Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Simonová kraluje Novému Městu, Davidová dojela ve stíhačce devátá

Deštivou stíhačku na mistrovství světa si podmanila Julia Simonová a v Novém Městě na Moravě tak vybojovala po smíšené štafetě a sprintu už třetí zlato. Francouzská biatlonistka navíc obhájila loňský světový titul z Oberhofu. Nejlepší Češka Markéta Davidová skončila devátá a polepšila si tak o osm míst.

Julia Simonová
zdroj: ČTK

"Není co dodat. Byly tam nějaké jedničky, ale Markétě to moc rádi odpustíme. Jela super stíhací jízdu, do desítky bylo úkolem se dostat, na trati vypadala výborně," chválil sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář v rozhovoru pro ČT sport.

"Cíle si úplně nedáváme, ale kdo by nechtěl se před domácím publikem dostat do nejlepší desítky. Nádherně jela i Terka," dodal Rybář.

"Bylo to zase těžký, mám toho plné kecky. Ještě to poslední kolo, aby mě Estonka (Tuuli Tomingasová, pozn red.) nedojela, ale fanoušci mě tady hnali neskutečně, to je prostě masakr. Snažila jsem se jen soustředit na střelbu a nevnímat, že jsou kolem mě lidi," řekla Davidová pro Českou televizi.

Simonová navázala na své parádní představení jak ze závěrečného úseku středeční smíšené štafety, tak i z pátečního sprintu.

Tentokrát sice jednou minula, ale příčku nejvyšší si utéct nenechala. Ve Vysočina Areně měla náskok šestačtyřiceti sekund, takže si mohla dovolit v dojezdu zcela zmírnit a plácat si s lidmi podél trati.

Na druhém místě se umístila jednou chybující Italka Lisa Vittozziová a narušila tak francouzskou dominanci. Třetí skončila Justine Braisazová-Bouchetová. I se čtyřmi chybami na střelnici dojela jen o tři sekundy.

Na MS zkompletovala sbírku medailí. Po zlatu z mixu a stříbru ze sprintu má nyní bronz. Čtvrtá příčka stejně jako ve sprintu zbyla na další Francouzku Sophie Chauveauovou.

Vedle Davidové, která musela absolvovat dva trestné okruhy a měla desátý nejrychlejší čas, mohla být spokojená i Tereza Voborníková. Po jedné minele se posunula o devatenáct míst na třináctou pozici. 

"Jsem fakt strašně šťastná, že se to podařilo i na střelnici, i když po první ráně jsem si říkala: Ó jé... A hlavně jsem měla skvělé lyže, takže to šlo na trati samo. Trochu mě mrzí, že jsem nezvládla finiš, v kopci jsem si myslela, že na to mít budu, ale už toho bylo moc," uvedla Voborníková.

"Terka ukázala přesně to, co v biatonu lze. Když máte trpělivost a dokážete dělat dobrou práci na střelnici, tak po dvou kolech to nevypadalo, ale pak přišel velký posun. Kéž by si střeleckou pohodu přenesla do dalších závodů," přál si Rybář.

Jessica Jislová chybovala třikrát a polešpila si o šest míst na 42. příčku. "Na trati to asi nebylo to, co si představovala. Chyby mohou pramenit z diskomfortu, ale tak to prostě je," uvedl Rybář.

"Vůbec nevím, co se stalo na druhé ležce a dost mě to mrzí, protože to mě tak nějak zbrzdilo v posunu. Ne že bych ho mohla udělat nějak velký, ale na trati jsem formu zatím nenašla a dost se trápím. Snad mě tu ještě jeden dva závody čekají, tak snad se to vylepší," doufala Jislová.

Lucie Charvátová předvedla absolutní výbuch a po závratných devíti netrefených terčích byla dostižena o kolo, závod tedy nemohla ani dokončit. "Nemá cenu se k tomu vracet. Je to noční můra každého biatlonisty," mrzelo Rybáře.

Výsledky stíhačky biatlonistek na MS:

1. Simonová (Fr.) 29:54,8 (1 trest. okruh), 2. Vittozziová (It.) -46,3 (1), 3. Braisazová-Bouchetová -49,3 (4), 4. Chauveauová (obě Fr.) -57,6 (3), 5. H. Öbergová (Švéd.) -1:16,6 (2), 6. Preussová (Něm.) -1:24,7 (1), ...9. Davidová -2:21,0 (2), 13. Voborníková -2:47,2 (1), 42. Jislová -5:25,2 (3), Charvátová (všechny ČR) dostižena o kolo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články