Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Neklidná biatlonová příprava. Koukalová řeší potíže s lýtky, Moravce postihla infekce jater

Praha - Gabrielu Koukalovou trápí v přípravě na olympijskou sezonu už tři měsíce potíže s lýtkovými svaly. Pět týdnů v létě nemohla úřadující mistryně světa ve sprintu trénovat vůbec, v současnosti je na soustředění na Dachsteinu, ale její stav není stále zdaleka ideální. Informuje o tom MF Dnes. Do stoprocentního stavu se po zdravotních potížích dávají i další členové biatlonové reprezentace. "Na klidu nám to nepřidává. Na to, že je olympijská sezona, je pro nás zatím nejhorší. Není to úplně standardní průběh přípravy," uvedl šéftrenér Ondřej Rybář.

Gabriela Koukalová
zdroj: Reuters autor: Leonhard Foeger

"Do zdravého člověka mám daleko. Lýtka mě bolí pořád. Jakmile se zkusím dostat do maximální zátěže, nejsem vůbec schopná odvádět výkony, na jaké jsem zvyklá. Ta bolest mě natolik limituje, že to prostě nejde. Ale aspoň už vydržím zhruba dvojnásobek, než když byly mé potíže v nejhorší fázi," řekla Koukalová.

Není jediná. V přípravě laborovala s naraženým ramenem Eva Puskarčíková, což ovlivnilo trénink na lyžích i ve střelbě (více čtěte zde). Navíc Adam Václavík si na soustředění zlomil nohu, talentovaná Markéta Davidová má virózu a Ondřeje Moravce postihla infekce jater.

"Zřejmě jsem si virus přivezl z dovolené," konstatoval Moravec. Aktuálně se tak vrací do tréninku, jeho denní zátěž se ale pohybuje zatím na hodině a půl denně. I tak je ovšem rád, že je konečně v přípravě, pro psychiku to dělá dost. "Sice nic nezískávám, ale ani neztrácím. Za kariéru už mám odtrénováno hodně," řekl s tím, že se nyní intenzivně věnuje především střelbě.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

U Koukalové se problémy poprvé objevily začátkem července po tréninku na kole. "Najednou jsem cítila pnutí v lýtkách, ocitla jsem se na pokraji sil a nemohla ani slézt z kola a dojít do pokoje. Zjistili jsme, že mi přestaly pracovat lýtkové svaly. Měla jsem je celé vykřečované," uvedla loňská vítězka biatlonového Světového poháru.

Profesor Pavel Kolář jí řekl, že příčinou je přetížení achilovek. "Je to celé propojené. Achilovkami všechno začalo, pak mě bolely zadní úpony pod kolenem, potom také kolena a nakonec lýtka," sdělila Koukalová.

Je nám líto, video expirovalo.
Koukalová kvůli potížím s lýtky nabrala tréninkové manko

Podle ní souvisí problémy nejspíš s tím, že během posledního roku měnila techniku jízdy na lyžích. "Proto jsem se neustále dostávala do výkonu na prsty, při čemž achilovku extrémně zatěžuju."

I když už je na tom lépe, musí denně rehabilitovat. Momentálně nedokáže odhadnout, jak je na tom s výkonností. "Snad budu schopná absolvovat aspoň nějaké reprezentační testy, abych měla porovnání. To by mě mohlo i namotivovat. Pořád doufám, že do zimy bude vše dobré," uvedla.

zdroj: ČTK autor: Černý Vít

Koukalová se prý uklidňuje tím, že jí současný dlouhý výpadek třeba pomůže. "Že si proto víc odpočinu a budu potom jako nová," řekla pět měsíců před olympijskými hrami v Pchjongčchangu, kde by ráda přidala další medaile ke dvěma stříbrům ze Soči.

Světový pohár v biatlonu odstartuje koncem listopadu. "Doufám, že i když začnu s normální přípravou později, budu se pak zlepšovat hlavně ve druhé části sezony, kdy to bude kvůli olympiádě sakra potřeba. Pokud začnu dobře jezdit až po Vánocích, stále se nic neděje. I když se samozřejmě budu všemožně snažit, aby to bylo dřív," prohlásila sedmadvacetiletá závodnice.

Zdroj
ČTK, MF Dnes, ČT sport, Český biatlon, Právo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články