Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Francouzky ukázaly galapředstavení. Simonová je mistryní světa ve sprintu

Nevídáno, neslýcháno. Totální dominanci a galapředstavení jako z říše snů předvedl tým biatlonistek Francie na mistrovství světa. Ve sprintu v Novém Městě na Moravě se umístily hned na prvních čtyřech místech. Světový titul vybojovala Julia Simonová. Češky chybovaly, ani jedna nepředvedla čistý závod. Nejlepší Markéta Davidová se umístila po dvou zaváháních sedmnáctá. Přímé přenosy a zpravodajství z MS sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Justine Braisazová-Bouchetová, Julia Simonová, Lou Jeanmonnotová
zdroj: ČTK

Ve středu se po osmi letech z titulu ve smíšené štafetě radovala Francie a velkou zásluhu na tom měla i Simonová.

Sedmadvacetiletá závodnice teď do své sbírky přidala teprve druhou individuální zlatou medaili ze světových šampionátů.

Po loňské stíhačce v Oberhofu triumfovala po bezchybné střelbě také ve Vysočina Areně ve sprintu na 7,5 km.

A nezůstalo jen u toho.

Za Simonovou se naskládaly hned tři týmové kolegyně a nikoho dalšího před sebe prakticky celý závod nepustily. Justine Braisazová-Bouchetová dojela za Simonovou o necelých pět sekund, a to dokonce včetně jedné chyby.

Bronz pak s odstupem čtyřiceti sekund na čelo vybojovala Lou Jeanmonnotová s jednou nepřesností. A aby toho nebylo málo, čtvrté místo obsadila další Francouzka: Sophie Chauveauová.

První čtyři místa patřila na MS biatlonistkám z jedné země jen v roce 1984, kdy reprezentantky tehdejšího Sovětského svazu dominovaly ve vytrvalostním závodě na 10 kilometrů.

Davidová vyrážela do závodu z Češek jako první a první položka vleže se jí povedla. Podmínky rozhodně byly k nulování, reprezentační jednička je ale nevyužila. Za dva ze stojky bylo přespříliš.

"Mrzí mě ta stojka, to je jasné, na druhou stranu nula vleže mě docela potěšila," přiznala v rozhovoru pro ČT sport.

Velmi chválila fanoušky. "Na trati to byl masakr, člověk tam neslyší vlastní dech a musí jet úplně nadoraz, protože diváci nás nenechají odpočívat. To je super," smála se.

Celkově dvaatřicátá Tereza Voborníková sprint nezačala dobře, hned po první návštěvě střelnice musela dvakrát kroužit.

"Ležka? Nevím. Snažila jsem se vydýchat, ale bojovala jsem s nástřelem, kdy jsem strašně moc cvakala. Nevím, kde ty chyby byly, už jsem to viděla dost špatně, když jsem nevěděla, kde jsou," přiznala.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK

"Aspoň že ta stojka. Už jsem se bála, že když ji pokazím, budu bez stíhačky, což by mě mrzelo," pokračovala Voborníková.

Chválila podmínky na trati. "Bylo to dobré, rychlé, hluboké to nebylo. A atmosféra byla neuvěřitelná."

Osmačtyřicátá byla po dvou chybách Jessica Jislová, po třech trestných kolech skončila čtyřicátá Lucie Charvátová.

"Trať na konci dobrá nebyla. Hekala jsem, co to šlo, nechala jsem tam úplně všechno. Vím, že to není dobrý výsledek, a lépe to nešlo," řekla Charvátová.

MS pokračuje hned v sobotu, kdy půjdou do sprintu také biatlonisté. První týden v Novém Městě uzavřou nedělní stíhačky. "V sobotu budu odpočívat a tak nějak pokračovat ve věcech, co jsme dělali doteď," vytyčila si Davidová.

Výsledky sprintu biatlonistek MS:

1. Simonová 20:07,5 (0 tr. okruhů), 2. Braisazová-Bouchetová -4,9 (1), 3. Jeanmonnotová -40,8 (1), 4. Chauveauová (všechny Fr.) -44,2 (1), 5. Bendiková (Lot.) -46,5 (1), 6. Preussová (Něm.) -1:05,3 (1), ...17. Davidová -1:41,5 (2), 32. Voborníková -2:09,9 (2), 40. Charvátová -2:26,8 (3), 48. Jislová (všechny ČR) -2:38,2 (2).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články