Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Napodobí finišmanka Kristejn Puskarčíková loňský bronz? V Oberhofu se jedou štafety

Po sprintech je ve Světovém poháru správný čas na štafety. České biatlonistky budou chtít v Oberhofu vzpomenout na loňský bronz, jejich týmoví kolegové se pokusí minimálně vyrovnat nejlepší umístění z této sezony, kterým bylo páté místo v Hochfilzenu. Přímý přenos závodu žen startuje ve 12:00 na ČT sport a webu ctsport.cz, biatlonisté přijdou na řadu ve 14:15.

Eva Kristejn Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Byl to před rokem poměrně nečekaný zisk bronzové medaile. Překvapil o to víc, že se tehdy norský trenér biatlonistek Egil Gjelland rozhodl pohrát si se sestavou.

Finišovat nechal Evu Puskarčíkovou, na třetí úsek postavil Markétu Davidovou. Kvarteto za nemocnou Jessicu Jislovou rozbíhala Lucie Charvátová a druhý úsek obstarala Veronika Vítková.

A vyšlo to.

Puskarčíková se tehdy při první štafetě sezony nenechala rozhodit ani dotírajícím Norským turbem v podání Tiril Eckhoffové.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih štafety biatlonistek v Hochfilzenu

Vítková od začátku prosince kvůli zdravotním problémům nezávodí a připravuje se individuálně. A tak se Gjelland spolu s Holubcem musel rozhodnout, jak tento rébus vyřeší. Pro jistotu do Německa povolal náhradnici v podobě debutantky v SP Terezy Voborníkové.

V Östersundu zvolil trenérský tandem na začátek sezony složení Jislová, Charvátová, Davidová a Kristejn Puskarčíková. Osmé místo Češky následně v Hochfilzenu vylepšily o dvě pozice, sestava se neměnila.

Nastolený trend bude pokračovat i v Oberhofu. Závod na 4x6 km tedy pojede stejné složení Češek jako v prvních dvou Světových pohárech sezony. Jislová a Charvátová se musí vyvarovat zejména nepřesné střelby.

Davidová zase bude chtít zapomenout na vláčné nohy ze sprintu. Kristejn Puskarčíková předvádí v této sezoně stabilní a hlavně dobré výkony – vešla se i do startovního pole pro nedělní hromadný start.

Je nám líto, video expirovalo.
Davidová po sprintu: Nevím, co se děje. Málem jsem tam umřela

Na dvě zlata z ročníku budou mít jasný cíl navázat Norky a další cenný kov možná přidají Švýcarky, které ve Švédsku nejdříve překvapivě skončily druhé, aby o týden později dojely jen o pozici hůře.

Extrémní počasí ze čtvrtka, kdy se musely závodnice potýkat s hustou mlhou i proměnlivým větrem, vystřídal v pátek v noci déšť a pořadatelé rázem řešili nedostatek sněhu.

Připravili proto jen 2,5 kilometru dlouhý okruh, což kupříkladu Nora Tarjeie Böho vykolejilo natolik, že zapomněl absolvovat trestné kolo a mezi závodníky pak musel kličkovat.

"Hrozná blbost, tohle se mi stalo poprvé," řekl Bö. Nejen on se pak musel popasovat s ledovkou, kterou organizátoři sice posolili, viditelně ale řadě závodníků přinášela problémy.

Je nám líto, video expirovalo.
Tarjei Bö a zapomenuté trestné kolo

Tarjei Bö při absenci svého bratra Johannese tentokrát v norské štafetě nefiguruje. Norskou mašinu, která už má dvě štafetová zlata sezony, rozjede Birkeland a následuje trio Bjöntegaard, Dale a Christiansen.

Českým biatlonistům se v Östersundu vůbec nedařilo, když s jedním trestným okruhem skončili třináctí. Naopak v Tyrolsku byl progres znatelný. Zdeněk Vítek zatočil se sestavou a Michala Krčmáře přesunul z finiše na druhý úsek. Naopak skvěle zakončoval Jakub Štvrtecký.

Ani tentokrát nezůstane kámen na kameni. Jediné jméno v závodu na 4x7,5 km zůstává na svém postu – i potřetí bude rozjíždět veterán Michal Šlesingr.

Krčmář zůstane na druhém úseku, nejmladší člen Štvrtecký jde na řadu po něm a finišovat bude Ondřej Moravec, který se v pátečním sprintu blýskl jedenáctým místem, tedy nejlepším v sezoně.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih štafet biatlonistů v Hochfilzenu

Tomáš Krupčík se dává dohromady po nepříjemné borelióze, jinak by o něm trenéři jistě uvažovali do sestavy, stejně jako tomu bylo během povedeného závodu na loňském mistrovství světa. Češi tehdy mohli těsně urvat bronzové medaile.

Horkými favority na čelné příčky jsou Francouzi, ostatně Martin Fourcade v Oberhofu ovládl sprint, za ním dojel Emilien Jacquelin. Dalšími kandidáty na cenné kovy by mohli být Rusové, kteří však trochu překvapivě v sestavě vynechali Alexandera Loginova.

Zastávku v Durynském lese uzavřou v neděli masáky, poté se závodníci vypraví do dalšího tradičního dějiště SP, kterým je německý Ruhpolding.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články