Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Naváže Jislová ve sprintu na dobrý pocit ze štafety? Biatlonisty stíhá mizerná střelba

Biatlonový program v Kontiolahti pokračuje sprinty a na startu bude devět českých reprezentantů. Jedou se totiž oba závody. Nechybí ani české jedničky Markéta Davidová, ale i povzbuzená Jessica Jislová - a také Michal Krčmář. Ten bude chtít hodit za hlavu nezdar v páteční štafetě, v níž Češi skončili po dalším střeleckém výbuchu až čtrnáctí. Přímé přenosy sledujte ve 12:30 (ženy) a 15:10 (muži) na ČT sport a webu ctsport.cz.

České biatlonistky skončily v poslední štafetě této sezony SP ve čtvrtek osmé, když doplatily na nevydařený úvodní úsek Evy Puskarčíkové a dvě trestná kola finišmanky Lucie Charvátové.

Markéta Davidová měla na druhém úseku druhý běžecký čas a i se dvěma opravami vytáhla Češky na desáté místo, na třetím úseku pak zazářila Jessica Jislová - musela jen jednou opravovat a předávala jako pátá.

"Mě to strašně bavilo, strašně mi to na té trati odjíždělo a i technicky jsem si přišla dobře. Měla jsem radost, že jsem se na střelnici moc nezdržela a mohla jsem pokračovat v jízdě. Hodně mě to povzbudilo i do dalších závodů," uvedla pro ČT sport.

Závod jasně ovládly Norky, které vyhrály o více než půl minuty před Švédskem, jež se po diskvalifikaci průběžně vedoucí Francie radovalo ze zisku malého křišťálového glóbu za triumf v této disciplíně.

Sprint poběží Eliška Teplá, která se potřetí v kariéře představí v elitním seriálu. V české nominaci nahradila Terezu Voborníkovou, která má za sebou úspěšné juniorské mistrovství světa.

"Chtěl bych, aby předvedla na trati i na střelnici to nejlepší, čeho je schopná. Důležitější než samotný výsledek pro ni bude její výkon," řekl trenér Egil Gjelland. "Nic konkrétního od sebe neočekávám. Měsíc jsem nezávodila, takže uvidíme, jak na tom budu," dodala Teplá.

Češky v akci - sprint:

Markéta Davidová (12), Jessica Jislová (18), Lucie Charvátová (35), Eva Puskarčíková (71), Eliška Teplá (72).

Ani českým biatlonistům to úplně nestřílelo, ve štafetě znovu propadli. Stejně jako na olympijských hrách v Číně, kde byli ze závodu staženi, obsadili až čtrnácté místo s bezmála pětiminutovou ztrátou na čelo.

Závěrečnou mužskou štafetu sezony vyhráli Norové, kteří i bez bratrů Böových triumfovali počtvrté v sezoně. Díky tomu jasně získali malý křišťálový glóbus.

Mikuláš Karlík přijel na druhou položku v početné vedoucí skupině, ale pak trefil na osm ran jen dva terče a musel na tři trestná kola. Tím se propadl na poslední, dvacáté místo.

Dvaadvacetiletý biatlonista se dokáže běžecky držet se zkušenějšími kolegy, ale pak na to doplácí na střelnici.

"Spíš si myslím, že je to tím, jak se člověk řádně nevyjede před střelnicí podle svého, protože si musí hlídat pozici. To stojí nějaké malé síly a to se pak projevilo na té střelnici. Neumím s tím pracovat," řekl Karlík.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy štafety biatlonistů SP v Kontiolahti

Adam Václavík musel na jedno trestné kolo. "Letos mi to ve štafetách nejde, hlavně ve stojce. Asi jsem si udělal nějaký psychický blok. Doufejme, že to půjde odstranit. Ty stavy, které se mi dějí při štafetě, při individuálních závodech neprožívám," prohlásil.

Ve Finsku měl původně jako pátý Čech startovat Milan Žemlička. Nakonec ale na sever Evropy neodcestoval. Necítil se dobře a následný PCR test u něj odhalil covid-19.

Průběžné pořadí seriálu vedou Marte Olsbuová Roiselandová, resp. Quentin Fillon Maillet, tedy hvězdní biatlonisté z her v Pekingu. Norka vévodí i pořadí sprintu, před Francouzem je v disciplíně první Švéd Sebastian Samuelsson.

Světový pohár se z Kontiolahti, kde se ještě v neděli jedou stíhací závody, přesune v dalším týdnu do estonského Otepää. Celá sezona pak tradičně vyvrcholí v Oslu. 

Češi v akci - sprint:

Michal Krčmář (12), Mikuláš Karlík (48), Jakub Štvrtecký (72), Adam Václavík (79).

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články