Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Na bronz je to jedna rána, stíhačka je otevřená, ví Krčmář. Davidová nechá na trati všechno

Stíhacími závody pokračuje v Novém Městě na Moravě Světový pohár. Do akce jde čtveřice českých biatlonistů v čele s Michalem Krčmářem na 13. místě a se ztrátou sympatické půl minuty na třetí místo. Časově stejně je na tom i Markéta Davidová, která dojela šestnáctá. Vedle ní se představí i další tři Češky. První přímý přenos stíhačky mužů sledujte od 13:30.

Michal Krčmář
zdroj: ČTK

Krčmář na suverénního Nora Johannese Böa s jednou chybou ze střelby vleže ztratil minutu a tři čtvrtě a byl jednoznačně nejlepším českým biatlonistou.

Od první desítky ho dělí přibližně tři sekundy. Na třetího Nora Vetleho Sjaastada Christiansena ztrácí zhruba půlminutu. "To je jedna rána. Je to vyrovnané, otevřené," řekl Krčmář.

Ostatní čeští reprezentanti se trápili na střelnici a na nejlepší nestačili. Do bodované čtyřicítky se prosadili díky 36. místu Adam Václavík a o tři pozice horší Tomáš Mikyska.

Do stíhačky proklouzl jako šedesátý Jakub Štvrtecký. Jonáš Mareček obsadil po čtyřech trestných kolech 76. pozici.

"Michal předvedl super závod. Na druhou stranu jsem zklamaný. Nechali jsme absolutně vše na střelnici. Pro mladé kluky tohle musí být za jedna nebo za nula, jinak přes to nejede vlak," uvedl trenér Michael Málek.

"Střelnice nás prostě zabrzdila k lepším výsledkům. Na někoho dolehla ta kulisa, mladí kluci nezávodili před takovou tribunou, pak to třeba přecení, svádí to možná k rychlejší střelbě," přemítal Málek.

V dalších závodech tak budou chtít Češi střelbu napravit.

"Nepovedlo se to. Když na vás volají známí a kamarádi podél trati, člověk se chce předvést. Podmínky byly nevětrné, střelnice byla klidná, možná se kluci nechali unést," dodal.

S běžeckou stránkou svých svěřenců byl ovšem spokojený. "Byl to velice slušný standard, měli jsme tři běžecké časy do dvacítky (Štvrtecký 16., Václavík 17., Krčmář 21., pozn. red.), patřilo to k lepším průměrům sezony. Samozřejmě úplně top to nebylo, na trati byly čtyři druhy sněhu. Byl to první závod, kterým to kluci otvírali, na to to bylo hodně slušné," prohlásil Málek.

Stejně jako na únorovém světovém šampionátu v Oberhofu skončil za Johannesem Böem druhý jeho starší bratr Tarjei. Rovněž byl na střelnici bezchybný, ale prohrál o půl minuty. Třetí Nor Christiansen už ztratil přes minutu.

Davidová chybovala ve sprintu dvakrát. "Na druhou stranu to byly dvě jedničky, což se může stát. Nehroutím se z toho, ale mohlo to být veselejší. Na trati jsem se cítila dobře a myslím, že jsem měla dobré lyže. V sobotu se tam pokusíme nechat zase všechno," uvedla po sedmém běžeckém času.

"Pokud nebudou na střelnici nuly, tak top výsledek nebude. Na trati to bylo dobré a střelba 1+1 není špatná, ale to pole je tak vyrovnané, že pokud chceme být ve špici, musí to být s nulami," řekl pro ČT sport asistent trenéra Jiří Holubec.

Tereza Voborníková musela při premiéře v Novém Městě na tři trestná kola a skončila na 41. místě. "Mrzí mě, že se mi to na střelnici nepodařilo. Nestřílelo se mi tu dobře celý týden, s ležkou jsem hrozně bojovala," uvedla.

Jedinou přesnou střelkyní v českém týmu se stala Jessica Jislová, která ale při návratu po zranění nestačila běžecky a na 44. pozici rovněž nebodovala.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih sprintu žen na SP v Novém Městě na Moravě

"Na trati to bylo náročné. Je vidět, že jsem měla pauzu. Více jsem se však bála střelby, protože jsem dlouho nestřílela v žádné zátěži. Jsem ráda, jak jsem si to zvládla pohlídat. Odvedla jsem to, na co teď mám a budu se snažit to v příštích pár závodech ještě vylepšit," prohlásila Jislová.

Skvěle si v úvodních dvou kolech vedla Lucie Charvátová. Po nule vleže útočila na pozici v elitní desítce, ale pak trefila jen dvě z pěti ran vestoje a zařadila se na 49. místo. Do stíhačky se nedostala pětasedmdesátá Tereza Vinklárková.

Stejně jako ve sprintu mužů patřily nejvyšší příčky Norsku. Trojnásobná olympijská vítězka z Pekingu a úřadující šampionka Světového poháru Olsbuová Röiselandová oslavila první triumf v seriálu po lednovém návratu k závodům po vleklých zdravotních potížích.

Dvacet a půl sekundy za ní skončila Ingrid Landmark Tandrevoldová, která doplatila na jedno trestné kolo. Stejnou střeleckou bilanci měla bronzová Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová, jež byla o dalších devět sekund zpět.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články