Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Šampionát vrcholí. Přidají Češi k podařenému úvodu i medailovou tečku?

Nové Město na Moravě – Největší letošní sportovní akce na našem území vrcholí. Mistrovství světa v biatlonu má před sebou nabitý víkend s očekáváním možné medailové tečky od domácích závodníků. Nejdříve jdou dnes do boje muži ve štafetě a zítra šampionát uzavřou závody s hromadným startem pro třicítku mužů a žen. Na startu budou Ondřej Moravec, Veronika Vítková a Gabriela Soukalová. Přímé přenosy vysílá ČT sport. Ten dnešní začíná v 15:00.

Do štafety na 4x7,5 km trenér Ondřej Rybář nasadí osvědčenou trojici Michal Šlesingr, Ondřej Moravec a Jaroslav Soukup. V pozici finišmana pojede při své premiéře na šampionátu Michal Krčmář, který dostal přednost před Zdeňkem Vítkem.

"První tři úseky máme jasné a vždy spíš laborujeme s tím, kdo to zvládne doplnit. Dostane šanci Krčmář a budeme doufat, že se mu to povede," řekl Rybář. Ví přitom, že jde do rizika. "Časem by měl tým doplnit a riziko to je vždy, ale říká se, kdo se bojí... Měl by to zvládnout, jinak bych ho tam nedával, kdybych mu nevěřil. Zdeněk Vítek tady není úplně v běžecké formě a Krčmář by měl být čerstvější," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Tomáše Klementa před mužskou biatlonovou štafetou

Hlavně nekroužit jako loni

Loni skončili Češi na mistrovství světa v Ruhpoldingu ve štafetě devátí a Vítkovi se poslední úsek nepovedl, protože musel na tři trestná kola. Letos by biatlonisté chtěli dojet do osmého místa. "To by byla spokojenost a vše víc bude nad plán," řekl Rybář. "Na medaili je velká tlačenice, ale my se o ni pokusíme," slíbil Soukup.

"Ve štafetě se může stát cokoli. Hlavně nesmíme kroužit, to je první předpoklad dobrého výsledku," upozornil Moravec, že absolvovat ve štafetě trestné kolo je "smrtící". Ve štafetě absolvují biatlonisté trestné kolo až poté, co nevyužijí pět nábojů ani následně po dobíjení tři náhradní.

Možná o něco větší šance přidat cenný kov k bronzu ze smíšené štafety, úvodního závodu mistrovství, mají Češi v hromadném startu na úplném závěru. Moravec útočil na stupně vítězů už ve vytrvalostním závodu a i Vítková se Soukalovou patří k favoritkám.

Moravce straší rychlá ležka

"Vytrvalostní závod mi dodal do masáku hodně energie," zářil Moravec po závodu na 20 km, ve kterém běžel nejrychleji ze všech a o zlato přišel chybou na střelnici na poslední položce, takže dojel těsně čtvrtý. V hromadném závodu se rovněž střílí čtyřikrát. "Ukrutně rychle se tam střílí ležka a to není moje gusto, tak uvidíme," řekl.

Výborně střílí ve Vysočina Areně Vítková, osmá ve sprintu a desátá ve stíhačce. "Střelecká forma mě drží, tak doufám, že to zúročím," přála si. Cílem Vítkové je umístění do šestého místa, protože šest nejlepších se účastní vyhlášení vítězů. To Soukalová skromně pomrkává po elitní patnáctce.

Do závodu s hromadným startem se kvalifikovali všichni medailisté z MS, elitní patnáctka ze světového poháru a nejlepší závodníci ze světového šampionátu. V hromadných závodech loni zvítězili Norka Tora Bergerová a Francouz Martin Fourcade a i tento rok budou patřit mezi největší favority na vítězství.

Nikoho nepřekvapí, že nejvíce účastníků v hromadných závodech mají velmoci Rusko (8), Norsko (7), Francie (7) a Německo (6). O něco překvapivější je, že do závodu žen mohou startovat hned čtyři Polky v čele s Krystynou Palkovou, stříbrnou ze stíhačky. Bez šancí nebudou ani Ukrajinky, které se prezentovaly v Novém Městě ve velmi dobré formě. Medailové byly Olena Pidhrušná i Valja a Vita Semerenkovy.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články