Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Štafetový kolaps a dřina, která se biatlonistům může vyplatit

Praha – Poslední díl světového poháru před únorovým mistrovstvím světa v Novém Městě vyšel českým biatlonistům a biatlonistkám tak napůl. V úvodních sprintech v italské Anterselvě se sice Jaroslav Soukup i Gabriela Soukalová oba shodně umístili na 10. místě, ale ve stíhacích závodech se už v elitní desítce neudrželi. Ve štafetách se muži pohybovali na medailových pozicích až do poslední střelby. Navrátilec do SP a zkušený reprezentant Zdeněk Vítek však chyboval v nejhorší možný okamžik. Ženskému kvartetu se bez absentující Soukalové nedařilo vůbec a pro pravidlo o dostižení nemohlo v závodě pokračovat. Generálka na domácí šampionát, při které se někteří prali s přechodem do vyšší nadmořské výšky, přinesla i pozitivní zprávy – běžecký výkon Michala Šlesingra či stoupající forma před sezonou zraněného Jaroslava Soukupa.

Veronika Vítková
zdroj: Getty Images autor: Christophe Pallot

Štafetový závod je tím, ve kterém mohou čeští biatlonisté na tuzemském šampionátu při kvalitním běžeckém výkonu a bezchybné střelbě myslet na medaile, především v tom smíšeném. Příkladem může být úspěch v podobě třetího místa v Östersundu z úvodního SP, kde běžela čtveřice Vítková, Soukalová, Šlesingr a Moravec. Čistě ženské družstvo zase překvapilo minule v německém Ruhpoldingu. S Veronikou Zvařičovou a juniorkou Kristýnou Černou se duo Vítková, Soukalová dostalo na bronzovou pozici.

Ve vyšší nadmořské výšce předvedli v Anterselvě reprezentanti totálně rozdílné štafety. Mužská si v podobě Šlesingr, Moravec, Soukup a Vítek dojela pro šesté místo, ale nebýt pokažené poslední střelby finišmana Zdeňka Vítka v husté mlze, kdy musel na dvě trestná kola, mohlo vše dopadnout mnohem lépe. Tradiční zahajovací člen Šlesingr předal na třetím místě Moravcovi, který posunul štafetu dokonce úplně do čela. Dále běžící Soukup nechyboval na střelnici ani jednou a přes slabší běh udržel Čechy na stupních vítězů. Hlavně Šlesingr a Moravec se prezentovali opravdu skvělým během. Oba byli na svých úsecích nejrychlejší.

"Všechny kluky na prvních třech úsecích musím pochválit. Odvedli svoje maximum. Jsem také rád, že se chytil Jarda Soukup. Jeho běžecká forma by měla ještě stoupat. A věřím, že po nemoci se brzy zvedne i Zdeněk Vítek. Vždyť ještě před dvěma týdny bral antibiotika, tak po něm nemohu chtít zázraky," hodnotil trenér Ondřej Rybář na svazovém webu. Štafetu vyhráli Francouzi před Ruskem a Rakouskem. Před český kvartet se ještě dostali Švédové a Švýcaři. Překvapením bylo až sedmé místo Němců nebo desáté Norů.

Bez Soukalové nemá zřejmě ženská čtveřice šanci

Ženám se v Itálii závod nepovedl a hovořit se dá o zklamání. Střelecky se jim celkem dařilo a nemusely ani na jedno trestné kolo. V běžecké stopě neměl ale jejich výkon parametry závodů světového poháru. Veronika Zvařičová na šesti kilometrech prvního úseku ztratila více než dvě a půl minuty na vedoucí závodnici a předávala až jako devatenáctá.

"Poté co se Veronika vzepjala k famóznímu výkonu v Ruhpoldingu, kde přesprintovala i Henkelovou, jsem věřil, že by jí kontaktní první úsek mohl sedět. Vůbec to ale nezvládla. Odstup, se kterým přijala, pro nás znamenal, že už je po závodě," krčil rameny po nedělním závodě trenér Jindřich Šikola, který nemohl nasadit juniorku Černou (příprava na MS juniorů) a pro začínající chřipku i jedničku Gabrielu Soukalovou.

Barbora Tomešová i Jitka Landová sice štafetu posunuly vpřed, ale závod pro finišující Veroniku Vítkovou skončil po druhé střelbě. Po ní byla, stejně jako šest dalších štafet, zastavena na průběžném patnáctém místě.

Soukalová týmu citelně chyběla a podle posledních informací jí znovu trápí nachlazení, kvůli kterému vynechala závody v Oberhofu. Vyšetření lékařem ukázalo začínající chřipku a devátá žena SP a třináctá ze stíhačky v Anterselvě musela dnes v Jilemnci dostat kalciovou injekci. Vysílení bylo na tahounce Češek vidět už v sobotu.

"Pokud se podaří chřipku zastavit, měla by se Gabča vrátit snad ve středu večer za týmem do italského Ridnaun," upřesňil trenér Jindřich Šikola na biatlonovém webu. V opačném případě nemine Gabrielu Soukalovou zřejmě opětovné užívání antibiotik, stejně jako o vánočních svátcích. Hrozí jí navíc zánět průdušek. "A to by samozřejmě její přípravu na světový šampionát hodně zkomplikovalo a náš tým oslabilo," uvědomuje si trenér.

Češi v celkovém pořadí SP

Muži: 13. Moravec 296, 20. Šlesingr 246, 51. Soukup 65, 57. Vítek 50.

Ženy: 9. Soukalová 405, 15. Vítková 319, 80. Zvařičová 7.

Veronika Vítková je v celkové klasifikaci světového poháru na 15. místě. Přechod do vyšší nadmořské výšky jí tradičně moc neseděl. Ve sprintu doběhla až 46. Ve stíhačce se ale dokázala posunout na 23. místo. "Za cíl jsme byla ráda, ke konci jsme se trápila," přiznala Vítková, jenž absolvovala i se štafetou devátý závod ve třech týdnech. V té nejela, vědoma si ztráty, úplně naplno. V Novém Městě na Moravě jí velká zátěž po důkladném odpočinku může přijít k duhu.

Soukup se chytil, ale cítil manko

Z mužů se nejvíce zadařilo Soukupovi. Po vážném zranění z letní přípravy se ve sprintu protlačil na 10. místo ve svém teprve čtvrtém individuálním závodu v probíhající sezoně. Po návratu tak nebodoval pouze při svém prvním startu. Jilemnický závodník cítil ve stíhačce a štafetě tréninkové manko, ale střelecky se vyšvihl mezi ty nejlepší.

Jaroslav Soukup
zdroj: sportimage autor: Jan Sušánka

"Mám to tam rád. Když si odmyslím značnou nadmořskou výšku, tak tratě jsou takové skluzné, a to mi sedí. Cítím, že v běhu to ještě nebylo ono, o hvězdné formě opravdu nemohu mluvit. V cíli jsem se vydýchal snad nejdéle ze všech. Ale věřím, že se to bude zlepšovat. Vždyť jsem teprve na začátku sezony," komentoval aktuální rozpoložení Soukup.

"Obecně mám radost z toho, v jaké kondici se Jarda vrátil do týmu. Opět dokázal bodovat, a to je cenné. Michal ukazuje, že je ve vynikající běžecké formě a Ondra si po nepovedeném sprintu opět sáhl na body," řekl ještě před štafetou trenér Rybář.

Šlesingr s Moravcem v běhu opravdu přidali

Michal Šlesingr se před Anterselvou rychle zotavil z náročného cestování do Čech, kde se mu v minulém týdnu narodila dcera, a ve stíhačce byl na trati třetí nejrychlejší. Jako nejlepší z Čechů dojel na 21. místě. Soukup jako dvaadvacátý hned za ním. Ondřej Moravec pak dal zapomenout na nevydařený sprint a posunul se o deset míst na 32. pozici. Běžecké galapředstavení podtrhl Šlesingr při štafetě, po ležce vyrážel jako sedmnáctý, ale předával jako třetí.

Střelbu budou při pohledu na výsledky ze střelnice reprezentanti muset ještě doladit. "Nikdo z kluků neměl lepší střelbu než za tři, a to je moc. Protože špička střílí přesně a běhá rychle. Při střeleckých chybách ji pak nelze doběhnout," hodnotil zbrklost ve sprintu Rybář. Přesto trenér ví, že do přípravy na světový šampionát půjdou jeho svěřenci v klidu: "Máme za sebou sezonu s nádhernými výsledky. A to nám dodává sebevědomí."

Před mistrovstvím světa (7.17. 2.) se budou oba české výběry téměř dva týdny připravovat ve vysokohorském prostředí. Reprezentaci mužů čeká trénink ve slovinské Pokljuce, ženy se už přesunuly z Anterselvy do nedalekého Ridnaun. Odpočinek i další trénink ve vyšší nadmořské výšce se jim může už brzy vyplatit.

Češi v šesti závodech světového poháru

SP v Östersundu

Muži

Individuální závod: 14. Moravec, 31. Šlesingr, 57. Holubec, 85. Krupčík, 99. Vítek.

Sprint: 34. Vítek, 41. Šlesingr, 69. Moravec, 83. Holubec, 88. Krupčík.

Stíhačka: 27. Šlesingr, 35. Vítek.

Ženy

Individuální závod: 10. Soukalová, 31. Vítková, 64. Tomešová, 73. Zvařičová.

Sprint: 9. Vítková, 14. Soukalová, 34. Zvařičová, 71. Tomešová.

Stíhačka: 7. Vítková, 13. Soukalová, 54. Zvařičová.

SP v Hochfilzenu

Muži

Sprint: 18. Vítek, 19. Šlesingr, 23. Moravec, 55. Holubec, Krupčík.

Stíhačka: 16. Moravec, 27. Vítek, 47. Šlesingr, 55. Krupčík, 59. Holubec.

Ženy

Sprint: 14. Soukalová, 52. Vítková, 70. Zvařičová, 105. Tomešová.

Stíhačka: 11. Soukalová, 42. Vítková.

SP v Pokljuce

Muži

Sprint: 8. Moravec, 18. Šlesingr, 50. Vítek, 67. Krupčík, 79. Kristejn.

Stíhací závod: 2. Moravec, 11. Šlesingr, 41. Vítek.

Závod s hromadným startem: 18. Šlesingr, 27. Moravec.

Ženy

Sprint: 1. Soukalová, 8. Vítková, 71. Landová, 78. Zvařičová.

Stíhací závod: 2. Soukalová, 5. Vítková.

Závod s hromadným startem: 3. Soukalová, 16. Vítková.

SP v Oberhofu

Muži

Sprint: 11. Moravec, 17. Šlesingr, 49. Soukup, 58. Krupčík, 74. Krčmář.

Stíhací závod: 3. Moravec, 10. Šlesingr, 39. Soukup, 57. Krupčík.

Ženy

Sprint: 16. Vítková, 66. Zvařičová, 73. Černá.

Stíhací závod: 2. Vítková.

SP v Ruhpoldingu

Muži

Sprint: 20. Moravec, 27. Šlesingr, 28. Soukup, 79. Krčmář, 99. Krupčík.

Závod s hromadným startem: 18. Šlesingr, 25. Moravec.

Ženy

Sprint: 11. Soukalová, 20. Vítková, 48. Zvařičová, 66. Landová.

Závod s hromadným startem: 17. Vítková, 30. Soukalová.

SP v Anterselvě

Muži

Sprint: 10. Soukup, 29. Šlesingr, 42. Moravec, 65. Vítek, 90. Krupčík.

Stíhačka: 21. Šlesingr, 22. Soukup, 32. Moravec.

Ženy

Sprint: 10. Soukalová, 47. Vítková, 82. Landová, 83. Zvařičová.

Stíhačka: 13. Soukalová, 23. Vítková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články