Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na trůnu žádná změna. Davidová je popáté nejlepší biatlonistkou roku

Markéta Davidová ovládla popáté za sebou anketu o nejlepší českou biatlonistku roku. Druhý skončil Michal Krčmář, třetí byla Tereza Voborníková.

Markéta Davidová při exhibici MČR
zdroj: ČTK

Šestadvacetiletá Davidová vládne tuzemské scéně nepřetržitě od roku 2019. Jako jediná z českých reprezentantů stanula v uplynulé sezoně na stupních vítězů. Vedle druhého místa ze sprintu Světového poháru v Hochfilzenu byla také třetí v následném stíhacím závodě.

Devětkrát skončila v individuálních závodech SP v první desítce a blízko medaile byla také na mistrovství světa v Oberhofu, kde byla pátá v závodě s hromadným startem a šestá ve sprintu.

Davidová obdržela v hlasování členů Českého biatlonového svazu 261 bodů. Druhý Krčmář získal o 34 bodů méně. "Sezonu hodnotím vždycky dost podobně. Něco se povedlo a něco ne. Asi bych si některé výsledky představovala trochu lepší, ale tak to prostě bylo. Je to sport," řekla Davidová. 

Je nám líto, video expirovalo.
Davidová je opět nejlepší biatlonistkou roku

Trenérem roku se stal reprezentační kouč mužů Michael Málek, který vloni převzal tým po Ondřeji Rybářovi a pomohl v této sezoně k šestému místu v Poháru národů. Největší nadějí je osmnáctiletý Daniel Malušek, jenž získal se štafetou zlato na mistrovství světa dorostenců a skončil také čtvrtý ve vytrvalostním závodě.

Skokanem roku je Tomáš Mikyska. Třiadvacetiletý závodník z Ústí nad Orlicí se blýskl především na mistrovství světa, kde skončil čtrnáctý ve vytrvalostním závodě a závodě s hromadným startem. V Oberhofu přispěl také ke čtvrtému místu štafety mužů a byl rovněž členem smíšené štafety, jež skončila pátá. V konečném pořadí SP byl na 52. místě.

Do Síně slávy byli uvedeni českoslovenští reprezentanti ze sedmdesátých let Arnošt Hájek a Josef Špulák. Hájek se účastnil zimních olympijských her v Sapporu 1972. Patřil také k signatářům výzvy Pražského jara 2000 slov, za což byl později režimem perzekvován. Oba si vysloužili v sále také ovace vestoje.

Anketa o nejlepšího českého biatlonistu sezony 2022/23 (hlasování členů Českého svazu biatlonu):

Biatlonista roku: 1. Markéta Davidová 261 bodů, 2. Michal Krčmář 227, 3. Tereza Voborníková 192, 4. Tomáš Mikyska 115, 5. Jakub Štvrtecký 104

Trenér roku: Michael Málek

Talent roku: Daniel Malušek

Skokan roku: Tomáš Mikyska

Síň slávy: Arnošt Hájek, Josef Špulák

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články