Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Odhad pro biatlonový šampionát: 600 milionů diváků a půl miliardy

Praha – Nové Město na Moravě bude v únoru příštího roku v centru pozornosti všech příznivců biatlonu. Vrýt lidem do paměti, že město leží v České republice potažmo na Vysočině, je jedním z cílů největší tuzemské sportovní akce v roce 2013. Pomoci má hlavně televizní signál, který na posledním šampionátu přitáhl až 600 milionů diváků. Stejné číslo by mohlo padnout i během února. Na přímé přenosy a podrobné zpravodajství se můžete těšit na našem webu a kanále ČT sport.

Biatlonové MS 2012 v Ruhpoldingu
zdroj: EPA autor: PETER KNEFFEL

"Přímo v Novém Městě si bude vyrábět svůj signál šest televizních společností. Mezinárodní signál bude Česká televize předávat Eurovizi. Od ní jej převezme Eurosport. Ten chystá šest jazykových mutací a dál bude signál předávat do dalších zemí," řekl ředitel soutěží Vlastimil Jakeš. Zájem o sportovní přenosy má být podobný jako na posledním šampionátu v Ruhpoldingu, který vidělo až 600 milionů televizních diváků.

Okolí města zaplaví ale i živé masy, v areálu by se každý den mohlo protočit 30 tisíc diváků. Ideálně by se tak celková návštěva mohla vyšplhat k číslu 120 tisíc na stadionu a 70 tisíc kolem tratí. "Postavili jsme pod stadionem tunel, který nám výrazně pomůže zlepšit logistiku pohybu," vysvětluje šéf organizačního výboru Jiří Hamza.

Dorazit by měla kompletní biatlonová špička. Tahákem bude šestinásobný vítěz Světového poháru a norská legenda Ole Einar Björndalen. Chybět by neměl obhájce triumfu, slavnější z bratrské dvojice a čtyřnásobný mistr světa Martin Fourcard z Francie. Na královnu biatlonu posledních sezon, Němku Magdalenu Neunerovou, už se ale nedostane. Pětadvacetiletá závodnice ukončila po minulém ročníku kariéru. V biatlonu dosáhla už všeho.

Organizátoři modernizovali hlavně areál, ale finance přitekly i do infrastruktury. Opravy proběhly na nádražích v Novém Městě i Žďáře nad Sázavou. Vznikla nová parkoviště a zrekonstruovaly se silnice. Peníze poskytla Evropská unie, kraj Vysočina i ministerstva školství a financí.

"Neděláme žádnou akci zbytečně, která by nesloužila po biatlonu. Spíše se hodně akcí, které byly plánovány na další roky urychlilo, aby se stihly do mistrovství," řekl starosta Nového Města Michal Šmarda. "Nápor na infrastrukturu bude velký. Dost se zabýváme dopravním systémem," potvrdil Hamza. Parkovací stání budou zajištěna pro šest tisíc vozidel - nejen u areálu nebo pod sjezdovkou, ale i v Novém Městě nebo podél silnice mezi Mělkovicemi a Radňovicemi.

Hotely a penziony zaplní i zahraniční fanoušci

Šance na zisky cítí i místní podnikatelé a chystají se na turisty z biatlonových velmocí jako je Norsko, Německo, Rusko nebo Francie. "Očekáváme denně okolo deseti tisíc zahraničních příznivců. Pokud se naše předpoklady naplní, tak budou všechny hotely v širším okolí obsazeny. Akce bude přínosná pro celý kraj. Udělali jsme ekonomickou studii, dopad v tržbách by měl být okolo půl miliardy korun. Což rozhodně není na zimní období málo," řekl Hamza.

Tržby za prodej vstupenek a suvenýrů plus výdělky z ubytování a restaurací by mohly regionu pomoct v dlouhodobějším rozměru. "Je to obrovská šance pro Vysočinu," upozornil jihlavský primátor Jaroslav Vymazal na možnost turistického potenciálu i po skončení mistrovství.

Krachem jako po MS v Liberci v roce 2009 by šampionát skončit neměl. "Ty původní rozpočtové náklady před vícestavbami byly 306 milionů, ale i přesto, že jsme museli postavit nový dům, nové podchody, tak se budeme pohybovat někde kolem 275 milionů," řekl k výdajům Hamza. Liberecký šampionát polknul rozpočet okolo dvou miliard a vygeneroval dluhy přes 110 milionů korun.

MS v biatlonu 2013:

Rychlostní závody
Muži (10 km) 9. února
Ženy (7,5 km) 9. února

Stíhací závody
Muži (12,5 km) 10. února
Ženy (10 km) 10. února

Vytrvalostní závody
Ženy (15 km) 13. února
Muži (20 km) 14. února

Štafety
Smíšená 7. února
(2x 6 km ženy, 2x 7,5 km muži)
Ženy (4x 6 km) 15. února
Muži (4x 7,5 km) 16. února

Závody s hromadným startem
Ženy (12,5 km) 17. února
Muži (15 km) 17. února

Zdroj
ČTK, iDNES, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články