Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vittozziová je zlatá, Jislová byla ve vytrvalostním závodu nejlepší Češkou

Julia Simonová na mistrovství světa v Novém Městě našla ve čtvrtém vystoupení přemožitelky. Ve vytrvalostním závodu byla nejlepší Italka Lisa Vittozziová, Němka Janina Hettichová Walzová si vyjela životní stříbro a Simonová po třech zlatech brala bronz. Nejlepší Češkou byla s jednou trestnou minutou dvanáctá Jessica Jislová. Markéta Davidová obsadila dvacátou pozici, Tereza Voborníková byla 52., Lucie Charvátová 71. Přímý přenos vytrvalostního závodu mužů sledujte na ČT sport a ČT sport Plus ve středu od 16:50.

"Dneska si to všechno sedlo. Měla jsem konečně fajn lyže," zářila v cíli Jislová. Jedinou chybu udělala na druhé položce.

Markéta Davidová rozjela závod velmi solidně, jenže pak se u ní i dalších českých reprezentantek začaly množit na střelnici jedničky. Bylo jich až příliš.

Davidovou mrzela nejvíce ta, kterou udělala dvacátou ranou. "Byla úplně zbytečná. Bylo potřeba ji odložit a já jsem to neudělala. A to mě fakt štve," podotkla. "Na trati to nebylo tak špatné. První kolo jsem si říkala, že to bude bolet, ale pak jsem se rozjela," dodala.

Voborníková dojela do cíle s pěti tresnými minutami, dvě minely spáchala na poslední položce. "Trápí mě při závodě bolesti břicha. Při stojkách mě to omezuje, ale i přesto by to mělo jít líp," řekla.

Vittozziová střílela přesně a na trati jí to odsýpalo. Simonová ztratila naděje na čtvrtý triumf chybou na poslední položce. Hned tři Němky vybílily všech dvacet terčů. Za druhou Hettichovou Walzovou byla čtvrtá Selina Grotianová a pátá Vanessa Voigtová.

"Je to úžasné. Podařil se mi bezvadný závod, možná nejlepší vůbec. Zvládla jsem to na správném místě a ve správný moment. Je to něco fantastického," řekla Vittozziová. 

Co se dělo na trati

Davidová vyrazila na trať s číslem tři. Na první střelbě byla stoprocentní a pokračovala s drobným odstupem za Elvirou Öbergovou. Chybovalo se zprvu minimálně. Jedna z favoritek Vittozziová také mířila přesně, jen ji zpozdily problémy se zásobníkem. Hanna Öbergová minula třetí ranou, Wiererová dokonce hned první. To Simonová se zase ukázala ve skvělém světle.

Davidová třetí ranou na první stojce těsně minula na jednu hodinu. Tandrevoldová potvrdila trojkou, že se při střelbě nyní hodně hledá.

První francouzské chyby předvedla Braisazová Bouchetová na druhé položce. Simonová jela v klidu, podobně tak Jeanmonnotová. Tři nuly po třech střelbách měla na svém kontě Vittozziová.

Davidová přidala na třetí položce druhou chybu. Tentokráte nikterak těsnou.

Jeanmonnotová i Simonová zase trefily všech pět terčů. Sebevědomí trojnásobné šampionky bylo obrovské.

Davidová jen kroutila hlavou po chybě při posledním výstřelu. Celkový součet – tři trestné minuty – a bylo po šancích na skvělý výsledek. Voborníková přidala druhou minelu, Jislová zahájila čistě.

Jeanmonnotová si odpálila naději na medaili jednou ranou mimo na poslední položce. Chybovala také Simonová, naopak Vittozziová trefila všech dvacet terčů a hnala se za zlatem.

Italka jela skvěle, druhou polovinu závodu po trati letěla a ani dosavadní suverénka Simonová na ni nestačila.

Českými jedničkami se to jen hemžilo. Voborníková potřetí nechala jeden terč nesestřelený. Jislová se na druhé položce také nevyvarovala chyby.

To Němky střílely povětšinou velmi precizně. Na čisté konto Vanessy Voigtové navázala Janina Hettichová Walzová a o zápletku do finiše bylo postaráno, protože jela životní závod. Manko na Vittozziovou však nestahovala a bojovala o stříbro.

Charvátová si pokazila závod hned dvěma trestnými minutami na první položce. Voborníková končila po dvojce na druhé stojce s bilancí pěti minut navíc.

Výsledky vytrvalostního závodu:

1. Vittozziová (It.) 40:02,9 (0 trest. minut), 2. Hettichová-Walzová (Něm.) -20,5 (0), 3. Simonová (Fr.) -29,6 (1), 4. Grotianová -1:01,1 (0), 5. Voigtová (obě Něm.) -1:06,2 (0), 6. Jeanmonnotová (Fr.) -1:10,6 (1), ...12. Jislová -3:01,0 (1), 20. Davidová -3:34,2 (3), 52. Voborníková -6:30,6 (5), 71. Charvátová -7:54,0 (7).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články