Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Krčmář děkoval rolbařům, Mikyska si lyžování užil. Pořadatelé zvládají neuvěřitelné věci, řekl Šlesingr

Počasí, počasí a zase to počasí. Velké téma točící se kolem biatlonového svátku na Vysočině. Organizátoři pro udržení kvality tratí dělají, co mohou, a jejich práci průběžně oceňují i sami závodníci. Michal Krčmář je přesvědčen o tom, že nikde jinde by přípravu nezvládli lépe než v Novém Městě na Moravě. Pořadatele chválí také Tomáš Mikyska a Michal Šlesingr. MS pokračuje v úterý od 16:40 na ČT sport vytrvalostním závodem biatlonistek.

Už dvakrát se stalo, že byly zrušeny tréninky, organizátoři dokonce minulý týden zvažovali, že úvodní smíšenou štafetu o den odloží, což se nakonec nestalo.

Pořadatelé museli dokonce kvůli vytrvalému dešti a teplu kolem osmi stupňů nad nulou v neděli pozměnit část tratě pro stíhačku biatlonistů.

Nejel se tak původní dva a půl kilometru dlouhý okruh lesem Plačkovec. "Místo toho je tříkilometrová trať přes úsek Omega," vysvětlil ředitel závodů Vlastimil Jakeš.

"Déšť, co tady je, to víceméně nevnímáme, při tom závodě to nehraje žádnou roli. Musím ale smeknout před organizátory. Co se tady děje za podmínky, dávají trať furt do kupy, že se na ní dá závodit. Je široká a tvrdá," řekl Krčmář, který podle svých slov psal rolbařům děkovné zprávy.

"Upřímně říkám, že kdyby byl za těchto podmínek šampionát jinde, tak dneska už jsme na kolečkových lyžích," uvedl.

"Fakt klobouk dolů a vážím si toho, že můžeme závodit, i když žádné hezké podívání na tu podmínku to není. Je to čím dál tím víc špinavé a nevypadá to vábně," doplnil stříbrný olympijský medailista z Pchjongčchangu 2018, který si v nedělní stíhačce polepšil o jednu pozici na osmnáctou příčku.

Je nám líto, video expirovalo.
Krčmář po stíhačce: Mohlo to být veselejší

Podobně to viděl i Tomáš Mikyska, který zaznamenal největší zlepšení z domácích biatlonistů. Se třemi chybami se posunul ze 33. na 27. místo. 

"Musím říct, že organizátoři odvedli neskutečnou práci, trať byla úplně super. Drželo to od prvního po poslední kolo," řekl Mikyska.

Trať se podle něj po celou stíhačku nezměnila. "Bylo to nejlepší lyžování z celého šampionátu. Myslím, že i ostatní tu budou chválit. Jinde by to pořadatelé nedokázali, třeba v Oberhofu to bylo letos úplně hrozné," dodal.

Bývalý člen české reprezentace Michal Šlesingr měl v tomto ohledu také jasno. 

"Faktem je, že když vidím pořádání v Novém Městě a co se tady za počasí daří udržet za kvalitu tratí, tak nikdo jiný by to nebyl schopen podle mě udělat. Je neuvěřitelné, co tady pořadatelé zvládají," řekl v rozhovoru pro ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Šlesingr: Podmínky? Je neuvěřitelné, co tady pořadatel zvládá

"Taková chvála nás těší, patří všem lidem, kteří se na tom podílejí. Nikdo v biatlonu totiž neměl nikdy zkušenost s tím, aby dělal čtrnáct dní dlouhou akci při stálých a vysokých teplotách nad nulou. Čtyřdenní závody Světového poháru ano, to se dá zvládnout, ale ne skoro dva týdny trvající šampionát. V tomhle jsme unikátní," poznamenal Jakeš.

Práce jeho až čtyřicetičlenného týmu začíná vždy po skončení závodů a trvá dlouho do noci. Největší starosti dává Jakešově partě stav sněhu na střelnici.

"Na palebné čáře odchází přes noc až deset centimetrů sněhu. Dělali jsme na tom, abychom vrstvu připravili, aniž bychom do ní museli v dalších dnech výrazně zasahovat," přiblížil ředitel závodů. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články