Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Musím před ním smeknout, chválil Moravec debutanta Krčmáře

Nové Město na Moravě - Biatlonista Michal Krčmář zvládl debut na velké seniorské akci a na posledním úseku štafety na světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě udržel český tým na šesté pozici. Především střelbu zvládl ve velkém stylu, vůbec nejlépe z celého domácího kvarteta, a po dojezdu se dočkal pochvaly od zbytku týmu.

"Musím před ním smeknout," řekl Ondřej Moravec, který startoval na druhém úseku. Štafetu přebíral na druhém místě po výborném výkonu Michala Šlesingra, kvůli čtyřem dobíjením na střelnici ale ztratil kontakt s medailovými příčkami a manko už nedokázal stáhnout ani Jaroslav Soukup na třetím úseku.

Mladík Krčmář ale premiéru zvládl a dokázal za sebou udržet silné italské kvarteto. "Po tom rozjezdu to bylo super, pak jsme tomu s Jardou moc nepomohli, spíš bych řekl, že jsme to dost zkazili. Ale Bimbas (Krčmář), před ním musím smeknout. Ten ležák jsem viděl a byl to mazec," uvedl Moravec. "Popral se s tím dobře. Udržet za sebou Italy nebo Švédy, to jsou fakt silné týmy, takže s šestým místem můžeme být spokojeni," doplnil Moravec.

Sám Krčmář přitom připustil, že běžecky se na trati necítil úplně dobře. "Fyzicky to stoprocentní nebylo. Věřil jsem si na střelbu a o tu jsem se snažil opřít," prohlásil dvaadvacetiletý talent. V posledním kole se snažil hlavně udržet před Italem Lukasem Hoferem. "Celé poslední kolo jsem se snažil brát za to, co to šlo, abych mu nedal přičuchnout. Naštěstí to vyšlo a ten dojezd jsem si užil," podotkl s úsměvem Krčmář, který při dojezdu mohutnými gesty zdravil diváky.

Atmosféra nesvazovala

Ani nebyl příliš nervózní, i když poprvé jel před tak bouřlivou kulisou, jakou vytvořilo 27 tisíc fanoušků na stadionu a podél trati. "Trochu jsem byl nervózní na startu, ale jakmile přijel Jarda a plácl mě, tak to ze mě spadlo. Někoho ti diváci svazují, někomu pomáhají. Věřil jsem, že mi pomůžou, a snad to tak i bylo," uvedl.

Střelbu zvládl bravurně i díky tomu, že dostal v průběhu týdne od kouče Ondřeje Rybáře nakázáno, aby pálil rychleji. "Trénovali jsme to tady sedm osm dní. Já se snažil to spíš držet, hlídat si to, abych dával nuly. Ale Ondra Rybář mi řekl, ať střílím rychleji, že na to mám. Nejdřív jsem nevěřil, ale v tuhle chvíli mu musím poděkovat," řekl Krčmář.

Výsledek staví na úroveň druhého místa ve štafetě z loňského juniorského šampionátu. "Oboje mělo svoje kouzlo, oboje bylo strašně hezké. Tohle je seniorská kategorie, ta je někde jinde. Ale tamto byl také štafetový závod, nechce se mi to moc srovnávat," uvedl Krčmář, který dostal přednost před zkušeným Zdeňkem Vítkem.

Je pro koho sáhnout

Podle Moravce je dobře, že Češi mají kam sáhnout a mohou využít mladé závodníky. "Je to jen dobře, že se tu najdou mladí kluci, kteří jsou schopní podat takový výkon. Kluci v juniorech byli druzí na mistrovství světa a navíc to Michal finišoval, takže je to rozený sprinter. Na ty cílové rovinky by mu to šlo, takže pro nás jen dobře, že se našel někdo, kdo může někoho vystřídat," pochvaloval si Moravec.

Zatím nejlepšího českého biatlonistu v Novém Městě čeká ještě nedělní závěrečný závod s hromadným startem, kde bude v elitní třicítce jediným domácím zástupcem. Je mu jasné, že musí zastřílet lépe než dnes. "S tímhle by to zítra nedopadlo dobře. Tohle hodím za hlavu a zítra se maximálně koncentruji na střelbu, bez toho to nepůjde. Včera jsem koukal, kudy vede ta trojka, protože jsme ji tu ještě nejeli, a je to nejtěžší trať, která tu je," dodal Moravec směrem k profilu nedělního závodu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články