala, terče vybílila za méně než 30 sekund. V čele se osamostatnila Braisazová Bouchetová, na druhém místě se stále držely Bělorusky.

Co Francouzka získala vleže, to ztratila vestoje, musela na dvě trestná kola. Do čela šly překvapivě Bělorusky, druhé byly Němky a za nimi Švédky. Davidové stačil jeden náboj navíc, aby vyrazila těsně za Kanaďankou pátá. Totálně selhala Eckhoffová, která podtrhla norské trápení dvěma trestnými okruhy.

Davidová poslala do závodu Charvátovou v kontaktu se třetím Švédskem a čtvrtým Ruskem. Po položce vleže už Charvátová vinou dvojnásobného dobíjení zaostávala. Vpředu bojovaly Němky s Běloruskem a vše měla vyjasnit poslední střelba.

Kručinkinová zaváhala, ale německá finišmanka byla jistá. Charvátové dělal problém prostřední terč. Tři náhradní náboje nestačily. V tu chvíli byly ale stejně medailové pozice daleko a Češku už předjel jen francouzský tým.

Výsledky štafety biatlonistek v Oberhofu

1. Německo (Hinzová, Hettichová, Herrmannová, Preussová) 1:14:31,5 (0 trest. okruhů + 5 dobíjení), 2. Bělorusko (Krjuková, Alimbekavová, Solaová, Kručinkinová) -17,4 (0+9), 3. Švédsko (Brorssonová, Perssonová, E. Öbergová, H. Öbergová) -35,7 (0+5), 4. Rusko -42,5 (1+7), 5. Francie -1:48,2 (2+10), 6. ČR (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Charvátová) -2:01,4 (1+9).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články