Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rybář hodnotí sprint: Jasný plán Krčmáře, Mikyska jako budoucnost, Marečkův křest ohněm

Sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář byl po sprintu mistrovství světa rád, že se všichni čtyři čeští reprezentanti dostali do nedělní stíhačky. Pro tři z nich byl podle něj závod velmi specifický, čtvrtý Michal Krčmář se navíc musel psychicky zvednout po pokažené středeční smíšené štafetě. Rybář v rozhovoru pro ČT sport řekl, že předvedl takticky vyspělý výkon.

Michal Krčmář
zdroj: ČTK

"Michal jel na jistotu, ten závod je strašně důležitý, pokud si nevytvoříte dobrou pozici, přijdete o stíhačku, body do masáku. Nešlo to tady udělat jinak, ale udělal vše, co měl, jeho strategie se vyplatila, i když tam byla jedna rána vedle," chválil Rybář.

Stříbrný olympijský medailista z roku 2018 Krčmář na rozdíl od smíšené štafety zvládl čistě položku vleže, ale pak musel na trestné kolo po stojce. Střelbu si hodně hlídal. 

"Michal měl jasný plán, je to vyzrálý závodník. Ušetřit dnes pět vteřin by bylo sakra riskantní. Tady mu za tu rychlost nikdo nebude nadávat," dodal Rybář.

Na stavu Krčmář dohromady strávil více než minutu a měl 86. střelecký čas ze stovky startujících. Na nejlepší ztrácel i na trati, takže měl nakonec na vítěze manko 1:52,6 minuty.

"Na stadionu to vřelo, když přijížděl na první položku, před ním Johannes, za ním Samuelsson, což mu mohlo pomoct," hodnotil expert ČT sport Ondřej Moravec.

"Na střelnici se s tím srovnal. Na ležáku to sice bylo delší, ale vzhledem k nástřelu měl taktiku a ten sprint položí základ celému mistrovství. Na riskování má minimálně stíhačku a další závody," doplnil ke Krčmářovi, který do nedělního stíhacího závodu odstartuje se ztrátou téměř 50 sekund na první desítku.

Kompletní stupně vítězů stejně jako před rokem v Oberhofu obsadili Norové. Ve Vysočina Areně zvítězil Sturla Holm Laegreid před obhájcem titulu Johannesem Thingnesem Böem. Bronz získal Vetle Sjaastad Christiansem.

S jednou chybou absolvoval závod také Tomáš Mikyska, jenž se zařadil na 33. příčku. "Tomča měl čtyři měsíce pauzu a jen ukazuje, jak má střelbu zvládnutou. Je si jistý a ukazuje, že do týmu patří," uvedl Rybář.

"On je jedou z budoucností českého biatlonu. Předvádí tady výborný výkon a je to člověk, kterého potřebujeme stoprocentně do štafety," chválil Rybář Mikysku, kterého zraněné koleno loni vyřadilo mimo biatlon a jeho návrat měl být původně daleko pomalejší.

Jakub Štvrtecký byl se třemi trestnými koly jednačtyřicátý. "K Jakubovi je komentář složitý. Byla tam nedůvěra na střelnici. Ale musel by říct on, co viděl v mířidlech. Nevyčítám mu to," řekl Rybář.

"Je to pro něj v téhle sezoně těžké, potřebuje dostat jistotu. Ve stíhačce jsem na něj hrozně zvědavý, bude to pro něj kontaktní závod a může si vybudovat lepší pozici," byl přesvědčen svazový sportovní šéf.

Do stíhacího závodu MS se dostal z 58. pozice i Jonáš Mareček, jenž rovněž třikrát chyboval.

"Pro něj to beru jako specifický závod. Mohl už sbírat zkušenosti v Pekingu, ale zvolil juniorské soutěže. Ví, co chce. Byl to pro něj křest ohněm, teď z něj na mistrovství spadla první tréma. Umí velice dobře střílet a jsem na něj zvědav," uvedl Rybář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články