Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Soukalová se drží ve špičce, ostatní se poperou o závod s hromadným startem

Praha – Závody v Hochfilzenu potvrdily náznaky z úvodního dílu Světového poháru v biatlonu z Östersundu – formu Gabriely Soukalové i střelecké výkyvy českých reprezentantů. Od zítřka se biatlonová elita bude prát na tratích v Pokljuce, kde Češi zakončili předsezonní přípravu. Na programu jsou čtvrteční a páteční sprinty a sobotní stíhačky. V nich se rozehraje boj o účast v nedělních prvních závodech se společným startem v sezoně. Přímé přenosy vysílá ČT sport a náš web.

Zatímco v přípravě byli Češi ve Slovinsku odkázáni na kratičký běžecký okruh vinou nedostatku sněhu a vysokých teplot, v polovině prosince jsou podmínky mnohem příznivější. Sice se Pokljuce vyhnuly vydatné příděly sněhu, které zasypaly rakouský Hochfilzen, nízké teploty hluboko pod bodem mrazu však dovolily organizátorům připravit dostatek umělého sněhu.

Formu z úvodních dvou dílů světového poháru by chtěla potvrdit momentálně desátá žena seriálu Soukalová. Poprvé by se tak mohla dostat do závodu s hromadným startem, ve kterém jede jen třicet biatlonistek.

V Hochfilzenu ji dvě chyby při střelbě vestoje připravily o lepší než 14. místo. Ve stíhacím závodu střílela téměř bezchybně a vylepšila se o tři pozice. Vše pak podtrhla vynikajícím výkonem ve štafetě, ve které po svém úseku předávala na dlouho nevídaném prvním místě.

Třiadvacetiletá česká biatlonistka se pravidelně umisťuje mezi deseti nejlepšími běžkyněmi, stále však zaostává v čase střelby. Ve sprintu stráví na položkách o zhruba 25 sekund déle než nejrychlejší střelkyně. "Zrychlit střelbu pro mě bude velký úkol před příští sezonou," uvedla Soukalová na svazovém webu. "Myslím, že teď v průběhu sezony nemá cenu na návycích něco měnit. Budu se dál soustředit na to, abych střílela přesně," dodala.

Češi v celkovém pořadí SP

Muži: 27. Moravec, 33. Vítek, 34. Šlesingr.

Ženy: 10. Soukalová, 26. Vítková, 59. Zvařičová.

Výsledkově si Češky mírně pohoršily. Především Vítková nenapodobila výsledky ze Švédska a místo dvou umístění v první desítce si za 52. a 42. příčku nepřipsala žádné body. Neudržela přitom vyrovnanost běžeckých výkonů, v závěru závodů jako by jí docházely síly. Nevyrovnanost je podle trenéra ženské reprezentace v hlavě. "Jsem pevně přesvědčený o tom, že za výkyvy její běžecké formy je psychika," zdůraznil Jindřich Šikola. V celkovém pořadí je Vítková na 26. místě a účast v závodu s hromadným startem na rozdíl od desáté Soukalové nemá zcela jistou.

Muži ve sprintu nezklamali, ale ani neoslnili

Michal Šlesingr v kratším závodě výborně běžel, ale šance na stupně vítězů ztratil ve střelbě vestoje, kde dvakrát chyboval. "Je v běžecké formě a měl to zužitkovat lépe. Stačila jedna rána a byl by čtvrtý," okomentoval výsledek trenér Ondřej Rybář. Krokem vpřed oproti Östersundu bylo, že všichni Češi se kvalifikovali do stíhačky. "Samozřejmě mě mrzí, že nikdo nedokázal střílet bezchybně a proniknout do elitní společnosti. Naším cílem je mít zastoupení ve špičce v každém závodě," dodal Rybář.

Výsledek v následném závodě byl však výrazným zklamáním. Nejlepší z Čechů Ondřej Moravec dojel šestnáctý, Šlesingr si pohoršil z 19. na 47. místo. Bylo to především vinou mizerné střelby, minul osm z 20 terčů. "Není to ten Michal, jak ho známe. Nevěří si, což dokládají rány umístěné nahoře, nemá střelecký rytmus, hledá se," uvedl trenér.

Základem pro výkony v Pokljuce by mohl být pro Šlesingra solidní běžecký výkon. Letos patří co do rychlosti běhu podobně jako Soukalová do elitní desítky. V celkovém pořadí světového poháru mu patří 34. místo, což mu dává šance na umístění pro závod s hromadným startem, pokud však bude mít přesnější mušku.

Zdeněk Vítek závodí vyrovnaně, ale bude si z 33. pozice také muset polepšit. Nejlépe je na tom zatím Moravec a trenér v něm letos vidí potenciál. "Ondra Moravec jednoznačně ukazuje, že zaznamenal výkonnostní pokrok. Je tam, kde jsem ho chtěl mít, po boku Michala Šlesingra a nyní zraněného Jardy Soukupa," řekl Rybář. "A to v tuto chvíli Ondra nemá zdaleka špičkovou běžeckou formu a nedaří se mu příliš ani střelba vstoje, která je jeho silnou stránkou," upozornil trenér.

Češi v úvodních dvou závodech

SP v Östersundu

Muži

Individuální závod: 14. Moravec, 31. Šlesingr, 57. Holubec, 85. Krupčík, 99. Vítek.

Sprint: 34. Vítek, 41. Šlesingr, 69. Moravec, 83. Holubec, 88. Krupčík.

Stíhačka: 27. Šlesingr, 35. Vítek.

Ženy

Individuální závod: 10. Soukalová, 31. Vítková, 64. Tomešová, 73. Zvařičová.

Sprint: 9. Vítková, 14. Soukalová, 34. Zvařičová, 71. Tomešová.

Stíhačka: 7. Vítková, 13. Soukalová, 54. Zvařičová.

SP v Hochfilzenu

Muži

Sprint: 18. Vítek, 19. Šlesingr, 23. Moravec, 55. Holubec, Krupčík.

Stíhačka: 16. Moravec, 27. Vítek, 47. Šlesingr, 55. Krupčík, 59. Holubec.

Ženy

Sprint: 14. Soukalová, 52. Vítková, 70. Zvařičová, 105. Tomešová.

Stíhačka: 11. Soukalová, 42. Vítková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články