Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Náročné podmínky a atmosféra, která žene. Mám toho plné kecky, přiznala po mixu Davidová

Sněhovou pokrývku na novoměstských tratích od startu mistrovství světa téměř neustále skrápí dešťové kapky. Pokud nepadají shůry pořádné krůpěje, alespoň z oblačného oparu mží. Starosti pro pořadatele a především pro závodníky. Tratě to dělá ještě obtížnějšími, než za normálních okolností jsou. A elektrizující atmosféra neumožní povolit. Přímé přenosy vysílá ČT sport a ČT sport Plus. Sprint žen sledujte v pátek v 16:50.

"V posledním kole jsme pochopila, že tady bude asi každý závod bolet asi tak třikrát víc než normálně, protože fanoušci křičí a ženou. Mám toho plné kecky, a to byl první závod a ten nejkratší, který nás tady čeká," shrnula své dojmy po smíšené štafetě na 4x6 kilometrů Markéta Davidová.

Samotný déšť v pošmourném středečním večeru závodníkům až tolik nevadil, vliv to má ovšem na kvalitu podložky. "Trať je fakt těžká. Na to, že jsme jeli jen šest kilometrů, to byl docela záhul," poznamenal Tomáš Mikyska.

Podklad se výrazně rozbořil, v nejstrmějším úseku složitější pohyb ubíral nejvíce sil. "V některých úsecích nad tubusem to bylo strašné, tam jsme šlapali už skoro na místě," popisoval Mikyska.

"Bylo to hrabavé. Bere to více sil, než člověk čeká. Bude si je potřeba rozvrhnout jinak, aby zbyly do konce," zdůraznila finišmanka českého kvarteta Jessica Jislová.

"Boří se hodně hůlky a sníh je hluboký, takže nohama musí člověk pracovat trošku jinak, než je zvyklý. Nejhorší je to v té nejprudší části kopce, kde se kroky musejí dělat hodně velké a stojí to hodně sil," přiblížila.

Mistrovství světa se v Novém Městě teprve rozjíždí a minimálně do konce týdne předpověď počasí nevěstí výrazné zlepšení. V pátek sice mají srážky ustat, ale o víkendu se zase výrazněji oteplí a teploty mohou přesáhnout možná i deset stupňů.

Náročný program může hrát ve finále velkou roli. Sil nebude na rozdávání. "V těchhle podmínkách jsem tady jel český pohár. Byly skoro stejné, možná i horší. Jel jsem tu individuál a potom jsem byl úplně mrtvej," vzpomínal Mikyska.

Navíc velkým vypětím na trati může být ovlivněna i střelba. "Najíždí se ve vyšších tepových frekvencích," upozornil Mikyska.

A servis zvláště v době, kdy se nesmějí používat fluorové vosky, to má v těchto podmínkách velmi obtížné. "Jelo se mi dobře, ale nejsem si jistý, jak na tom byly dneska lyže," naznačil Mikyska po štafetě.

V pátek pokračuje světový šampionát sprintem žen, v sobotu přijdou na řadu muži, v neděli náročný program nadcházejících dní uzavřou stíhačky. "Nerada bych na tom závodila všechny ty kilometry, co nám zbývají. I ty tréninky jsou o hodně těžší, než bych si přála," dodala Jislová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články