Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Norská dominance. Laegreid má zlato, Johannese Bö předčil ve sprintu o tři sekundy

Mistrem světa ve sprintu se stal norský biatlonista Sturla Holm Laegreid. Na rozdíl od svého krajana Johannese Thingnese Bö ani jednou nechyboval a slaví tak třetí světové zlato v kariéře. Nejlepším českým závodníkem byl na 19. místě po jednom netrefeném terči Michal Krčmář. Přímé přenosy z MS sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

"Byl to pro mě obrovsky vypjatý závod, co se týče psychiky. Po mixu jsem byl dole, neměl jsem žádnou sebedůvěru," přiznal Krčmář pro Českou televizi.

"Byl jsem přesvědčen, že musím mít každý detail pod kontrolou, a jsem rád, že jsem to zvládl. Není to špatná pozice do stíhačky, ale jsou tam velké rozdíly. Není to špatný vklad, ale samozřejmě člověk míří vždycky výš," řekl směrem k nedělnímu závodu.

Laegreidovo nejúspěšnější MS bylo prozatím jednoznačně v Pokljuce před třemi lety, kde dokázal ovládnout jak vytrvalostní závod, tak i hromadný start.

Teď k tomu přidává v Novém Městě na Moravě další zlato.

Přitom to vypadalo, že Johannes Thingnes Bö bude neochvějným vládcem závodu na 10 kilometrů i s jednou minelou.

Šestadvacetiletý Laegreid ale předvedl drtivý finiš, kdy na posledním kilometru neskutečným způsobem zabral a v cíli byl o tři sekundy rychlejší.

"Nemůže to být lepší. Čistá střelba, skvělé lyže, na to jsem se zaměřoval. V posledním kole jsem tam nechal na posledních metrech všechno. Fanoušci v Novém Městě jsou neuvěřitelní," hlásil Laegreid pro ČT sport.

Norskou dominanci, která se v průběhu celého ročníku Světového poháru nedá přehlédnout, potvrdil navíc ještě bronzem Vetle Christiansen.

A to se ještě do nejlepší desítky dostali další dva Norové: šestí Tarjei Bö a sedmý Johannes Dale-Skjevdal.

U českých biatlonistů je situace odlišnější. Nesešlo se ještě příliš závodů, které by vyšly jak střelecky, tak běžecky.

Michal Krčmář musel na jedno trestné kolo, ale na trati ztrácel, v cíli mu na čelo chyběly bez osmi sekund dvě minuty.

"Když vypustím Francouze a Nory, lyže byly v pořádku. Tyhle dva státy jsou v tuhle chvíli doskočené, to je holý fakt. Musíme pracovat na tom, abychom se jim vyrovnali," řekl Krčmář v rozhovoru pro ČT sport.

Třiatřicátý Tomáš Mikyska měl na nového mistra světa odstup dvě a půl minuty. Do cíle dojel s jednou chybou naprosto vyčerpán.

"Se střelbou jsem poměrně spokojen. Na trati jsem si nejdříve říkal, že se mi jede v pohodě, ale ve třetím jsem absolutně neměl z čeho brát," řekl Mikyska.

Michal Krčmář
zdroj: ČTK

Jakub Štvrtecký musel na tři trestné okruhy. "Ležka mě štve, nevím, kde ty rány byly. To mě mrzí, protože jsem na té střelnici měl jinak v hlavě klid. Mohlo to být daleko veselejší."

Po 41. místě uvedl, že sprint ve Vysočina Areně pro něj byl nejtěžším závodem v životě. "Trať byla tak pomalá, že jsem toho měl po prvním kole dost."

Stíhačku těsně pojede v neděli i Jonáš Mareček. Po třech chybách dojel osmapadesátý. 

"Bylo to špatné po všech stránkách, takže hodnocení negativní. Necítil jsem se běžecky a pak se to přeneslo i na tu střelnici. Udělal jsem tam takové své klasické chyby, co dělám jinde," prohlásil Mareček.

"Škoda, že jsme tam neměli nikoho kolem desítky, ale je to závod, který nedopadl do stíhačky úplně blbě," uvedl expert ČT sport Ondřej Moravec.

Výsledky sprintu biatlonistů na MS:

1. Laegreid 25:23,9 (0 tr. okruhů), 2. J. T. Bö -3,5 (1), 3. Christiansen (všichni Nor.) -18,6 (1), 4. Perrot (Fr.) -28,9 (1), 5. Samuelsson (Švéd.) -36,6 (0), 6. T. Bö (Nor.) -37,5 (2), ...19. Krčmář -1:52,6 (1), 33. Mikyska -2:31,5 (1), 41. Štvrtecký -3:04,1 (3), 58. Mareček (všichni ČR) -3:35,2 (3).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články