Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Nahoru po schodišti dolů. Kde se budou připravovat čeští biatlonisté na vrchol sezony?

Čeští biatlonisté zakončili víkendové představení v Anterselvě šestým místem ve štafetě mužů a z rozšířeného pódia se přesunuli na pár dní domů. Generálka na mistrovství světa už je za nimi, nyní je čeká důležité soustředění. Kvůli tomu se do Itálie zase brzy vrátí. A opět do vysoké nadmořské výšky. Jaký je plán přípravy reprezentace před vrcholem sezony? Přímé přenosy z MS v Oberhofu odvysílá od 8. února ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté poodhalují plán přípravy před MS

"Na pár dní pojedeme domů, abychom si trochu odpočinuli po třech týdnech náročných závodů," připomíná v rozhovoru pro ČT sport trenér biatlonistek Egil Gjelland druhý trimestr, který vedle slovinské Pokljuky a německého Ruhpoldingu zahrnoval ještě Anterselvu.

"Potom týden a půl před začátkem mistrovství světa vyrazíme do Ridnaun na závěrečné soustředění," poodhalil ještě v dějišti uplynulého SP Gjelland.

Ridnaun může být leckomu dobře známé, jedná se o italské středisko v jižním Tyrolsku zhruba devadesát kilometrů od Anterselvy. Leží v nadmořské výšce 1400 metrů, přičemž dějiště únorového světového šampionátu je situováno zhruba o šest set metrů níž. 

"Jsem ten typ, co nemá problém nahoru, ale pak se trochu trápí, když jde dolů," říká pro Českou televizi česká jednička Markéta Davidová.

"Ale myslím, že je tam furt dost času, takže to nebude úplně problém. A hlavně Ridnaun je specifické, takže to nebude úplně zásadní," dodává.

"Holky si teď pojedou odpočinout domů na pět dní do nižší nadmořské výšky, pak zase jedeme do výšky a tam budeme přes týden, takže návrat do Oberhofu si myslím bude ideální," doplňuje asistent trenéra Jiří Holubec.

V Ridnaun se navíc pravidelně každý rok jezdí závody druholigového IBU Cupu, zázemí pro přípravu českého týmu tedy nabídne ideální.

Ostatně před Vánoci se ve středisku právě tato nižší soutěž konala a Vítězslav Hornig s Adamem Václavíkem obsadili ve sprintu deváté, resp. desáté místo, což jim následně vyneslo nominaci do áčkové reprezentace.

Ne všichni z týmu se ale nyní vydali domů. Tak třeba Lucie Charvátová zůstala v Itálii.

"Říkala jsem si, že si radši prodloužím pobyt a užiju si trošku i tu zimu. Nechala jsem si poslat i skialpy," uvedla pro svazový web. Chystá se tak sama přes týden v Sappadě a poté se už připojí na soustředění s týmem do Ridnaun.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Byli jsme tam před mistrovstvím světa v Anterselvě a všechny nás to dost bavilo, všem se nám tam líbilo. Když je hodně sněhu, tratě jsou tam super. Doufám, že nám to vyjde podobně jako minule," těší se Jessica Jislová.

"Mají tam opravdu dost času a příprava ve výšce, kterou když absolvují rozumně, je na soustředění před mistrovstvím světa ideální," věří expert ČT sport Ivan Masařík. 

V Oberhofu se jede první závod MS 8. února, v úvodu čeká zývodníky smíšená štafeta.

Už teď je jisté, že vrchol sezony bude bez norské hvězdy Tiril Eckhoffové. A kvůli zdravotním problémům bude taktéž chybět Němka Franziska Preussová.

Ta navíc po Anterselvě rovnou předčasně ukončila sezonu. Během dlouhé pauzy se chce fyzicky i mentálně připravit na další ročník SP.

Česká televize chystá ze šampionátu větší projekt, studio bude přímo v dějišti v Německu. 

"Zažili jsme tam různé rozmary počasí," připomíná průvodce biatlonovými studii Petr Kubásek, co bývá poznávacím znamením pro Oberhof: déšť, vítr, mlha. SP se tam ale jezdívá tradičně v lednu, tentokrát se bude mistrovství světa konat v únoru. I to může hrát svoji roli.

"Myslím, že se tam eventuálně můžeme těšit úplně na všechno. Když jsme tam ještě závodili, tak ještě různý štěrk, kameny na trati, ničení lyží, ale myslím, že v době, kdy jsou obrovská sběrná místa na sníh, tak by se to stát nemělo," doplňuje Masařík.

Fakt, že světový šampionát následuje dva týdny po SP, nicméně třeba Michal Krčmář nijak nepřeceňuje.

"Za ty roky, co jsem odjížděl z posledních závodů, tak ať se mi povedly, nebo ne, nějakej vliv to na mistrovství světa nemělo," tvrdí po 18. místě ve sprintu a 17. pozici ve stíhačce v Anterselvě.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články