Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z: ČSR - Kanada

Bylo to jako skládat dílky puzzle, popisuje Kubásek jednu z nejnáročnějších operací v dějinách ČT sport

Petr Kubásek je coby autor náročného projektu sportovní redakce České televize z biatlonového mistrovství světa rád, že sledovanost akce konané v Novém Městě na Moravě byla na obrazovkách ČT sport nejvyšší za posledních sedm let – průměrná sledovanost činila 748 tisíc diváků, celkový zásah činil 2,5 milionu diváků. Zároveň ho těší, že čeští fanoušci, které spolu s organizátory označil za vítěze šampionátu, dokáží upřímně fandit všem závodníkům. Všechny důležité momenty, sestřihy, ale třeba i podcasty najdete ve speciální rubrice webu ctsport.cz.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK

Kubásek byl podle svých slov přesvědčený, že se šampionát uskuteční i přes velmi teplé počasí.

"Organizátoři už dopředu upozorňovali, že je obleva nemůže zastavit. Pár dnů před začátkem museli aktivovat plán B. Veškerou infrastrukturu a logistiku na poslední chvíli museli změnit a to se jim vyplatilo. Nepochyboval jsem, i když ta realita byla pro organizátory daleko těžší, než se původně zdálo," řekl moderátor biatlonových studií ČT sport.

Na akci se za Českou televizi podílelo více než 150 pracovníků a podle Kubáska fungovalo celé soukolí jako dobře namazaný stroj.

"Každý dílek puzzle je velmi důležitý a musí se složit dohromady, aby to celé fungovalo. Byla to jedna z nejnáročnějších operací v dějinách redakce sportu České televize," připomíná s tím, že k dispozici byly dva signály.

"Jeden ryze český a pak Česká televize vyráběla ten mezinárodní, který šel do celého světa. Všechny země vysílaly to, co Česká televize vyrobila ve Vysočina Areně. Bylo tam přes čtyřicet kamer, tři drony, lanovky, kolejnice, to všechno muselo fungovat. V dešti ale třeba drony nemohly vzlétnout, takže i Česká televize se s těmi podmínkami prala a bylo to pro všechny náročné," doplňuje.

Sledovanost celého MS každopádně předčila očekávání.

"Vrátili jsme se na úroveň let, kdy se českému biatlonu velmi dařilo. Průměrná sledovanost všech závodů byla 748 tisíc a jedná se historicky o třetí nejsledovanější světový šampionát na ČT sport a nejsledovanější od roku 2017. Po sedmi letech máme opět čísla velmi vysoká, a to přesto, že český biatlon, co se výsledků týče, není úplně na výsluní," říká šéfredaktor brněnské redakce ČT sport.

MS v biatlonu na obrazovkách bodovalo

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě bylo pro Českou televizi úspěšné divácky i kvalitou výroby přenosů, signál od ČT odebíralo 30 zemí. Nejsledovanějším přenosem byl závod s hromadným startem mužů, který vidělo 851 tisíc diváků (podíl na sledovanosti činil 35,31 %). Hranici 800 tisíc diváků přesáhly ještě štafeta žen a stíhací závod žen. "Mezinárodní biatlonová unie dokonce díky kvalitě signálu označila právě skončenou akci za nejlepší z posledních několika let," uvedla Markéta Vránková, projektová manažerka ČT sport a členka biatlonové komise EBU.

I Česká televize musela vedle organizátorů řešit během šampionátu několik kritických okamžiků. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih vtipných momentů z biatlonového MS

"První byl, že drony nemohly vzlétnout kvůli počasí, což byla velká škoda, protože přenosy tím, jak byly obrazově ztvárněny, dostaly přidanou hodnotu. Jinak se řešily přímé vstupy do Dobrého rána, Studia 6 až po vstup do Událostí, komentářů. A samozřejmě to končilo samotným přenosem ze závodů," vysvětluje.

Velice chválil fanoušky v areně. "Za roky, co jsem v redakci sportu, mám nadhled. Ale fanoušci, kteří ve Vysočina Areně byli, jsou pro mě vedle pořadatelů druhým vítězem šampionátu. Dokáží fandit nejen českým závodníkům, ale i zahraničním. 210 tisíc diváků za všechny dny a nikdo nebyl negativní. To je největší přidaná hodnota biatlonu."

Kubáska také těší, že i přesto, že se čekání na českou medaili z MS protáhne o další rok, pozitivita fanoušků neklesá.

"Dnes prožívají i francouzské úspěchy, norské úspěchy. Český fanoušek už cílí i na zahraničí, hledá si tam silné příběhy," tvrdí s tím, že jeden ze silných momentů, který na něj během MS zapůsobil, bylo uvedení Gabriely Soukalové do Síně slávy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články