Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Připomeňte si stíhačky v Novém Městě. Soukalová blízko triumfu i Moravcův pád

Stíhací závody v Novém Městě na Moravě mají bohatou historii. Českých pronikavých úspěchů je sice pomálu, leč o zajímavé momenty na trati i výraznější posuny v pořadí nouze nebyla. Připomeňte si tři klání s výraznou českou stopou. Přímé přenosy stíhacích závodů vysílá v neděli od 14:00 a 16:35 ČT sport.

Gabriela Soukalová ve stíhacím závodě v Novém Městě na Moravě v roce 2015
zdroj: ČTK autor: David Taneček

2015: Soukalové dvě chyby na poslední položce

Ten den hustě sněžilo. Soukalová se vydala na trať z dvacáté pozice a zažila něco podobného jako rok předtím na olympijských hrách v Soči. Síhací jízda, jak se patří. Tři první položky, patnáct terčů vybílených.

Trať rychle zapadávala, z prvního místa bylo čím dál složitější prorážet si cestu. "Byla jsem z toho vykulená a vzpomněla jsem si na staré časy, kdy mi to ještě šlo," řekla Soukalová v sezoně, kdy se jí nevedlo úplně podle představ.

Pak přišly dva omyly při rozhodující střelbě. "Předtím jsem si udržela klidnou mysl a říkala jsem si: 'To stejně nedám, tak to zkusím'. Ale potom, když najednou vidíte, že ta šance je a chcete to i kvůli těm divákům využít, až moc jsem si to začala připouštět," řekla bezprostředně v cíli, do kterého dorazila jako pátá.

Zvláštně hořký závod tehdy prožila Veronika Vítková. Třetí místo po sprintu neudržela i kvůli zmatkům na poslední střelbě, kdy jí do terčů začala střílet cizí závodnice. Dlouho dávala vztyčenou paží signál rozhodčím. "Stála jsem tam strašně dlouho a myslím si, že mně odečetli neférový čas," hlesla pak zklamaně v cíli.

2016: Moravcova smůla

Moravec tehdy mohl myslet hodně vysoko. Po sprintu měl skvělou výchozí pozici, na úvodní položce nezaváhal. Jenže v jednom ze sjezdů dopadl tvrdě na zledovatělou podložku a zlomil svou lipovou pažbu.

Pak netrefil ani jeden z pěti terčů vleže. Od trenérů dokonce dostal informaci, že může odstoupit. To by ale nebyl Ondřej Moravec. "Atmosféra byla fantastická. Slyšel jsem, jak diváci skandovali moje jméno. Fandili mi, jako bych jel o vítězství, a přitom jsem běžel na chvostu. To bylo neuvěřitelné," řekl tehdy. Do cíle se dostal jako padesátý.

"Nemáme v povaze vzdávat závody. Dokud Ondra bude stát na nohou, bude mít ruce a nohy, tak vždy dojede. Nikdo z nás by tady neodstoupil," zdůraznil Krčmář, kterému se naopak závod nadmíru vydařil a dojel desátý.

2021: Bezchybný Krčmář

Krčmář zažil ještě jednu vynikající stíhačku v Novém Městě. Předjaří 2021, covidová doba bez diváků. Sprint nic moc. Krčmář jentaktak urval dva body za 39. místo. Jenže pak se nadechl k výtečnému výkonu. Dvacet přesných ran (ve stíhačce se mu to povedlo po čtyřech letech) a finišoval jako čtrnáctý.

"Čtyři nuly jsou výjimečné pro každého závodníka. Musí si to sednout, člověk musí mít vnitřní jistotu a sebedůvěru," poznamenal po závodě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články