Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Nedostižný Johannes Bö neměl konkurenci. Krčmář se dostal na rozšířené podium

Úvodní sprint ve francouzském Le Grand-Bornand opanoval Nor Johannes Bö. Skvěle si v závodu na 10 kilometrů počínal celkově šestý Michal Krčmář, pro něhož se jednalo o dosud nejlepší výsledek sezony a navíc rozšířené podium. V pátek pokračuje Světový pohár sprintem biatlonistek. Přímé přenosy ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

"Pocitem je to nejlepší závod ode mě. Dvě nuly, i když pomalejší, ale rychleji to udělat nešlo," řekl Krčmář v rozhovoru pro ČT sport.

"Je rozdíl skončit šestý nebo sedmý. Sledoval jsem, jestli to dopadne, pak jsem viděl, že by to klapnout mělo, tak jsem rád," dodal po nejlepším výsledku českých biatlonistů v ročníku SP.

Obě položky zvládl se střeleckou bravurou a v součtu s dobrým během na tom byl průběžně dokonce o více než čtyři vteřiny lépe než dvojnásobný olympijský vítěz z Pekingu, Francouz Quentin Fillon Maillet. V cíli se Krčmářův náskok ještě o šest vteřin zvýšil.

Pořadatelé museli před úvodním závodem řešit problém s nedostatkem sněhu. Trvalo podle nich tři dny, než dostali na stadion kamiony sníh z vyšší nadmořské výšky. Následně sníh ještě ukryli před deštěm a teprve poté jej začali zapracovávat na rozměklou trať. 

"Dneska to bylo nejlepší lyžování, bylo to relativně skluzný, ne moc rozhrabaný. Z těch tří dnů, co jsme tady, to bylo nejlepší," byl rád Krčmář.

Le Grand-Bornand se neřadí mezi tradiční pořadatele SP, ale elitní seriál se ve Francii začíná objevovat čím dál tím častěji. Může za to vysoká obliba u závodníků i fanoušků. Organizátoři už pomalu pokukují i po pořádání MS, i když to je stále ještě hudba vzdálenější budoucnosti.

To nejbližší se koná za dvě měsíce v německém Oberhofu a pokud budou pokračovat dosavadní výkony Johannese Bö i v druhém trimestru, největší favorit bude naprosto jasný. Norova forma je v úvodu sezony famózní.

Až na vytrvalostní závod v Kontiolahti vyhrál vše, co se zatím dalo, a po sprintu v Annecy se suverénně nejlepším běžeckým časem a nulou v zádech se na tom nic nezměnilo. V součtu se štafetami ovládl už sedmý závod za sebou a překonal svůj rekord z roku 2019.

"I kluci, se kterými jsem se převlíkal, ten jeho výkon nechápali. V tuhle chvíli je úplně jinde, než jsme my," přiznal Krčmář. 

Na druhém místě skončil další Nor Sturla Holm Laegreid, je to pro něj čtvrté stříbro sezony. Třetí byl Němec Benedikt Doll, oba bezchybní.

Tomáš Mikyska opět skončil na bodech, dojel třicátý, střelba se mu daří. "Spokojenost, dvě nuly, na trati to ale nebylo ono. Necítil jsem se už od rána. V posledním úseku jsem se necítil úplně dobře, to bylo asi nejhorší," prohlásil.

Jednačtyřicátý Jakub Štvrtecký se taktéž dostal do stíhačky, byť se třemi minelami. "Bylo to těžké, na trati jsem se necítil, tři chyby tomu také bohužel nepřidaly. Pocitově se jede vždy nejhůř poslední kolo, to už člověk musí jet na krev. Síly nedochází."

Dvě chyby a dvaašedesáté místo patřilo Jonáši Marečkovi. Ten končil závod během silného deště. "Střelba nebyla úplně ideální. Bohužel jsem začal jedničkou, pak už jsem byl pod tlakem, nepovedlo se mi to. Jelo se mi celkem na prd. Na stíhačku už jsem neměl."

Po pátečním sprintu žen se o víkendu poběží ještě stíhačky a poprvé v ročníku SP také závody s hromadným startem, kde nebude chybět ani české zastoupení.

"Jdeme sbírat energii a soustředit se na víkend," uvedl Krčmář. Po vánoční přestávce se SP rozeběhne opět v lednu podnikem ve slovinské Pokljuce.

SP v biatlonu v Annecy, muži - sprint (10 km):

1. J.T. Bö 22:52,2 min. (0 trest. okruhů), 2. Laegreid (oba Nor.) -17,6 (0), 3. Doll (Něm.) -38,8 (0), 4. Ponsiluoma (Švéd.) -52,1 (1), 5. Lapšin (Korea) -59,9 (0), 6. Krčmář -1:00,2 (0), ...30. Mikyska -1:54,9, 41. Štvrtecký -2:20,0 (3), 62. Mareček (všichni ČR) -2:57,5 (2).

Průběžné pořadí SP (po 6 z 21 závodů): 1. J. T. Bö 479, 2. Laegreid 400, 3. Jacquelin (Fr.) 281, 4. Ponsiluoma 244, 5. 4. Samuelsson (Švéd.) 223, 6. Hartweg (Švýc.) 218, ...15. Krčmář 150, 33. Štvrtecký 59, 37. Mikyska 36.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články