Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Náročným podmínkám v Anterselvě budou čelit i biatlonisté, na úvod je čeká sprint

Vysokým nadmořským výškám se v Anterselvě po biatlonistkách postaví také muži. Do desetikilometrového sprintu odstartuje v italském středisku i pět českých zástupců. Šestý závod Světového poháru je poslední biatlonovou zastávkou před olympiádou a ve hře jsou stále ještě místa v nominacích do Pchjongčchangu. Přímý přenos sprintu mužů vysílá živě od 13:45 ČT sport a web ctsport.cz.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Při poslední zastávce před olympiádou budou biatlonisté bojovat nejen o body do Světového poháru, ale zároveň o poslední nominační místa do Pchjongčchangu. Navíc v podmínkách 1650 metrů tradičně propíraného tématu nadmořské výšky, kde se závodníci potýkají s daleko těžším dýcháním. Na střelnici proto např. přidávají nádech, tím se střelba zpomaluje.

Trasu v Anterselvě už okusily biatlonistky při čtvrtečním sprintu. Evě Puskarčíkové se  v náročných podmínkách během závodu dokonce udělalo nevolno. Veronika Vítková také nemohla dlouho Anterselvě přijít na chuť, přestože si potrpí na skialpy. "Každý metr navíc je strašně bolavý. Jsem ráda, že se mi to podařilo a že jsem na to trestné kolo nemusela," řekla bronzová Vítková. 

S náročnými přírodními podmínkami v italském středisku se v minulých letech dokázali dobře srovnat Anton Šipulin či Simon Schempp. Šipulin je dokonce třetím nejúspěšnějším biatlonistou na závodech Anterselvě. Italské středisko naopak příliš nesedí Martinu Fourcadovi. V posledních deseti závodech, do kterých dvojnásobných olympijský vítěz v Anterselvě nastoupil, dosáhl pouze jednou na druhé místo, jinak se na stupně vítězů neprobojoval.

Anterselva je osudovým střediskem pro Michala Šlesingra, který zde před jedenácti lety vybojoval své jediné individuální medaile z velké akce, když na mistrovství světa dosáhl na stříbro a bronz. Michal Krčmář tu dojel v loňské sezoně osmý.

Pro některé biatlonisty jsou závody v Anterselvě posledním testem, pro někoho naopak poslední nadějí, jak si vybojovat na Hrách účast. Vzhledem k tomu, že závody přímo na olympiádě se už nepočítají do Světového poháru, o účastnících v závodu s hromadným startem se rozhodne právě v italském středisku. Nejblíže ke startu z českých účastníků má jednadvacátý Michal Krčmář, Ondřej Moravec je průběžně pětadvacátý.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články