Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Připomeňte si snový bronzový start. Jak to před jedenácti lety všechno začalo?

Je večer, čtvrtek 7. února roku 2013. Vysočina Arena v transu. Start prvního mistrovství světa v biatlonu na českém území se nadmíru vydařil. Česká smíšená štafeta vybojovala vysněnou medaili. Přímý přenos prvního závodu letošního MS sledujte na ČT sport od 16:40.

Bronzová smíšená štafeta na MS 2013
zdroj: Reuters autor: Petr Josek

"Pěkně to bolelo, viděla jsem stromy i trať dvojmo," popisovala tehdy Gabriela Soukalová po svém úseku.

Do trati se jako první vydala Veronika Vítková. Třikrát dobíjela a předávala Soukalové jako sedmá.

Jaroslav Soukup, který tehdy do sezony vstupoval po zranění až v lednu, vybíhal do třetího úseku už jako šestý. "Je to ještě krátký úsek, takže jsem to vydržel běžet," hodnotil tehdy.

Dařilo se. Finišman Ondřej Moravec měl medailové příčky na dohled, od čela závodu byl 40 sekund.

Klíčovou se stala předposlední střelba. Rus Dmitrij Malyško musel na trestný okruh a Moravec se po bezchybném výkonu dostal na bronzovou příčku. Parádní střelbu předvedl český závodník i vestoje, setřásl Itala Lukase Hofera a před bouřící vyprodanou Vysočina Arenou finišoval jako třetí za Norskem a Francií.

"Je to božské, neskutečný pocit, medaile byla náš sen a teď to je skutečnost. Bomba," radoval se tehdy bezprostředně v cíli Moravec. "Musíme to brát střízlivě, bronz je pro nás jako zlato," dodal tehdy.

Střih. Po jedenácti letech se mistrovství světa do Nového Města na Moravě vrací. Vzpomínky zůstaly. "Byla to zkušenost na celý život. A co je důležité, pomohl mi i k těm dalším, co přišly. Uspět doma je ale velmi speciální," uvedl Moravec, který během kariéry získal na vrcholných akcích devět cenných kovů, pro web Mezinárodní biatlonové unie.

Soukalová označila úspěchy v domácím prostředí za cennější než v cizině. "Osobně beru medaile získané v Novém Městě na Moravě za největší úspěchy v kariéře. O několik let později jsem zde vyhrála také závod s hromadným startem (2016) a to byl absolutní strop, kterého jsem mohla dosáhnout. Toho výsledku si cením úplně nejvíc," dodala Soukalová.

Na minulé MS vzpomínal v Biatlon fokus podcastu i moderátor Petr Kubásek:

Poprvé před lačnícím domácím davem. "Bylo to, jako bych tančila na tenkém ledě. Cítila jsem velkou zodpovědnost, ale závodit poprvé v nové aréně pro mě byla skvělá zkušenost, která mě hodně naučila," podotkla Soukalová.

Moravec měl o svém výkonu drobné pochybnosti. "Byl jsem opravdu nervózní. Cítil jsem se trochu nastydlý, ale to se občas stane, když je tělo připravené," řekl po letech tehdejší finišman. "Nebylo to lehké, měli jsme skvělý tým. Možná ne na papíře, ale chtěli jsme bojovat o nejlepší příčky. Fanoušci v Novém Městě na Moravě jsou blázniví, což nám na trati hodně pomohlo. Jakmile jsem se rozjel, cítil jsem se perfektně," líčil Moravec.

Ondřej Moravec slaví před zaplněnou Vysočina Arenou zisk bronzu
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Teď je vše připraveno, aby se konalo další světové biatlonové představení. Češi vyrazí v pozici nikoli největších adeptů na cenný kov, odhodlání však zůstává stejné.

Kvarteto Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Markéta Davidová a Jessica Jislová se vrhne do kotle u Nového Města na Moravě vstříc dalším úspěchům. Jak na 7. února 2024 budou vzpomínat za více než dekádu, se ukáže už brzy.

Výsledky smíšených štafet na MS v roce 2013

1. Norsko (Bergerová, Solemdalová, Bö, Svendsen) 1:12:04,9 (0 trestných okruhů + 4 dobíjení),

2. Francie (Brunetová, Dorinová Habertová, Boeuf, M. Fourcade) -20,0 (0+8),

3. ČR (Vítková, Soukalová, Soukup, Moravec) -32,3 (0+5),

4. Itálie -58,4 (0+4),

5. Slovinsko -1:07,1 (0+6),

6. Rusko -1:26,5 (1+9).

Zdroj
ČT sport, ČTK, IBU

Hlavní zprávy

Nejčtenější články