Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Jedinečný sprint. Bendikovou porazila jen "francouzská štafeta"

Francouzská smršť, lotyšská senzace. Sprint biatlonistek na mistrovství světa v pátek večer rozhodně nenudil. Zatímco ze zlata se radovala Julia Simonová, překvapivě pátá byla ve výsledkové listině Baiba Bendiková. Historický výsledek pro Francii i Lotyšsko. Přinese i sprint mužů mimořádné události? Přímý přenos i s bohatým předzávodním programem vysílá ČT sport od 16:50.

Slavnostní vyhlášení vítězek sprintu na MS: čtyři FRancouzky a pátá zleva Baiba Bendiková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Bendiková se stala vůbec první Lotyškou, která se dostala na mistrovství světa na rozšířené pódium. A mohlo to být ještě mnohem lepší.

Dvaatřicetiletá ostřílená lotyšská biatlonistka vyrovnala pátým místem kariérní maxima ze světových pohárů z Pokljuky i osm let staré umístění z kanadského Canmore.

To, že dokáže konkurovat výborným běžkyním, se ví. Ovšem se statistikami úspěšnosti střelby už je to poněkud horší. Letos jen 69 procent.

V páteční večer nejenže po měkkých novoměstských tratích letěla, navíc střílela téměř čistě. Devět výstřelů trefilo terč, ten poslední desátý nikoli. Kdyby i tahle rána našla to pravé místo v černém, byla by z toho minimálně bronzová medaile. Na třetí Francouzku Lou Jeanmonnotovou totiž Bendiková i s jednou minelou ztratila necelých šest sekund.

Brilantní francouzské načasování

"Pokud by si někdo záběry pustil teď a netušil, co se dělo předtím, měl by pocit, že je to vyhlášení štafet," komentoval Tomáš Jílek nástup nejlepších závodnic po sprintu při slavnostním ceremoniálu.

Jedinečný moment, totální dominance. Nejlepší: Julia Simonová, Justine Braisazová-Bouchetová a Lou Jeanmonnotová, Sophie Chauveauová.

První čtyři příčky patřily na MS biatlonistkám z jedné země jen v roce 1984, kdy reprezentantky tehdejšího Sovětského svazu dominovaly ve vytrvalostním závodě na 10 kilometrů. Ve sprintu se něco podobného povedlo poprvé.

Poslechněte si Biatlon fokus podcast s Ondřejem Moravcem:

"Chutná to úžasně. Je to skvělé vyhrát sprint na mistrovství světa po bezchybné střelbě a také mít kolegyně z týmu na stupních vítězů. Snila jsem o tom, že to někdy dokážeme, ale to, že se nám to podaří na mistrovství světa, je něco neskutečného. Je to den, který si budu pamatovat. Něco, co se možná stane jen jednou v kariéře a musíme si toho vážit," uvedla Simonová.

Druhá byla Braisazová-Bouchetová, která navzdory jednomu trestnému kolu ztratila na Simonovou necelých pět sekund. Měla nejrychlejší běžecký čas, takřka o půl minuty předčila bývalou běžkyni na lyžích Slovinku Anamariji Lampičovou.

"Za dnešní výsledek jsem šťastná. Stříbrná medaile pro mě hodně znamená. Když jsem dojela do cíle, ani jsem nevěděla, že je Julia první a Lou třetí. Je to skvělý úspěch pro náš tým a unikátní den. Musíme jim všem poděkovat," podotkla Braisazová-Bouchetová, která vychovává roční dceru.

Mimochodem, Bendikové se narodil syn až na podzim minulého roku a do kolotoče Světového poháru naskočila už o dva měsíce později.

Formu Francouzek ocenily také české reprezentantky. "Bavila jsem se Simonovou, když odjížděly z Anterselvy. Říkala, že jedou domů si odpočinout, že mají mistrovství Francie a sejdou se až tady. Evidentně se jim to vyplatilo," řekla Davidová. "Klobouk dolů, že to zvládly takhle vyladit. Je to neuvěřitelné," dodala Tereza Voborníková.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlonmag.cz, IBU

Hlavní zprávy

Nejčtenější články