Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Připomeňte si štafetové závody v Novém Městě: Norská převaha a české výpadky

Na štafetové závody mužů i žen v Novém Městě na Moravě mnoho dobrých vzpomínek Češi nemají. Nejlepším výsledkem bylo 6. místo mužského kvarteta z posledního šampionátu. Jinak se to ovšem hemží trestnými koly. V roce 2013 i 2020 tu vládli Norové i jejich biatlonové kolegyně. Přímý přenos štafet na letošním MS sledujte na ČT sport: studio před závodem žen od 13:15, před kláním mužů od 16:00.

Ondřej Moravec ve štafetě na MS 2013
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

MS 2013: Norská dominance a nejlepší český výsledek

Češky absolvovaly štafetu ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Barbora Tomešová. Dvě trestná kola na posledních dvou úsecích poslaly českou čtveřici na desátou pozici. A to ještě v polovině závodu Češky vedly.

"Prostě to byl další můj kiks," řekla tehdy dvaadvacetiletá Landová se slzami v očích. Na stojce byla v boji o třetí místo, ale po první přesné ráně přišly čtyři chyby. Tři náhradní náboje trefila a musela na jedno trestné kolo. Dominovaly Norky. Tora Bergerová podtrhla svůj skvělý šampionát týmovým úspěchem.

České kvarteto ve složení Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup a tehdy benjamínek Michal Krčmář skončilo šesté. Bilance devět dobíjení – z českého pohledu v Novém Městě spíše výjimka, žádné trestné kolo. Norové byli dominantní. Závod rozbíhal legendární Ole Einar Björndalena finišoval tehdy těžko dostižitelný Emil Hegle Svendsen.

SP 2020: Poslední Šlesingrův závod

V dalších štafetách se už Češi trestnému okruhu nevyhnuli. Před prázdnými tribunami v předjaří roku 2020 musela Markéta Davidová na jeden a Lucie Charvátová dokonce na dva. S celkovou bilancí 3+18 z toho bylo 10. místo. Zase vyhrály Norky.

Svůj kiks si prožil tentokráte Štvrtecký. Po střelbě vestoje, kde strávil téměř minutu, absolvoval 450 metrů navíc a bylo po závodě. Manko navýšil z desetisekundové ztráty na čelo na více než dvouminutové. V cíli dvanáctá příčka. Byl to poslední závod Michala Šlesingra v kariéře.

SP 2021: Dva páry lyží pro celé kvarteto

O rok později se kolapsu na střelnici nevyvarovala Lucie Charvátová. Vleže dvě trestná kola, vestoje dokonce tři. Závod velmi nepovedený, výsledkem bylo 18. místo. A skončila také norská nadvláda ve štafetových kláních v Novém Městě. Triumfovaly Švédky.

Mezi muži urvali první místo Němci. Češi skončili desátí, ale závod doprovodila jedna rarita. Čtyři závodníci se vystřídali na dvou párech lyží – servis je upravil po prvním úseku pro třetí a po druhé pro čtvrtý. Složité podmínky nezvyklému tahu nahrávaly.

"Není to běžné, ale situace k tomu tentokrát vybízela. Mezi lyžemi byl velký rozdíl. Jeden pár byl hodně ustřelený, tak jsme chtěli, aby každý úsek měl to nejlepší, co jde," vysvětlil po svém úseku Krčmář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články