Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Žádný debakl, novoměstští organizátoři slibují MS ve finanční kondici

Nové Město na Moravě – Na právě probíhajícím světovém šampionátu v biatlonu v Novém Městě Česko vydělá, shodují se organizátoři i sportovní experti. Obavy, že by se mohl opakovat debakl, kterým skončilo před čtyřmi lety MS v klasickém lyžování v Liberci, jsou tak podle nich zbytečné. Rozpočet se drží při zemi a zájem diváků překonal prvotní odhady. Ještě před zahájením akce se prodalo přes 100 tisíc vstupenek a předpokládá se, že mistrovství, které vyvrcholí v neděli 17. února, celkem navštíví až 150 tisíc diváků.

MS v biatlonu ve Vysočina aréně
zdroj: ČT24

Celkový rozpočet biatlonového šampionátu oproti tomu libereckému viditelně pohubl. "Investiční rozpočet je 280 milionů korun, co se týká pořádání, je to 192 milionů korun," shrnul náměstek ministra školství Jan Kocourek. Ze státního rozpočtu šlo na MS v biatlonu 39 %. Na investice vyčlenilo ministerstvo školství přes 120 milionů a dalšími 60 přispělo na organizaci akce. Rozpočet je tedy ve srovnání s tím libereckým zhruba čtvrtinový.

Jiný je i zájem návštěvníků. "Již před několika dny organizátoři vyhlásili, že prodali víc než 100 tisíc vstupenek, což v celkovém příjmu znamená minimálně 30 milionů korun," řekl předseda představenstva společnosti ConceptOne Jakub Dlouhý.

Bronz je lákadlo, vstupenky ještě jsou

Pořadatelé předpokládají, že bronz české smíšené štafety ještě zvedne zájem o MS. "Nemám konkrétní čísla, ale věřím, že bronz podnítí zájem lidí. Lepší impulz se tomu těžko bude dávat," řekl Jiří Hamza, předseda organizačního výboru. Na sobotu zbývá okolo 3 500 vstupenek na tribuny a stejný počet je k dispozici i na neděli. "Předpokládám, že oba víkendy bude zátěž dost velká a tenhle by mohl být znovu vyprodaný," řekl Hamza.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Lucie Müllerové o finanční stránce MS v biatlonu

Výtěžek ze vstupného však není jediný zdroj příjmů, které se na šampionát vážou. "Všichni jsou tady ubytovaní. Myslím si, že hlavně hoteliéři a celý ten region může na tom jedině vydělat, protože každý tu nějakou tu korunu nechá," uvedl prezident biatlonového svazu Václav Fiřtík. "Jeden z těch návštěvníků může denně utratit řádově 150 eur bez vstupenek, což je docela velký přínos," odhadl mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

MS příslibem do budoucna

Akce může být podle Jana Papeže velkým příslibem do budoucna. "Pokud se správně pojme propagace, může to znamenat trvalý přísun klientů do České republiky především z těch zemí, které o tom do té doby příliš neuvažovaly," řekl.

Šampionát by navíc mohl ještě zvýšit atraktivitu biatlonu. "Každému sportu to pomůže zvýšením zájmu. Jestli je tam více fanoušků, tak to přitahuje zájem sponzorů a umožňuje to jeho rozvoj," vysvětlil Dlouhý.

Jestli bude zájem turistů opravdu dlouhodobý, ukáže podle expertů až čas. Už nyní se však shodují na tom, že Nové Město se pořádání takové akce zhostilo na výbornou. "Do budoucna bychom chtěli pokračovat. Příští rok tu máme takovou menší akci – mistrovství Evropy, ale pak už máme podepsanou dohodu na světový pohár v roce 2015 a 2016," sdělil Fiřtík. V budoucnosti by tak měl novoměstský sportovní areál sloužit také třeba pro soutěže horských kol nebo letní lyžování.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články