Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Šampionát v Novém Městě pokračuje sprinty, premiéru zažije Šlesingr

Nové Město - Po skvělém vstupu do mistrovství světa a bronzové medaili ve smíšené štafetě začnou pro biatlonisty také individuální závody. V Novém Městě na Moravě jsou na pořadu sprinty a v neděli přijdou na řadu stíhací závody a čeští reprezentanti doufají, že budou znovu vidět. Nominaci mužů na sprint (10 km) vévodí skvělý finišman mixu Ondřej Moravec a Jaroslav Soukup, tým doplňují Michal Šlesingr, který musel kvůli nemoci úvodní štafetu vynechat, a Zdeněk Vítek. Přímý přenos sledujte na ČT sport a našem webu i s úvodním studiem od 12:45.

Michal Šlesingr
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Ženy vyrazí na 7,5 km dlouhou trať v 16:15 a český tým tvoří Gabriela Soukalová, Veronika Vítková, Jitka Landová a Barbora Tomešová. Do nedělních stíhaček postoupí vždy šedesátka nejlepších ze sprintů.

"Je to závod, který je startovní čárou pro ten další. Pokud by se to nepovedlo, jsou dva závody v pytli. Proto je tíha na startu mnohem těžší," řekl Moravec ke sprintu, na který se těšil možná víc než na případnou stíhačku, po níž stál v letošní sezoně Světového poháru dvakrát na stupních vítězů. "Ve sprintu člověk jede sám na sebe, tolik se neriskuje, zatímco ve stíhačce je to rychlý a těžší."

Trenér mužů Ondřej Rybář nechtěl po úspěchu ve smíšené štafetě příliš mluvit o konkrétních cílech. "Pokud se nám bude dařit, budeme chtít být vidět a udělat radost fanouškům i sobě," řekl kouč obecně, ale vzápětí s ohledem na výsledky v sezoně dodal: "Budeme se snažit být co nejblíže k pódiu nebo na pódiu. Jsme rádi, že naši o to dokážou bojovat, ale je tady čtyřicítka lidí, kteří můžou snít o medaili."

Závod mužů startuje už hodinu po poledni a očekává se větrno. Střelba proto bude možná víc než jindy alfou a omegou závodu. "Ale když to bude pro všechny stejný, klidně ať fouká, umíme se s tím vypořádat," řekl Moravec, který bravurně zvládl položku vstoje ve smíšené štafetě, díky čemuž zajistil Česku bronz. "Trošku mě mrzí, že jedou kluci už tak brzy, ale budeme se muset s tím vyrovnat," řekl Rybář.

Na střelbu se bude muset výrazně soustředit i Šlesingr. Víceméně zahnal nemoc, ale věděl, že jeho běžecký výkon nebude na maximu. "Běžecké rozdíly mezi špičkou nejsou zas tak drastické a jedno kolo dělá strašně moc. Budu potřebovat mít na střelnici trochu kliku, abych to tam podržel," uvažoval Šlesingr.

Hodně se bude očekávat opět od ženské dvojice Soukalová a Vítková. Obě už letos stály v SP na stupních vítězů a Soukalová vyhrála sprint v Pokljuce koncem minulého roku. "Ve sprintu pojedeme celý kopec až nahoru, tak jsem zvědavá. To není moc pro mě, ale doufám, že budu dost silná, abych se s tím dokázala poprat," řekla devátá žena průběžného pořadí SP Soukalová. "Tlak bude zase velký, ale nám to může jenom pomoci, protože víme, že dokážeme se špičkou jet a už tu medaili máme," řekla Vítková.

Důležitým faktorem budou opět diváci. Ve smíšené štafetě hnali české biatlonisty po trati, bouřili na střelnici, na které většina z domácích tlak ustála. "Kulisa je ideální, ty reakce byly dobré a doufám, že to takhle bude pokračovat," řekl trenér Rybář a Šlesingr, jemuž loni generálka v Novém Městě při SP nevyšla, dodal: "Nedokážu říci, co to se mnou udělá a beru si špunty do uší. V mixu to tým zvládl dobře a doufám, že se k nim připojím a nepřeskočím na druhou stranu barikády."

Titul mistra světa bude ve sprintu i ve stíhačce obhajovat Francouz Martin Fourcade, který patří spolu s Nory a Rusy k největším favoritům. Ženský trůn ve sprintu je volný, protože Němka Magdalena Neunerová ukončila po minulé sezoně kariéru. Stíhací závod před rokem ovládla Běloruska Darja Domračevová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články