Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Nejhorší štafeta za dva roky. Češi skončili třináctí. Výhru slavili Norové

Zatímco na mistrovství světa Östersund přinesl závod mužských štafet Čechům spoustu radosti a čtvrté místo, na startu nové sezony Světového poháru to bylo výrazně horší. Čtveřice Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký a Michal Krčmář ve švédském středisku skončila až třináctá, což je nejhorší výsledek za necelé dva roky. Z výhry se radovali biatlonisté Norska.

Slavící štafeta Norska
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Johanna Lundberg

V březnu nechybělo mnoho, aby čeští biatlonisté na mistrovství světa v Östersundu v mužské štafetě nečekaně dosáhli na cenný kov. Od zisku bronzových medailí je tehdy dělilo pouhých 17 sekund.

O devět měsíců později se stejná disciplína konala opět ve švédském středisku. Tentokrát v rámci Světového poháru, ale další radost pro české barvy nepřišla. Naopak z toho bylo zklamání.

"Bylo to takové nemastné neslané. Výsledek ale neodpovídá tomu, co tam kluci odvedli. Bylo to hodně vyrovnané, dost se to přelévalo. Do toho ještě zasahovaly podmínky, což se projevovalo na chybovosti střelců. Jsem z toho trochu rozhozený," řekl po závodě kouč Zdeněk Vítek. 

Přitom ještě v první polovině závodu Češi drželi šestou příčku, kam je vytáhl po třetí střelbě Ondřej Moravec. Zkušený reprezentant v té chvíli mohl pomýšlet ještě výš, jelikož na první místo ztrácel něco málo přes půl minuty.

V nevyzpytatelném větru, který byl chvíli v klidu a moment nato dělal závodníkům velké problémy, ovšem přišla střelba číslo čtyři. Moravec vstoje musel třikrát dobíjet, což odstartovalo pád.

Češi se dostali na hranici desítky a situaci už nevylepšil Moravec, Jakub Štvrtecký ani Michal Krčmář, který po položce vleže po čtyřech netrefených terčích musel dokonce na trestné kolo. I když v posledním kole předvedl výborný běžecký výkon, na lepší než třinácté místo to nebylo.

Češi, kteří v závodě museli dobíjet hned 14krát, tak zapsali nejhorší umístění od 7. ledna 2018, kdy ve štafetě v Oberhofu brali čtrnáctou pozici.

Mnohem více radosti měli v cíli favorizovaní Norové, kteří zopakovali výsledek z mistrovství světa, kdy rovněž vystoupali na nejvyšší příčku.

Vstup do závodu jim přitom úplně nevyšel, ale po páté střelbě je do čela posunul Tarjei Bö a jeho mladší bratr a fenomén posledních měsíců Johannes Bö rovněž skvělým výkonem na střelnici i ve stopě vedení pohlídal.

Na druhém místě dorazila Francie. Třetí byla Itálie.

Jak štafeta probíhala?

V českých barvách rozebíhal štafetu zkušený Šlesingr, pro něhož to bylo loučení s tratí v Östersundu, jelikož současná sezona je jeho poslední v kariéře. Zatímco do první střelby se držel s nejlepšími, při obou položkách jednou minul a na předávku přijel s mankem 38 sekund jako dvanáctý.

V čele v tu dobu bylo Německo, v jehož barvách si skvěle počínal Erik Lesser. Jak vstoje, tak i vleže byl stoprocentní. Pořádně se naopak zapotil mladý norský talent Johannes Dale, jenž při druhé položce dvakrát dobíjel a při odjezdu ze střelnice měl manko 28 sekund. Do předání však výborným během snížil ztrátu na 14 vteřin.

Štafeta biatlonistů v Östersundu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: JOHANNA LUNDBERG

Moravec na svém úseku běžecky nezářil, ale první střelba mu vyšla skvěle a posunul reprezentaci na šestou pozici. To stejné nemohl říct Philipp Horn z Německa, který naprosto pohřbil Německo dvěma trestnými koly.

Český reprezentant měl horší položku vstoje, kdy třikrát dobíjel, ale přesto předal Jakubu Štvrteckému jako devátý. Do čela se posunulo Švédsko, které následovalo Norsko, Francie a Itálie.

Třetí úsek byl klíčový v boji o vítězství. Na pátou střelbu ještě s náskokem 10 sekund dojel Švéd Martin Ponsiluoma, jenže nepřesnosti na střelnici ho poslaly na trestné kolo. Do čela šlo Norsko pod taktovou Tarjeie Böho, kterého ale před předávkou stáhl na 11 vteřin Simon Desthieux z Francie.

Štvrtecký na obou střeleckých položkách dvakrát minul, ale dokázal Krčmářovi předat jako jedenáctý.

Tomu ale vůbec nevyšla ležka, po níž musel na trestné kolo a následoval propad na 16 příčku. Tu dokázal ještě vylepšit i přes dvě další chyby při položce vstoje a nakonec dorazil jako třináctý.

Poslední úsek nabídl bitvu velikánů o výhru mezi Johannesem Bö a Martinem Fourcadem, kterou jasně ovládl Nor. Na trati na svého velkého rivala najel 40 sekund a o vítězství bylo rozhodnuto.

Muži - štafeta (4x7,5 km):

1. Norsko (Dale, Bjöntegaard, T. Bö, J.T. Bö) 1:10:30,4 (0 trest. okruhů + 9 dobíjení), 2. Francie (Jacquelin, Fillon Maillet, Desthieux, M. Fourcade) -32,3 (1+7), 3. Itálie (Hofer, Bormolini, Cappellari, Windisch) -1:27,1 (0+8), 4. Rusko -1:41,4 (1+10), 5. Švédsko -2:00,7 (2+12), 6. Ukrajina -2:32,7 (0+9), ...13. ČR (Šlesingr, Moravec, Štvrtecký, Krčmář) -4:23,0 (1+14).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články